Hopp til innhold

Salg hybrid vs elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

AurisEn kjempefornøyd elbilist tok kontakt med oss: Nå selges det nesten like mange elbiler som hybrider! Han hadde sett OFV-statistikk. Kan det stemme, lurte vi på.

 

 

 

CO2-salgUtgangspunktet var statistikken OFV har publisert for CO2-utslippet fra nysalg av biler i 2011. Ser vi på den og summerer elbilene, er det slett ikke verst sammenligna med tallet for Prius. Dessuten har vi den sedvane å inkludere de minste elbilene som Buddy, Reva og Tazzari (firehjulsmotorsykler) i våre elbilstatistikker. Neppe noen hybridkjøretøy som stiller i den klassen.

Statistikken er ganske lekker, da. Vi begynner med 5 bilmodeller med 0-utslipp. Ikke bare av CO2, men 0 av alle utslipp. Oversikten er fullstendig dominert av salgssuksessen i-MiEV, langt bak lederen halter Think videre og C-ZERO og iOn kom først i gang i april. Tesla med sine 10 Roadstere er absolutt imponerende. Første forurensende bil på lista er Toyota Prius. Ja, så sannelig selges det mindre av den enn av «trillingene» til sammen. Bare det er en liten begivenhet å feire.

Vår gode elbilist hadde fått med seg Lexus CT som hybrid. Det kan vi alle lese ut av utslippstallet. Derfor var det en «nesten-opplevelse» for han at elbiler passerte hybrid i salgstall. Umiddelbart var vi litt mer reserverte. For hva ser vi litt lenger ned på lista? Jo, bra salgstall for Auris som nå også har kommet i hybridutgave. Med et utslipp på 106 g CO2/km må en god del av disse 1.284 være hybrid. For å få sikrere tall ba vi våre venner i OFV om å levere en statistikk som viser salget av alle hybrider de første 4 månedene.

Rask respons, men en liten beklagelse over at det ikke er en egen drivstoffkode for hybrid. Så statistikken må settes sammen etter beste evne og kunnskap. Lista vi fikk fra OFV er som følger, kom gjerne med hybrider som er savna:

Eh, alle her er kanskje ikke like kjente som hybrider. Vi har lagt inn noen lenker til omtale av dem. Men utvilsomt, hvis vi skal ha med hybrider som «miljøbiler», den mest solgte «miljøbilen» er Toyota Auris Hybrid. Et utslipp ved blanda kjøring på 89g CO2/km. Var det det som fikk Toyota til å påstå i annonser at du kunne kjøre til butikken uten å bruke en dråpe? Eh, eller er denne annonsen bare en vandrehistorie? Jeg har ikke sett annonsen. Hvis noen finner den, send den til Elbilforeningen. I så fall er det en klassiker og må publiseres også hos oss.

ElbilsalgSummerer vi de første fire månedenes salg av biler med hybridteknologi, med mer eller mindre lave utslipp, er det totalt 1.556 biler. Rasker vi sammen alt vi har av elbiler, se tabell til høyre, når vi nesten 700. Isolert sett bra. Mer enn det ble solgt i hele 2010. Ja, mer enn det noensinne er solgt i løpet av et helt år i Norge. Men under halvparten av hybridsalget. Så knusende seier til hybridene.

Dessverre mye fordi både Think og Buddy skuffer oss kraftig. Vi kjenner til problemene hos Think, men hva er det som skjer hos Pure Mobility? Ny modell, lavere pris og batterier med god rekkevidde og bransjens beste garanti på 10 år. Da hadde vi forventa en økning i salget. Akkurat slik elbilsalget generelt øker. Nå ser det ut til å være en nedgang fra tidligere år.

Innføring av hybridteknologi er med på å bidra til å redusere utslippene litt fra biltrafikken. På ett år har det gjennomsnittlige CO2-utslippet fra salget av nye personbiler sunket med 4,2% og er nå 136g.

Men det monner liksom ikke helt da. Selger vi 3 «gjennomsnittsbiler» med CO2-utslipp på 136g og 1 stykk elbil, det vil si en markedsandel for elbil på 25% (drømmene våre nærmere 2020), blir gjennomsnittsutslippet for disse 4 bilene 102g.

For å komme ned i det samme utslippet med hybridsalg, må det selges 9 Auris/Prius hver gang det selges 3 «gjennomsnittsbiler». Det er en markedsandel for hybrider på 75%. Forteller oss litt om hvorfor den store bilindustrien nå satser på elbil for å nå EUs makstall for gjennomsnittsutslippet for bilene de produserer. Bilgigantene får til og med i en periode ekstra CO2-fradrag når det er fullstendig nullutslipp. Utvilsomt en sterk motivasjon for å satse på elbil. Det kutter CO2-utslippet like effektivt som Rema påstår at de har kutta prisene.

Siden Pearls Before Swine er en av undertegnedes favorittegneserier, med den kyniske Rotte, nerdete Geit, naive Gris m.fl., avsluttes det med en aktuell stripe om Toyota Prius, eller for den saks skyld alle stillegående elbiler.

Pearls Before Swine Prius