Hopp til innhold

Nye elbiler må lage støy

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. juli trådte nye EU-regler i kraft. De krever at alle nye typegodkjente el-og hybridbiler utstyres med lyd når de kjører i 20 km/t eller saktere.

Fra 1. juli 2021 gjelder det også nye biler typegodkjent før 1. juli 2019. Systemet som skal lage lyden i bilene kalles for AVAS – Acustic Vehicle Alerting Systems. Det produserer lyd når bilen kjører på lav hastighet, noe som er typisk ved kjøring i by- og boligområder. Hensikten er å unngå farlige situasjoner med myke trafikanter. – Uansett hva slags bil du kjører, må alle opptre hensynsfullt i trafikken. Kjører du en stillegående bil, er det ekstra viktig å være oppmerksom på myke trafikanter, sier Petter Haugneland, nestleder i Norsk elbilforening. Han har forståelse for at stillegående biler kan være en utfordring for spesielt blinde og svaksynte, men mener at obligatorisk varsellyd er å gå i feil retning.

Kan føre til et kaotisk støybilde i trafikken

– Et overordnet mål må være å redusere helsefarlig trafikkstøy til et minimum. Det paradoksale EU-kravet om varsellyd fra stillegående kjøretøy, som elbiler, gjør at det dessverre blir vanskeligere å nå dette målet. Stadig flere elbiler med forskjellige varsler vil føre til at lydbildet blir kaotisk, mener Haugneland. Derfor ønsker nestlederen i Elbilforeningen at AVAS erstattes av nye tekniske løsninger så snart som mulig. – EU bør tidsbegrense påbudet om varsellyd og erstatte det med for eksempel førerstøttesystemer som oppdager myke trafikanter når de nærmer seg bilen. Eller rett og slett en automatisk nødbrems som er vanlig på de fleste nye biler i dag, mener nestleder i Norsk elbilforening, Petter Haugneland. Mer om Elbilforeningens meninger om varselsystem for gående og syklende finner du her