«Value for money»
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbilmarkedet forandrer seg kraftig nå. Fra periodevis å være nesten aleine i markedet, må Pure Mobility konkurrere med et økende utvalg av elbiler fra bilindustrien. Hva synes adm.direktør Terje Nakstad om dette?
Oslo by kryr av små, fargerike, kantede elbiler. Buddy heter dem. Du finner dem parkert på tvers i små luker, kjørende rundt i bygatene og sannelig kan det stå 2-3 av dem på en ladeplass. De er som maur som beveger seg overalt i Oslotua. I følge elbilkartet har Buddy 50% markedsandel i Oslo. Hvordan skal de klare å befeste posisjonen som den dominerende elbilen i Oslo sentrum?
Den beste måten å finne ut av dette på, er å snakke med Terje Nakstad som har vært adm.direktør i Pure Mobility (tidligere ElBil Norge) i snart ett år, og var styreleder før det.
Hva er Pure Mobilitys kommentar til å få så sterk konkurranse?
Det synes vi er bra fordi konkurransen bidrar til at vi må skjerpe oss. Profesjonelle aktører gjør at hele bransjen løfter seg – og vi som selskap.
Salget i Norge, vi leser 170 stk i årets første 9 måneder. Det må da være under forventning?
Ja, det er under forventning. I det korte løp har den økte konkurransen hatt en negativ effekt på salget. Konkurrentene annonserer nye modeller og varianter, potensielle kunder søker blant dette og avventer beslutningen. Før var det bare et par alternativ, nå begynner det å bli mye å velge mellom. Derfor må Pure Mobility bli tydeligere på vårt produkt og posisjon i markedet.
Buddy har satset på distribusjon gjennom Autogruppens 65 forhandlere. Hvordan er erfaringen så langt?
Vi har jobbet med ca 20 av forhandlerne deres. Årets samarbeid har vært svært verdifullt fordi vi har en ambisjon om å nå fram til alle mulige kunder i Norge. Bilkanalen er lærerik fordi den er den mest krevende. Derfor har dette vært en viktig bit av profesjonaliseringen av selskapet.
Hvis vi bare ser på salget, hadde både Autogruppen og Pure Mobility en forventning som var vesentlig høyere enn hva som er realiteten nå. Men vi har konkludert med at skuffelsen skyldes både oss selv, bilkanalens evne til å ta opp elbil og den endrede konkurransesituasjonen.
Hvorfor kjøpe Buddy og ikke en ordentlig bil?
Du må se på mobilitetsbehovet ditt. Dette gjelder både for familier, bedrifter og det offentlige. Hva er behovet og hva velger du? Som oftest lander de fleste familier på dyre løsninger for bil nummer 2. Helt konkret dekker Buddyen fint tur-retur jobb og kjøring i nærmiljøet. Dette er hoveddelen av mobilitetsbehovet til de fleste av oss. Derfor er vi svært konkurransedyktige fordi Buddy er «value for money».
Hvordan skal Pure Mobility nå fram med Buddy?
Vi kaller Buddy en EUV – Electric Urban Vehicle, på norsk kan vi gjerne kalle det et lite, elektrisk bykjøretøy. Dette er en posisjon i markedet som vi tydeliggjør bedre og bedre.
Jeg har vanskeligere for å forstå hvordan små biler i M1-klassen (personbiler) skal posisjonere seg. Buddy har et helt annet prisnivå enn biler. Ja, alt handler om å finne den riktige posisjonen i markedet for å kunne nå fram. Men dette er ikke en statisk situasjon, men forandres av konkurransebildet, prisutvikling og myndighetenes rammebetingelser.
Gjennom å være tydelige og ærlige, skal Pure Mobility og Buddy være i spissen for utviklingen av et nytt kjøretøymarked for små, elektriske bykjøretøy, med både de fordeler og ulemper som følger med dem.
Hvilke kundesegmenter er det Buddy går for? Familier, bedrifter eller offentlige store flåter?
