Hopp til innhold

Regjeringen står støtt i elbilsaken

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bård Vegar SolhjellIfølge Aftenposten bekrefter miljøvernminister Bård Vegard Solhjell at elbilgodene står bom fast til 2020.

Aftenposten er en avis å stole på – «solid bakgrunn for egne meninger» har vært deres slagord. Det tror vi også gjelder i denne saken. Miljøvernministerens uttalelser stemmer godt med hva alle deler av det politiske landskapet står bak. Vi siterer fra artikkelen Fritt frem for elbilene i kollektivfeltet:

Elbilsjåførene får kjøre fritt i kollektiveltene i nye åtte år. Regjeringen vil ikke frata elbileierne noen av de fordelene de har i dag. Alle fordeler vil bli opprettholdt frem til 2020. Dette går frem av Regjeringens klimamelding og bekreftes av miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

– Vi ønsker at nordmenn fortsatt skal kjøre elbil og vil fortsette å legge forholdene til rette for dem, sier Solhjell til Aftenposten.

– Alle elbileiere som frykter at de vil miste de fordelene de har i dag, kan ta det helt med ro. Norge er ledende i verden når det gjelder elbiler, og det vil vi fortsatt være, sier Solhjell.

Bård Vegard Solhjell i AftenpostenNorsk Elbilforening er takknemlig for denne presiseringen fra miljøvernministeren og anser at det harmonerer med formuleringer i klimameldingen.

I dagens klimamelding er det hovedmålene som trekkes fram. Utvilsomt vil det være helt nødvendig med et stort innslag av elbiler – og andre ladbare kjøretøy – for å nå et gjennomsnittlig CO2-utslipp på 85g/km fra nye personbiler. Det er et enda mer radikalt mål enn det EU antagelig vil la gjelde for 2020.

Infrastrukturutbygging nevnes, det er også nevnt noen tiltak for å ha kontroll på trafikken i kollektivfeltene slik at elbilene kan være der lengst mulig. Et kjerneutsagn er: Fortsatt være internasjonalt i front i å legge til rette for bruk av el- og hydrogenbiler. Det betinger en holdning til rammebetingelsene slik miljøvernminister Solhjell uttrykker.

Vi er også blitt kjent med at regjeringen på torsdag skal legge fram mer av elbilpolitikken. Det skal inngå i en handlingsplan som tar for seg alle elementene som må gjennomføres for å nå klimamålene i transportsektoren. Et forarbeid er gjort i rapportene som utgjør Klimakur.

For dem som tviler, må det nå bare være en ting å si: Løp og kjøp elbil! Skaff deg både de praktiske og økonomiske fordelene, regjeringen vil at du skal ha dem i mange år framover, og nyt det å kjøre energieffektivt og forurensningsfritt. Men ikke minst – elbil er gøy!