Hopp til innhold

Neil Youngs berømte elbil brant

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neil Young«It’s better to burn out than it is to rust», er en berømt strofe fra en legendarisk rocker. Men det var slett ikke elbilen LincVolt han da sang om. Nå har dessverre prosjektet hans fått et lite tilbakeslag.

I lengre tid har Neil Young drevet fram et prosjekt for å vise at bilteknologien må endres. «LincVolt» skal være en bil som gir deg «freedom of choice» (populært ikke bare i USA) fordi du kan lade den fra nett, bruke 100% biodiesel eller mikse det med vanlig diesel. 80 km elektrisk rekkevidde med en 600 km range extender. Mer om idéene bak prosjektet og bilen kan du lese på hjemmesiden LincVolt, en liten smakebit:
«As a nation we are still excessively burning fossil fuels, doing damage to our planet that will hurt our children’s lives and future generations as well. Our project is to demonstrate alternative energies for transportation that are clean. We’re still in a race against time.»

På hjemmesiden er det også blogging fra kjøreturer og live data fra bilen. Men dette tok dessverre slutt 9.november. Som Neil Young selv skriver i et kommuniké:
«However LincVolt suffered a disastrous accidental fire stemming from human error. The car was plugged in to charge and left unattended. The wall charging system was not completely tested and had never been left unattended. A mistake was made. It was not the fault of the car.»
Resten kan leses her.

Blogg101117neilyoung

Innimellom å gi Neil Young velfortjent oppmerksomhet – og medfølelse, må vi ikke glemme at et uhell som dette kan skje hvor som helst. Dette gjelder også i Norge. Vi vet at fler og fler konverterer forurensende bensinbiler til rene elbiler og andre moderniserer batteriteknologien de har i elbilen. Vi er redd for at noen undervurderer den tekniske og sikkerhetsmessige utfordringen dette er.

At en uheldig brann som dette, og som Neil Young påpeker skyldes menneskelig svikt, oppstår i et prosjekt med så store ressurser involvert, kan gi oss bekymringer. Vi ber derfor om at alle som nå gjør denne type moderniseringsarbeid på biler, har dette sterkt i mente. Norstart er ikke et myndighetsorgan – de forsøker vi å samarbeide med for å hindre ulykker. Men vi kan oppfordre til høyeste grad av varsomhet. Brann i elbiler på grunn av uforsvarlig ombygging er en stor risiko for liv og helse.

Brannen i LincVolt skadet heldigvis ingen mennesker, men mange av Neil Youngs minner gikk opp i flammene. En gammel rocker er ikke en mann som ser seg tilbake og lar seg knekke av dette:
«LV is ready for the next chapter, and the next ride.
The mission unchanged.
Stay tuned.»

Her er først videoen i en serie som viser en presentasjon Neil Young gjorde av elbilen LincVolt og formidling av hans tanker om en grønnere bilteknologi. Avholdt kun for to uker siden: