Nybilvelger med småskurr
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen har lagd «Nybilvelgeren» som skal gi deg informasjon om alle nye biler som markedsføres i Norge. Vi har kikka litt på den og fått oss et par overraskelser.
I en pressemelding fra Statens vegvesen kan vi lese:
«Nybilvelgeren» er en søkefunksjonalitet for å finne bilen som passer ditt bruksbehov, har god sikkerhet og lavest mulig utslipp. Målet er å bidra til å redusere utslippene fra bilparken i Norge. Med denne tjenesten får bilkjøpere en guide gjennom jungelen av bilmerker. Nybilvelgeren rangerer bilmodeller som har god sikkerhet og relativt lave CO2-utslipp.
– Du bør velge deg en bil som passer til din bruk, har nødvendig sikkerhetsutstyr og er snillest mulig mot miljøet, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen. – Ingen bil er «miljøvennlig», men det er forskjeller på biler av omtrent samme størrelse og med samme type drivstoff, legger han til.
Så skred vi til verket for å se hva «Nybilvelgeren» kan hjelpe oss med. Rettere sagt, vi fant ut at vi skal sjekke det som vi sjøl kan noe om.
Batteri som drivstoff
Første overraskelse var at vi ikke fant biler som er elektrisk drevet. Vi som alltid har vært vant til å krysse av for «Elektrisitet» på finn.no. Hos Statens vegvesen må vi krysse av for «Batteri». Da ble vi overraska over at alternativene er f.eks. «Bensin» og ikke «Bensintank». Er det energitype eller hvordan energien lagres som nybilvelgeren kategoriserer etter?
Joda, vi kjenner de som mener de har elbiler som spiser batteriene. Men det er nok i overført betydning. Så litt bedre folkeopplysningen forventer vi av en statlig institusjon. Elektrisitet eller elektrisk er bedre å bruke enn betegnelsen batteri. Selv om ingen av valgene egentlig er drivstoff. For det er noe vi forbrenner.
Kjøp deg en hydrogenbil
Så ba vi om å få se resultatet for «Batteri» og fikk 8 personbiler. To varianter av i-MiEV, iOn og Think, én av C-ZERO og så overraskelsen: Mercedes-Benz B-klasse B220 FuelCell. Ja, det er en elektrisk drevet bil med hydrogen som energibærer og brenselsceller som produserer elektrisitet av hydrogenet. Hvorfor er da batterier drivstoffet?
Eh, og er det virkelig noe som vi kan velge idag som nybil? Skulle håpe det, for prisen er ikke ueffen, bare 300.000 kroner. Men trist at den ikke har ABS-bremser, antiskrens eller kollisjonsputer. Skal vi tro nybilvelgeren til Statens vegvesen. Under artikkelen er skjermbildet som gir spekken.
Hva med utslippene?
Vi forsøker avansert søk for å gå på enkelte utslippsparametere. Umiddelbart blir vi triste. Det er ikke mulig å søke rett på biler som har nullutslipp. Beste kategori for CO2 er opp til 90g og for NOx opp til 0,02g. Men heldigvis kan vi rangere fra 0 og oppover.
Vi er litt ekstra opptatt av lokale utslipp. Byer uten støy og eksos er drømmen. Så vi vil finne de beste valgene der. Derfor søker vi opp bilene med laveste CO2-utslipp, og vil ha sortering etter NOx-utslipp. Oooops, da forsvant tre av «batteribilene». Hvorfor? Jo, det var ikke lagt inn verdi for NOx-utslippet på i-MiEV, ei heller hydrogenbilen til Mercedes. Burde ikke være så vanskelig å sette det til 0 som for de andre elbilene.
Og sånn fortsetter det nu da. Skal vi ha de beste avgasskriteriene for lokale utslipp (Eurostandarden), får vi opp feite Audier (Q7!), Mercedeser – og sannelig den ensomme hydrogenbilen. Hvor er elbilene? De er plassert på Euro 5. Pussig. Elbilene som kommer til å være innenfor Euro-kriterierene også når det blir Euro 999…
Tok tid dette
Ja, dette var noen pussigheter. Vi ga oss der. Skal ikke være gledesdrepere – bare litt nerdete.
Det er rart at småfeil ikke er rydda av veien i løpet av den lange tida det er arbeidet med denne databasen og det lite avanserte brukergrensesnittet. Vi kan huske at Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) allerede rundt juletider 2009 venta utålmodig på databasen til Statens vegvesen. Publisering av miljøkriterier for offentlig innkjøp av biler ble derfor holdt litt tilbake. Men i april 2010 ble disse lansert. Difi kunne ikke vente lenger. Godt var det? Først over ett år seinere har Statens vegvesen nå fått verktøyet på plass. Vi er ikke sikre på når Statens vegvesen begynte utviklingen av nybilvelgeren. Men forsinkelsen er kanskje et år, to år eller tre år?
Vi håper at vegvesenets folk følger med på elbil.dev05.dekodes.no og tar våre tips i beste mening. Sikkert ikke vanskelig å raffinere elbilinfoen på «Nybilvelgeren». Så får andre sjekke om det funker godt på fossilbiler. Vi kan ikke ta på oss alt. Ikke at fossilbilene bekymrer oss så mye. Normalt er Statens vegvesen langt bedre på gammeldags teknologi enn ny og utslippsfri teknologi. I alle fall – gratulerer med å ha nybilvelgeren lansert!
Nedenfor er datasettet for hydrogenbilen til kun 300.000 kroner.