Salgstall elbiler i Europa
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi rapporter jevnlig om hvordan det går med elbilsalget i verdensdelen vår. Nå har vi skaffa oss en fin oversikt over de siste åras salg for de ulike elbilmodellene.
Tidligere har rapportene vært mest om salget i hvert land, mens vi ikke har hatt en fullstendig oversikt over hvordan de ulike merkene og modellene har gjort det. Nå kan vi fylle på med det, takket være det gode samarbeidet vi har i den europeiske elbilforeningen AVERE.
Først av alt vil vi peke på totaltallene i bunn av tabellen. Den viser hvor forsvinnende lite det europeiske elbilsalget var for to år siden. Laaaangt under hva som ifjor ble solgt i Norge. Når vi får med de to siste månedene i 2012, tipper vi at det europeiske elbilsalget fra 2010 til 2012 er minst åttedobla! Slik blir det fort når utgangspunktet er dårlig. I alle fall er det positivt. Sjøl om vi utålmodig venter på en salgseksplosjon, er det et lyspunkt å få med seg.
Den elektriske varebilen Renault Kangoo Z.E. topper salget så langt i 2012. Nå er riktignok ikke den kule, lille Renault Twizy med. Den er fortsatt den mestselgende, elektriske firehjuling i Europa og noen tusen foran elbilene på denne lista.
Totalt for perioden er det Nissan LEAF som stikker av med seieren. Ser vi på tallet for 2012, kan det norske markedet være stolt av bidraget. Vi utgjør ca 46% av salget. For i-MiEV på 5.plass har vi i år bidratt med 60%.
Litt morsomt å se hvor tett C-ZERO og iOn ligger. Her utgjør det norske salget under 10%, mens franskmennene har tømt lageret gjennom en tøff priskonkurranse. Forøvrig er det også franskmennene som kjøper Bollore Blue Car til bildelingsprosjektet Autolib i Paris.
Vi er mer imponert over salgstallene til Smart som egentlig ikke har kommet ordentlig i salg, enn Renault Fluence. Bilen skreddersydd for batteribytte i prosjektet Better Place, har ikke vært en suksess. Naturlig nok når BP også sliter med sitt i Danmark som er det europeiske pionérlandet sammen med Israel.
Sannelig er Think fortsatt med, men vil garantert rase på lista for hver måned som går. Goupil er et nyttekjøretøy, akkurat som Piaggio. Vi måtte ta med Fiatene som tydeligvis er et ynda objekt for konvertering til elektrisk. De tyske (og den ene svenske) modellene mot bunnen av lista er testflåter. Vi venter i spenning på når de kommer på markedet.
I diverseposten er det noen artigheter. Kanskje var det den ene elektriske Hummeren som fikk oss til å sperre øynene opp. Forøvrig er det 50 Minier, noen Renault Zoe og Twingo, en del franske elektriske mopedbiler og en haug virkelig diverse diverse. Men det er en liten del av totalsalget, særlig i 2012.