Altfor tidlig å konkludere på dette. Nå kan vi bare gjøre en grovsortering i en tidligfase i markedet og fokusere salget der bruksfordelene er størst, uavhengig av segment.
I våres ble firmanavnet skiftet fra ElBil Norge til Pure Mobility. Hva følger i kjølvannet av dette? Flere kjøretøy, andre mobilitetskonsepter, andre transaksjonsmodeller?
Vi skiftet navn fordi ambisjonen vår er å nå utover Norden. «Elbil» er også feil i Norge fordi vi vil utvikle en ny mobilitet og komme oss bort ifra tradisjonell biltenkning. Navnet Pure Mobility gjør det enklere for oss å åpne for nye muligheter. Og vi er virkelig opptatt av mobilitetstanken.
Politikerne stiller villige opp for norske Buddy – ikonet på tverrparkering. Til venstre Erna Solberg. Til høyre Jøran Kallmyr med Oslos BrannBuddy med artig tekst på taket: «De fleste brannbiler er større og bredere enn denne. Tenk deg om før du feilparkerer.»
Hvordan har Pure Mobility tenkt til å sikre at elbilene deres har en fullstendig CO2-fri verdikjede, f.eks. ved at det ikke er utslipp fra produksjonen av strømmen?
Vi har ambisjoner og planer om å være i front av denne utviklingen. Her holder vi på med en helt konkret sak som vi vil komme tilbake til.
For å møte den sterkt økende konkurransen, hvilke ess har Pure Mobility i ermet?
Noe som gjør at vi har tro på framtida, er at vi er tydelig på posisjon. Det europeiske markedet for små elektriske bykjøretøy vil utvikle seg raskere enn markedet for elbiler generelt. Vi har dessuten et lett kjøretøy som er fleksibelt for valg av batteriteknologi, det er nøkkelen til suksess.
Pure Mobility har egen utvikling og produksjon, plassert midt i markedet, og vi er i stand til å reagere fort. Vi er derfor optimistiske!
Vi legger merke til at Pure Mobility har kuttet prisen kraftig på Buddy. Og «priskrigen» vil fortsatt rase, nå har Think senket prisen med 20.000 kroner til. Er ikke det tøft for dere når volumet ikke øker mer?
Jo, det er tøft, det kan ikke skjules.
Kan Pure Mobility ha ressurser nok til å vinne dette rotteracet vi tror elbilintroduksjonen er i ferd med å bli?
Ikke pr idag. Bransjen og industrien utvikler seg, det gjør også vi. Vi er på søken etter å forbedre situasjonen både finansielt og teknologisk. En primær oppgave er å danne allianser, f.eks. mot leverandørsiden, for å forsterke den tekniske og produksjonsmessige delen. Vi må skaffe mer ressurser for å lykkes framover, tilgang på penger er en suksessfaktor. Om vi jobber mot en industriell investor, får du tolke som du vil.
Interessen for hurtiglading er kraftig økende, noe som sannsynligvis blir et tilbud tidligere enn forventet? Er dette interessant for Buddykonseptet?
For oss er det i så fall bare i urban sammenheng. Buddy med NiMh-batterier har såpass romslig kjørelengde at det dekker det daglige behov for et urbant kjøremønster. Hurtigladingen som det nå snakkes om, er kanskje mer til nytte for andre.
Nå er ikke jeg en teknolog, men vi er også i kontakt med byplanleggere for å se på muligheten for induktiv lading. Det kan være en fordel for Buddy når det kommer.
Det er et fantastisk skue i Oslo, Buddyer overalt og du møter dem når du kjører rundt. Hva gjør dere for at brukerne skal være stolte ambassadører?
Vi opplever at Buddy ikke lenger bare er et «vestkantfenomen». Nå selger vi i alle randsonene av Oslo.
Vi vil etablere flere salgs- og servicepunkter rundt om i byen slik at dette kommer tettere på eierne. Det er en god kundeopplevelse å ha tilgjengelighet på det du trenger der du bor. Forbrukerne i urbane strøk blir mer og mer krevende, det er tydeligvis en generell utvikling i samfunnet.
