Hopp til innhold

Norges elbilkonge

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bernt G. JessenBernt G. Jessen ser fram til å bli øverst ansvarlig for utviklingen av Motor Gruppens elbilsatsing. Dette omfatter ikke mindre enn Mitsubishis i-MiEV, tre modeller fra Renault og plug-in hybriden Chevrolet Volt. Hva kan vi vente oss?

Etter mange år som adm.direktør i MMC Norge, importøren av Mitsubishi, skal Jessen bli Motor Gruppens direktør for forretningsutvikling og informasjon. Vi kjenner allerede litt til Jessen. Som den kloke personen han er, har han vaket litt rundt i det norske elbilmiljøet.

Gratulerer med ny jobb! Men hva er Motor Gruppen?

– Vi er et familieeid selskap som har drifter import og salg av Mitsubishi, Renault og Chevrolet. Dette er organisert i egne selvstendige selskap. I tillegg har vi 19 forhandlere som vi eier, og et nett av mange andre forhandlere som samarbeider med de ulike importørselskapene – og forsåvidt også har andre bilmerker.

i-MiEV fargerSå hva er oppgavene dine framover?

– Bare så det er sagt, mest sannsynlig er det ikke før i 2.halvår 2011 at jeg begynner i den nye stillingen. En hovedoppgave blir utvilsomt å lede og koordinere elbilsatsingen som omfatter i-MiEV, tre modeller fra Renault og plug-in hybriden Chevrolet Volt. Sistnevnte er minst like aktuell for Norge som søsteren Opel Ampera.

– En prioritet er å jobbe for forutsigbare rammebetingelser for elbilsatsingen, i det minste en god stund framover, gjennom å bearbeide myndighetene, politikere og samarbeide med miljøorganisasjoner. Over tid vil produksjonsvolumet av elbilene øke, prisene gå ned og avgifter komme også for elbiler. Men dette må skje i et tempo som ikke bidrar til at kua dør mens gresset gror. Først må vi få tilstrekkelig aksept for elbilen – folk må like å kjøre elbil!

– Vi har ingen tanker om å lage «elbilhus». Hvert merke, om det er elbil eller ei, vil ha sin egen salgsstrategi og egne forhandlere. Slik er det i Motor Gruppen.

– Det er også viktig for oss å presentere Norge som et interessant marked for fabrikkene gjennom å gjøre Norges elbilsatsing synlig. Med Mitsubishis satsing på i-MiEV i Norge, som jo så langt har gått bra, har Mitsubishi sentralt utrykt at de er godt fornøyde så langt og våre forhandlere har gjort en god jobb.

– Jeg skal holde elbilsatsingen høyt oppe på agendaen hos forhandlerne, blant store kunder og generelt gjennom en god informasjonsjobb. Motor Gruppen er en stor, profesjonell aktør som finner elbil spennende, og vi vil ha gode forretningsmuligheter gjennom våre tre merker. Dette er ikke bare et taktskifte for oss, vi opplever at det er et betydelig taktskifte for hele bilindustrien.

Hvordan vil du oppsummere erfaringene de første drøye to månedene etter lanseringen av i-MiEV?

– Dette har langt overgått våre forventninger. Utrolig morsomt. Masse positive tilbakemeldinger fra forhandlere og kunder. Nå har vi solgt ca 320 i-MiEV.

Vil dere satse på spesielle segmenter i Norge – kundegrupper/geografi?

– Så langt har vi ikke gjort noen prioriteringer. Rett og slett for først å erfare hva alle de ulike kundene legger vekt på. Seinere kan det hende vi spisser satsingen. Men vi tror at den typiske Mitsubishi-kunden, voksen og samfunnsansvarlig, vil rette interessen sin mot elbil. Vi kommer til å kapitalisere godt på at vi har et Mitsubishi-produkt.

Hva er begrunnelsen for at dere lar hele forhandlernettverket selge og serve i-MiEV?

– Vi tilbød alle 59 forhandlerne å kjøpe en demobil. Hele 53 benyttet seg av dette. Vi tror ikke at man lykkes med elbil ved å bruke tvang. Da er det utrolig artig at så mange forhandlere helt selvstendig valgte å være med på Mitsubishis elbilsatsing. Noe som passer oss godt, da vi er helt overbeviste om at elbiler og plug-in hybrid blir en veldig stor andel av bilforhandlernes framtidige salg. En vesentlig del av hverdagen. Inntil vi er der, ser vi det som en kjempefordel at mange lærer teknologien, markedet og elbilkundene.

i-MiEVKan vi få konkrete produksjonstall for i-MiEV i de nærmeste 3-4 åra?

– I 2011 skal det produseres 18.000. Fra 2012 og utover er det planlagt 40.000 i året. Tallene omfatter også C-ZERO og iOn til PSA-gruppen. Foreløpig vil all produksjon være i Japan. Men bilindustrien er flink til å omstille seg når markedet krever større volum, så vi ser ingen hindre for økt produksjon. Batterifabrikken som Mitsubishi er en deleier i, har vesentlig større kapasitet og vil også tilby batteriene til andre produsenter.

Når blir de første i-MiEV levert til norske kunder?

– De første 100 bilene er fra oktoberproduksjonen og kommer til Norge i desember. Derfor kan vi trygt si at de første leveres før jul. Men logistikken bestemmer hvor mange vi får ut av den første ladningen på denne siden av årsskiftet .

Hvilket kvantum tror du Norge kan regne med å få tilgjengelig i 2011 og 2012

– I Norge får vi det vi bestiller! Vi anser at vi allerede er over den kritiske massen, men trenger tid for å skape den lønnsomheten som vi ønsker i introduksjon av ny teknologi.

