Hopp til innhold

Når får vi ladestasjon nr 1000 for elbil?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ladestasjon VigraFor et knapt år siden runda vi milepælen ladepunkt nr 3.000 registrert i ladestasjonsdatabasen NOBIL. Nå er neste milepæl rett rundt hjørnet.

De 3.000 ladepunktene for ett år siden var fordelt på totalt 901 ladestasjoner. Status pr idag er 3.430 ladepunkt på 996 ladestasjoner. Vi er sikre på at nr 1.000 kommer denne uka. Skal ikke store innsatsen til for det. Ihvertfall får vi den når vi nå ber så pent om hjelp. Elbilistene er kjempeflinke til å bidra til ladestasjonsdatabasen. Også en del stasjonseiere passer på at vi får info.

Ladestasjon KirkenesVeksten det siste året har ikke vært så imponerende. Transnova har prioritert støtte til hurtiglading. Utbyggingstempoet har, for å uttrykke det mildt, vært mer Reva- enn Teslainspirert. Men utover høsten popper det fort opp 30-40 hurtigladestasjoner. Dessuten bidrar Oslo kommune med nye normalladestasjoner (og utvidelser av eksisterende) og støtte til private som setter opp. Også Akershus fylkeskommune har nå en slik støtteordning. Så snart vi får oppsummeringer av hva som er gjort, bør det bli rundt 100 stasjoner til før jul. Det vil være bra. For da klarer vi på 4 måneder det vi snart har brukt ett år på.

Vi skal ikke påstå at absolutt alle ladestasjoner i Norge er med i NOBIL. F.eks. er det noen arbeidsplasser og borettslag/sameier som sniker seg unna. Vi vil gjerne ha med dem. Greit å vite at du uproblematisk kan lade elbilen før du skifter arbeidsplass eller bosted.

Det er enkle kriterier for å bli registrert som ladestasjon i NOBIL:

Foruten å få innmeldinger av nye ladestasjoner, får vi stadig vekk utfyllende info, småkorreksjoner av plassering, småfeil vi kan ha gjort ved registrering (ikke ofte da, men det kan skje) og ikke minst bilder fra mange av de eksisterende.

Det er supert at elbilister bidrar på denne måten. Da gjør de det lettere for nestemann å finne ladestasjonen. For så snart en ladestasjon er registrert eller oppdatert i NOBIL, ja da ligger ny info ute på ladestasjoner.no og LadeNå!. Andre tjenester bruker også NOBIL, f.eks. Fortums app og navigasjonen i Nissan LEAF. Men i sistnevnte er det foreløpig bare kvartalsvis oppdatering av info.

Kontrollarbeidet er dessuten utmerket for å sikre at offentlig finansierte ladestasjoner tilbys i den tidsperioden de er bundet til. Ingen kan lure seg unna når elbildetektivene kjører lydløst rundt.

Pr idag har vi bilder for 57% av de registrerte ladestasjonene. Vi tar derfor gjerne imot flere. Bare bruk mobilfonen der du er, gi oss navn / adresse for stasjonen og send bildet pr epost. Aller helst i liggende format.

Ladestasjon VigraVi har noen svært ivrige bidragsytere for å holde NOBIL oppdatertLaughing Litt artig er det å se at mange nye LEAF-eiere utmerker seg. De finner seg fort til rette i elbilgjengen og vil gjerne gjøre det lettere for oss alle å være elbilister. Tydeligvis tar LEAF-folket med seg elbilen på eventyr. Nå strømmer det inn bilder fra ladestasjoner i de mer elbilgrisgrendte strøk. Der ingen trudde at en elbil kunne bu. Ja, i de siste par ukene har vi opplevd at Larvik endelig har fått ladestasjoner innenfor kommunegrensa og Trysil har fått sin første. Bare noen eksempler, da.

Så, hvem vil være den som sender oss ladestasjon nr 1.000? Vi er takknemlige for alle tips vi får. Bare registrer de(n) nye ladestasjonen(e) du kjenner til på tipsskjemaet.

Den artikkelen er krydra med noen av de siste bildene vi har fått, både av gamle og nye stasjoner.
Det svært blå bildet (nesten kunstnerisk!) er fra Vigra lufthavn, Ålesund. Ladeboksen på teglsteinsveggen er fra Trysil. Og bildet av det åpne landskapet, er fra Kirkenes lufthavn som er en av våre mest polare ladestasjoner. Mon tro om det har vært mange elbilister der? I alle fall har Avinor gjort sitt ved å sette opp ladestasjoner på de fleste flyplasser.