Vi har aktiviteter rundt omkring i Oslo for å promovere Buddy. Da når vi både nye kunder og de gamle kundene som får bekreftet deres gode valg. Vi ser også at de som kjører den nye Buddyen er mer stolte av produktet sitt enn den gamle. Det er en stor forskjell på en gammel og en ny Buddy.
For merkevarebygging tror vi sosiale medier kommer til å bli mer og mer aktuelt. Akkurat hva vi gjør for hver eier av Buddy for å skape en ambassadør, kan bli bedre enn hva det er i dag. Som et ledd i arbeidet med å styrke salget spesielt i Oslo, blir det helt sentralt å stimulere dagens Buddyeiere til å bli ambassadører. Dette arbeidet vil bli ledet av Sjur Stampe, som er leder for kjedeutvikling.
Den nye Buddyen ble utviklet i Portugal. Ser dere omfanget nå av den internasjonale satsingen?
Vi ser konturene av den internasjonale virksomheten vår. I en tidligfase vil det være markeder nær Norden. I 2011 vil det i tillegg til Norge i et begrenset omfang være Buddy på nord-europeiske veier, da mener jeg Tyskland og Skandinavia.
Planlegges det produksjon av Buddy andre steder enn på Økern i Oslo?
Nei, det gjøres det ikke foreløpig.
Hvor mange blir produsert på Økern i år? Hvor mange kan dere lage der?
I år havner vi på 5-600 Buddy.
Vi vet egentlig ikke hvor mange vi kan lage på Økern, men teoretisk anses 1.000-1.200 som sannsynlig. Det er vanskelig å være helt konkret. Vi oppfatter at konkurrentene våre som er en del av større forretningssystem, kan kjøre slålåm og til nød storslalåm av og til. Vi er et privat lag som kjører utfor hver eneste dag.
Hvilke produksjonsvolum er planlagt for Buddy i 2011-2015?
I neste år har vi en krevende situasjon, det tror vi gjelder for alle som jobber med elektriske kjøretøy. Konkurransen og inntreden fra nye aktører er spennende. Vi er forberedt på et år med touch-and-go som kan ende i et konsolideringsår, men også kan ta helt av. Vi skal være forberedt på begge deler.
I 2015 regner vi med å ha 2-3 seriøse konkurrenter innenfor EUV-segmentet som vil ha fått et kraftig løft. Da skal vi selge 3.000 til 5.000 Buddy totalt i Europa. Men vi er neppe på andre kontinent, selv om vi merker positiv interesse fra Østen. Sannsynligvis har vi flere produksjonssteder enn Økern, og jeg håper virkelig at her vi er nå fortsatt blir basen vår.
Siste melding til markedet: Hvorfor kjøpe en Buddy?
Buddy er en perfekt løsning for å dekke mobilitetsbehovet i bymessige strøk. I perfekt legger jeg:
- gir en bedre miks av kjøretøy, både for en husholdning og en bedrift
- gir lavere kostnad for eieren
- har en emosjonell side ved at du føler ansvarlighet for at du tar vare miljøet
- en EUV er liten og hvis du kjører den, gir det bedre plass til oss alle
Vi takker for samtalen med Pure Mobility. Under renskrivingen var det på sin plass med en liten pustepause og tur ned på fortauet her ved Solli Plass. Og som vanlig, hva kommer lydløst trillende ned Bygdøy Allé? Jo, en av Buddyene som pr idag representerer halvparten av elbilene vi har i Oslo. Det slår nesten aldri feil, i pausene kan vi glede oss over synet av en fargesprakende Buddy.
Et klassisk bilde fra Karl Johan, den gang Buddy også parkerte på motorsykkelplass om sommeren. Selvfølgelig slutt på nå.
PS Undertegnede som lojalt har gjengitt hva Nakstad sa, har en fortid i ElBil Norge (nå Pure Mobility) og er fortsatt en ørliten aksjonær. Og kjører Buddy selv.