Salget av elektriske rariteter
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt drøyt å kalle dem det sjøl om de ikke er like vanlige som elbilene. Men alt for en overskrift som vekker oppmerksomhet. Hvordan har salget vært i 2012 av el-mopeder, MCer, ATVer m.m. Har vi dessuten en ny politisk kampsak?
Vi kan dele kjøretøyene i 4 hovedgrupper:
- Mopeder: 164
- Lett MC: 25
- Tung MC: 5
- ATV : 192
Firehjuls elektriske (og tunge) motorsykler som Buddy, Tazzari og Renault Twizy er ikke med her, men tatt med i elbilsalget. Totalt gir det 386 nyregistrerte kjøretøy med firesifra EL-skilt. Disse utgjør antagelig en andel på rundt 1,5% av markedet for denne typen kjøretøy.
Mopeder
Vinneren av mopedklassen ble kinesiske Jonway med 34 foran tyske Tante Paula med 33. Rett bak følger sveitsiske Kyburz som lager en elektrisk trehjuling for postdistribusjon. Sveriges eneste gjenværende mopedprodusent Norsjö solgte 21 av hva svenskene kaller en «flakmoped» for enkel varetransport. Vi har sett mange av dem på svenske skjærgårdsøyer. Fortsatt selges det også noen håndfuller EVT scootere.
Forøvrig er det små antall fra mange mer eller mindre obskure produsenter. Det elektriske mopedmarkedet i Norge er ikke veldig oversiktlig. Heller ikke så mange sterke forhandlere, noe som antagelig forhindrer gjennombruddet. For en moped bør da så absolutt kunne være elektrisk, mest til bybruk som den er. Og ladestasjonene er åpne også for dem.
Lett MC
For det meste kjøretøy hvor merket ikke er oppgitt. Men det er noen eRidere, lette varianter av Zero Motorcycles (se nedenfor) og en bruktimport av den el-klassikeren Vectrix.
Tung MC
Siden vi har de fleste firehjulingene med i elbilklassen, er det ikke mange tunge tohjuls MC igjen. Egentlig er det bare Zero Motorcycles vi klarer å bite oss merke i. Den fullførte Lundetesten med bravur. Kommer ikke noen titalls av den neste år på norske veier, blir vi bare så skuffa.
ATV
Her finner vi Postens satsing på elektriske firehjulinger til postdistribusjon, som vi gjentatte ganger har omtalt. På begynnelsen av årets vinter har det vært noen negative medieoppslag om at blybatteriene har slitt litt i kulda – og posten har ikke kommet fram. Men sannsynligvis skal det ikke mer til enn å justere batteriovervåkingssystemet. Den spanske elbilen var kanskje ikke helt forberedt på de norske kuldegradene? Totalt er det nyregistrert 175 Comart ATV. Det tviler vi ikke på. Som bildet viser, store trailere kommer til Norge fullasta med Postens elbiler.
I tillegg er det 16 elektriske ATVer fra Polaris og 1 fra John Deere. Polaris er digre og har bl.a. kjøpt opp GEM som produserer hva som kalles Neighborhood Electric Vehicle (NEV) i USA. Vi tipper det er noen slike som er registrert, ikke de råere utseende terrengkjøretøyene.
Et politisk grep
Noe som utvilsomt ville hjelpe på salget av elektriske mopeder og motorsykler, vil være om norske førerkortregler blir litt mer lik de internasjonale. I flere europeiske land kan 16-åringer kjøre tre- og firehjulinger med maksfart 45 km/t. England innfører dette i januar, og det er et nytt førerkortdirektiv gjeldende fra 19.januar 2013 som også gjør dette mulig i Norge. Så sant Statens vegvesen velger å tolke det riktig.
Vi kan vanskelig se annet enn fordeler ved å sette en 16-åring i en Renault Twizy (med begrensa fart til 45 km/t) enn på en tohjuling. I en bitteliten og lett firehjuling som Twizy vil fører være godt beskytta med firepunkts sikkerhetsbelte, et eggeforma sikkerhetsbur og airbag. Og veldig fort går det heller ikke, så trusselen mot omgivelsene er ikke stor. Snarere tvertimot, den verken støyer eller forurenser. Og for en start for den oppvoksende generasjonen. De kan først som sist venne seg til å kjøre elektrisk.