Hopp til innhold

Nok en brann i gammel elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

bilbrannI dag tok nok en elbil fyr på E18 utenfor Oslo. Elbilen er en gammel modell med en batteritype som ikke er vanlig i nyere elbiler.

Det er tredje gang på kort tid at denne gamle typen av merket Renault Kangoo tar fyr. I høst lanseres denne bilmodellen med ny batteripakke og større sikkerhet.

– Bilmodellen som har tatt fyr er ti-tolv år gammel og batteriene begynner å nærme seg slutten av levetiden. Jeg oppfordrer alle gjenværende eiere av gamle Renault Kangoo til å sjekke bilen på et godkjent verksted, sier leder i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold.

Det kan tenkes at det er batteripakken som har tatt fyr på grunn av varmgang etter en lekkasje. Batteriene er trolig av typen luftavkjølt nikkel-kadmium og disse er ikke i bruk i nye elbiler. Når batteriene begynner å bli gamle, kan det av ulike grunner oppstå en lekkasje. Dette kan føre til varmgang som igjen kan føre til brann. I de fleste elbiler er det sikkerhetsfunksjoner som oppdager batterilekkasjer eller varmgang og varsler om dette.

– Den gamle typen Renault Kangoo ble i sin tid tilbakekalt fra produsenten. De som kjører på veiene i dag er stort sett bruktimportert fra Frankrike. Det hevdes at sikkerhetsfunksjonen som varsler om lekkasje er koblet ut, fordi den feilet i fuktig norsk klima med mye veisalting. Nå har batteriene på disse bilene blitt så gamle, at faren for defekt synes å være stor, sier Snorre Sletvold.

Han oppfordrer nok en gang alle eiere av den aktuelle bilmodellen om å sjekke batteripakken på et godkjent verksted.

Faksimile: budstikka.no

Faksimile: budstikk.no