Nissan Leaf på vei til nisseland
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen spiller med høyere innsats i elbilpokeren enn andre. Nissan får oss til å tenke på «all in» med deres verdenssatsing på den rene batterielbilen Leaf. Hva kan Nissans norske filial fortelle oss?
Nissan har kjørt verden rundt med femseteren Leaf. Et kjøretøy utviklet som elbil helt fra bunn av. Ingen hybrid, ingen range extender. CEO Carlos Ghosn vil ikke ta omveien, men går rett på helelektrisk drift. Nissan er i et produksjons- og komponentsamarbeid med alliansepartneren Renault som også er ledet av samme Ghosn. For en knapp måned siden ble Pål Simonsen, etter mange år i Nissan, den nye direktøren for Nissan Nordics filial i Norge. Mon tro hva han kan fortelle oss om elbilen Leaf?
Hva er Nissans kommentar til at Mitsubishi og Citroëns elbiler nå kjører fra Nissan i det norske markedet?
– Vi er veldig fornøyde med god konkurranse i elbilmarkedet. I åra som kommer vil det gi en høyere aksept for produktet vårt. Men for oss er det først viktig å få elbilen vår ordentlig gjennomtestet før den lanseres. Uten at det dermed betyr at vi tror at de andre ikke har testet elbilene sine.
Hvilke markeder i Norge prioriterer Nissan for Leafen?
– Alle markeder! Geografisk er vi avhengig av å få undertegnet forhandleravtaler for Leaf, vi har et frivillig forhandlerapparat. Det vil nok være enkelte som ikke ønsker å distribuere på grunn av liten lokal etterspørsel og at investeringen på ettermarkedssiden dermed ikke kan forsvares.
– For de første åra vil det være noen begrensninger i produksjonsvolumet. Da vil selvfølgelig de mest interesserte – foregangskundene – bli prioritert. Blant annet ser vi på hjemmetjenestene. På det norske markedet er de storforbrukere av bil. Leaf bør dekke en veldig stor andel av deres behov, det er få biler i denne tjenesten som kjører lenger enn 12 mil daglig.
Kan du fortelle litt om hvordan Nissan jobber i pilotmarkedene og hvordan salgskonseptet fungerer?
– Ved siden av USA og Japan, er Irland, Nederland, Portugal og England «first movers» i Europa. Avtaler med offentlige kunder har en hovedprioritet. På europeisk basis har vi for proffmarkedet signert en avtale med Leaseplan. I Norge har vi også et godt samarbeid med dem. De håndterer store kunder og kan vurdere hvem i porteføljen som er optimale brukere av Leaf. Derfor synes vi samarbeidet med Leaseplan er behagelig. Det gir god oversikt over kundenes biler og daglig kjørelengde.
Kan vi få konkrete produksjonstall for Nissan Leaf i de nærmeste 3-4 åra?
– Dessverre har vi foreløpig bare omtrentlige tall. Så nøyaktig kan jeg ikke svare, bare indikere at fra 2013 vil alliansen Renault-Nissan ha en produksjonskapasitet på 500.000 batteripakker årlig. For produksjonsvolumet er tilgjengeligheten av batterier hovedbegrensningen i veksten. Utvilsomt vil elbiler komme til å utgjøre et signifikant volum for alliansen. Men splitten mellom de to merkene Nissan og Renault er mer usikkert. I Europa vil Nissan Leaf produseres i Sunderland, England.
Når blir Nissan Leaf tilgjengelig for alle de elbilhungrige i Norge?
– Juni 2011 er interndatoen for den norske avdelingen. Men la oss si at sommeren 2011 er tidspunktet for at de første Leafene leveres til kunder. Litt uoffisielt, men for å ha sagt det, vi planlegger et roadshow med testkjøring i de store byene i Norge. Dette bør finne sted i mars 2011. Men vil du bare bestille en Leaf, skal det være mulig rett etter nyttår. Da går vi ut med prisene.
Men er ikke prisene gitt – se hva den lanseres for i Europa?
– Det eneste vi kan si nå for det norske markedet, er at Leaf skal prises slik at den er konkurransedyktig i segmentet sitt: premium C (f.eks. Ford Focus, VW Golf). Leaf skal da være regningssvarende i innkjøp og drift sammenlignet med en vanlig bil i dette segmentet.
Skjeler dere ikke mot hva andre elbiler koster?
– Vi anser Leaf for å kunne tilby alle de kvaliteter en bil i C-segmentet tilbyr, og vil prise bilen deretter. Leaf er foreløpig enestående i markedet som elbil i C-segmentet og skal prises konkurransedyktig i dette segmentet.
Hvilke kvanta tror du Norge kan regne med å få tilgjengelig?
– For 2011 er det noe usikkerhet. Men skal vi selge volum som er normalt i Norge for Nissan av en bil i dette segmentet, må det bli i overkant av 1.000 biler. Nok ikke så mye i starten, men ihvertfall dette volumet i år med normal produksjon. Så det er sagt, vi anser det ikke som en stor utfordring å selge over 1.000 Leaf i året.
Kan vi glede oss over en priskrig på elbiler?
– Nissan er stolte av at Leaf er en normal C-segment bil. I størrelse, utstyr og sikkerhetsnivå. For dem som har et normalt bruksmønster, skal byttekostnaden fra en bil i dette segmentet være minimal. For å si det rett ut: Vi må ha en offensiv prising sammenlignet med hva elbiler koster idag. Leafs pris skal være konkurransedyktig mot andre bilprodukter på markedet – målt både for ytelsen du får og driftskostnadene den har.