Hvilke forventninger har dere til tilgjengelighet på hurtiglading som i-MiEV er utstyrt for?

– Vi er tidlig ute med hurtiglading basert på CHAdeMO-standarden. Frykten vår er at ønsket om å vente til at én standard er omforent, kan bli en unødvendig brems i elbilutviklingen. I en startfase må det være hurtiglading tilgjengelig til bilene som kan bruke dette. Det kan periodevis ende i forskjellige standarder og utstyr. Men det er ikke mer dramatisk enn at vi har ulikt drivstoff på bensinstasjonene.

i-MiEV displayHva gjør Motor Gruppen for at hurtiglading skal realiseres?

– Vi ønsker å være en pådriver blant annet gjennom å delta i Zeros hurtigladeprosjekt. Rundt juletider håper vi at 5 hurtigladere skal være på plass. Vi skulle gjerne ha sett flere aktører på banen. Hm…, f.eks. burde McDonalds kunne etablere «McCharge» langs landeveien, superbolleselgeren på Espa tilby hurtiglading eller restaurantkjeden Marché gå foran med et tilbud. Flere involverte aktører kan forsøke seg litt fram og få definert behovet gjennom uttesting. Riktignok er i-MiEV først og fremst en en dagligbil. Men mange vil nok ta med en så god elbil på ferie til hytta eller kjøre mellom byene.

Norge er et spesielt marked med kaldt klima og en vinter som er en påkjenning for elbilens rekkevidde. Vil i-MiEV utstyres på en spesiell måte for norske forhold, med en «kaldsonepakke» eller lignende?

– Alle Mitsubishis biler er forberedt for Norge. Vi tenker på samme måte som ellers og tar kun inn biler som er produsert for norske forhold.

i-MiEVHvilken kjørelengde vil dere fortelle forbrukerne i Norge at i-MiEV har gjennom sesongene?

– Vi har bedt Mitsubishi om å gi guidelines / standarder for hva vi kan forvente. Faktisk savner vi en omforent standard, eller kall det fakta, for hva vi kan påregne under varierende forhold i Norge. Derfor er vi forsiktige med å uttale det ene eller det andre, men forholder oss foreløpig til å oppgi 150 km iht EU-norm. Men et faktum er at kjørelengden vil variere. Ingen kan forvente den samme kjørelengden under alle typer kjøreforhold.

Er det momenter du vil trekke fram som gjør i-MiEV spesielt interessant framfor andre elbiler vi har i markedet – og som vi kan glede oss over kommer?

– I-MiEV er en skikkelig fin Mitsubishi! En dagligbil som mange vil ha stor glede av. Med vår langvarige erfaring med Mitsubishi føler vi oss trygge på kvaliteten og selskapets evne til å håndtere eventuelle krevende situasjoner.

Hvordan har Mitsubishi tenkt til å sikre at elbilene deres har en fullstendig CO2-fri verdikjede, f.eks. ved at det ikke er utslipp fra produksjonen av energien?

– Vi har foreløpig ikke kunnskap nok, men ønsker gjerne å rådføre oss med kompetansen slik at vi kan utvikle en fornuftig strategi.

Forventer du en priskrig framover på elbil etterhvert som Nissan og Renault kommer på banen? Dere overrasket jo selv med en lavere pris enn forventet på i-MiEV.

– «Krig» er et sterkt ord. Mitsubishi har en grei prisstrategi for i-MiEV. Vi definerer målsettinger, ser på det potensielle salget, distribusjonsstrategi og har enklere formeninger om kundegrunnlaget. Deretter forhandler vi med fabrikken og blir enige om pris. Hovedfokuset er definitivt ikke å posisjonere seg mot eksiterende elbiler i markedet!

Men det var pussig med det europeiske prisfallet da i-MiEV ble lansert i Norge?

– OK, det er ingen tvil om at vi i april hadde flere samtaler med Mitsubishis toppledelse om prisstrategien. Utgangspunktet er da ikke «krig», men å treffe markedet. Mulig de lyttet godt til oss her i Norge.

i-MiEVKan vi forvente lavere priser når Nissan LEAF lanseres i Norge?

– Jeg er villig til å vedde på at LEAF vil bli dyrere enn det i-MiEV er idag. Vedder du mot?

Vil det ikke bli trist for bilbransjen med elbiler som har et marginalt ettermarkedsbehov sammenlignet med konvensjonelle biler?

– Det tar lang tid før elbilene vil være dominerende i den norske bilparken. Derfor bekymrer ikke dette meg nå. Vi har en lang omstillingstid. Jeg synes ikke det er trist. Snarere tvertimot. Det gir bare nye muligheter.

Takk til Bernt G. Jessen. Vår kommende elbilkonge gjør allerede en god jobb for å påvirke politikerne. I forrige uke tok han med statsråd Erik Solheim og norske miljø- og energipolitikere til Japan for å kjøre elbil. Responsen var overstrømmende positiv. Det gleder oss alle som jobber for at elbilen endelig skal få sitt volummessige gjennombrudd. Da trenger vi også norske bilimportører som setter av store og gode ressurser til en skikkelig elbilsatsing. Vi venter i spenning på hva Jessen vil få til i Motor Gruppen for å nå flest mulig nordmenn med elbilene han vil disponere. Denne gangen var det mest om i-MiEV, Jessen er fortsatt adm.direktør i Mitsubishi Norge, men vi vil tro at entusiasmen hans sikkert vil smitte over på de andre merkene.

Her er Solheim og Jessen sammen. Du kan selv få høre hva Erik Solheim synes om besøket hos Mitsubishi i Japan.

Erik Solheim i-MiEV