Vi har lest spesifikasjonene for Nissan Leaf. Norge er et spesielt marked med kaldt klima og en vinter som er en påkjenning for elbilens rekkevidde. Hva vil dere love av kjørelengde for norske forbrukere?
– I standardtesten EUR-R101 måles Leafens kjørelengde til 160 km. I hvor stor grad spesielle forhold vil påvirke dette, vil jeg være forsiktig med å si. I Norge vil Leaf leveres med en «kaldsonepakke» for å minimere temperaturpåvirkningen på batteriene, bl.a. med batterioppvarming. Bilene skal få et veltestet system som gir stabil effekt. Kupéoppvarmingen vil være elektrisk, men når bilen står til lading kan den få grunnoppvarmingen rett fra nett og ved kjøring ha et beskjednere strømforbruk til vedlikehold av kupévarmen.
Kan Nissan Leaf levert til Norge i 2011 hurtiglades? Hvilken standard – hvilken ladefart?
– Ja, de vil ha muligheten for hurtiglading som standard. Med en DC hurtiglader vil det ta mindre enn 30 minutter å lade opp til 80%.
Er det momenter du vil trekke fram som gjør Nissan Leaf spesielt interessant framfor andre elbiler vi har i markedet?
– Vi er veldig stolte av å ha en genuin elbil, i den forstand at den er designet som elbil fra bunn av, men da med hensikt å ha praktikalitetene, utstyret og sikkerheten til en vanlig bil.
Hvordan har Nissan tenkt til å sikre at elbilene deres har en fullstendig CO2-fri verdikjede, f.eks. ved at det ikke er utslipp fra produksjonen av strømmen?
– Det er foreløpig ikke signert en avtale med en leverandør som kan sikre oss dette. Men det jobbes iherdig med å få på plass en verdikjedekontroll i form av opprinnelsessertifikater for at elektrisiteten kommer fra fornybare kilder.
Vil det ikke bli trist for bilbransjen med elbiler som har et marginalt ettermarkedsbehov sammenlignet med konvensjonelle biler?
– Også elbilene vil ha en viss form for vedlikehold som ettersyn av bremser, mekaniske deler m.m. Men det er klart, mange forhandlere vil tape på redusert verkstedarbeid. Men dette er veien det går med biler generelt. Det har vært en radikal utvikling med lengre serviceintervaller. Elbilen er en naturlig utvikling av dette. Sånn det går.
Tusen takk til Simonsen. Det var noen spørsmål Simonsen ikke kunne svare helt utfyllende på. Da ble vi henvist videre til Taina Erkkilä, PR & Communications Director, Nissan Nordic Europe. Først gjaldt det mer spesifikk informasjon om kjørelengde i Norge:
– Den batteripakka som er tilgjengelig i dag, har en rekkevidde på 160 km, noe som ifølge våre analyser dekker behovet til de fleste bilister. Men selvfølgelig vil topografi og temperatur påvirke denne rekkevidden.
Kan dere formidle informasjon om batterilevetid og garantiordninger?
– Den europeiske garantiordningen er ennå ikke bekreftet. I USA er garantien på 8 år eller 100.000 miles. Det forventes at batterikapasiteten skal være omtrent 80 prosent etter 5 års bruk, selv om en rekke faktorer vil kunne bidra til at dette varierer fra bil til bil. Her kan det være snakk om utendørstemperatur, kjørevaner og bruk og forhold ved opplading av batteriet (hvordan det lades, timing, hyppighet og temperatur).
Er det mulig å få vite mer spesifikt hva «kaldsonepakka inneholder?
– Det viktigste er en «battery blanket» som beskytter batteriet mot kulde. Bilen vil blant annet også ha oppvarmede seter, ratt og speil.
Tusen takk til Ekkilä. Fortsatt er vi nysgjerrige på hva vi kan forvente av kjørelengde for Nissan Leaf under de krevende forholdene i Norge. Vi søkte litt rundt på nett for å se hva Nissan kommuniserer i forskjellige land.
Kjørelengden på 160 km angis for nye batterier og uten bruk av varmeapparat eller air condition. Vil vil tro at kjørestil, temperatur, antall passasjerer og annen last vil gi merkbare utslag. Særlig hvis du nærmer deg toppfarten på 140 km.
Gledelig nok jobber Nissan seriøst med dette. Sjekk Nissan USAs beskrivelse «range: how far can I go?». Her oppgis det resultater for ulike kjøresykluser. En grundig beskrivelse med utgangspunkt i standard testsyklus, men også beste- og verstetilfeller, f.eks. for bykjøring i 10 minusgrader. Intervallet for kjørelengden ender i området 100 til 222 km. Vi kjenner oss godt igjen i en slik variasjon hvor også elektrisk oppvarming og air condition øker avstanden i intervallet. Husker vi ikke feil, har vi et sted sett sett Nissan oppgi at det i aller, aller verste tilfelle kan bli et minimum på 47 miles / 75 km, med dårlige forhold, uøkonomisk kjøring og massiv bruk av air condition eller varmeapparat.
Nissan er sånn sett forbilledlige og skal ha honnør for å informere så grundig om variasjon i kjørelengden og hva som påvirker den. Det er viktig for alle som ønsker å velge elbil og forstå hvordan du kan ha mest mulig glede av den.
Noen som lurer på hvorfor modellen heter Leaf? Joda, det står for Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family car. Nå er det ingen som lurer lenger 🙂 Vi gleder oss til å få Nissan Leaf på det norske markedet. Mens vi venter, kan dere gløtte på et par vidoer.
Den første er et intervju med verdens elbilevangelist Carlos Ghosn på Paris Auto Show i oktober.
Her er det en liten beskrivelse og kjøretur med Nissan Leaf, utført av The Stig (Ben Collins).