Nå tenker Nissan større elbil
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan e-NV 200 kommer til Norge neste sommer, men først skal den debutere som taxi i Barcelona. Selskapets kommunikasjonssjef for elbil i Europa, Gareth Dean (bildet), snakker både historie og om Nissans elektriske fremtid i dette intervjuet.
FRANKFURT (elbil.dev05.dekodes.no): Barcelona-taxien settes i drift ganske tidlig neste år, i sammenheng med installasjon av 20 hurtigladere i og rundt storbyen, og er produksjonsklar.
Bilen, som er en ombygd NV 200 med LEAF-teknologi, skal bygges ved fabrikken i Barcelona med batterier fra Nissans egen fabrikk i engelske Sunderland. Og det er allerede stor interesse for modellen i Norge.
– Ja, forhandlere ringer og etterspør bilen allerede, sier PR- og kommunikasjonssjef Marina Maneas Bakkum i Nissan Nordic Europe – Norge.
– Vi forventer ikke like høye salgstall som LEAF. Ambisjonene vil avhenge av prisen bilen får. Målene vi hadde for LEAF er overgått «by far», så jeg er ganske overbevist om at vi vil bli ansett som et viktig marked, sier Maneas Bakkum.
Nissans europeiske elbiltalsmann Gareth Dean er imponert over nordmenns tilnærming til elbil. Nå byr Nissan snart på en til – nemlig e-NV 200. Familie- eller varebilen er basert på LEAF-teknologi. (Alle foto: Ståle Frydenlund)
2.690 LEAF solgt i Norge – bare i år
Maneas Bakkums europeiske kollega Gareth Dean er på sin side imponert over den norske elbilhistorien så langt.
– Det er veldig interessant at Norge kom i gang lenge før de andre, til og med via en egen elbilindustri – med Buddy og Think. Så har de politiske virkemidlene og innstillingen til elbil fulgt etter, i tillegg til at det benyttes en meget høy andel fornybar energi, sier Dean.
Ved utgangen av august var det loggført 2.690 LEAF-salg i Norge så langt i år. Målt mot samme tid i fjor gir det en vekst på 89 prosent. Dean tolker den voldsomme responsen LEAF har fått på det norske markedet slik:
– Grunnen er nok at den er som en helt vanlig bil. Den har fem dører, fem seter og kan gjøre jobben. Nå kommer det flere konkurrenter, og vår største fordel vil derfor være erfaringen vi har fra norske kunder – og det norske markedet. Bilen er spesielt utviklet med batterivarmer for Nord-Europa, og er helt annerledes enn noen vinterspekket elbil i Europa, mener Dean.
Han peker på at Nissan er et selskap som generelt opplever høy kundetilfredshet og driftssikkerhet. Likevel skiller LEAF seg ut.
– Dere har gjort mye bra
– LEAF har den høyeste kundetilfredsheten vi noen gang har oppnådd. 93 prosent av alle europeiske kunder har gitt den 9 eller 10 av 10 mulige poeng. Det er mye høyere enn noe annet kjøretøy vi tilbyr, selv om de andre også ligger høyt, sier Dean, som mener Norge nå for alvor peker ut retningen andre land kan gå i.
– Som nasjon er dere mer opptatt av miljø enn andre, selv om dere også er den største oljeeksportøren. Det kan ha en sammenheng, og jeg pleier å spøke med – overfor journalister – at Norge produserer mye olje, men liker ikke å bruke så mye av den, ler Dean.
Han legger til:
– Dere har ikke gjort så mye som er vanskelig å få til. Eksempelvis var det en smart manøver å gi elbilene EL-skilter, slik at det er lett å skille dem fra andre biler i kollektivfeltet og på parkeringsplasser. Parkeringsvakter er ikke nødvendigvis svært bilinteresserte, konstaterer Dean med et smil.
– Er noe av det norske overførbart til andre land og avgiftsregimer?
– Vi vet at andre land har besøkt Norge for å finne ut hva de selv kan gjøre, og hva som kan overføres. Det jeg synes er særlig interessant, etter mine besøk i Norge, er hvor åpne og entusiastiske myndighetene, og spesielt miljøvernministeren, var. Stoltheten over å lede an i utviklingen. Ved å lære av Norge, kan andre land hoppe over noen år i deres egen utvikling av elbiltilnærming.
Boblen som ikke sprakk
I Europa mener han likevel førsteinntrykket av den norske elbilhistorien var at det ville bli en boble.
– Eller at det var en unik situasjon som ikke kunne sammenlignes med noe annet. Nå ser vi betydelig vekst i andre markeder, som i Storbritannia, hvor salget nesten ble tredoblet i første halvår, målt mot samme periode i fjor. Det er en stor fremgang, og det samme ser vi i USA – med flere rekordmåneder i år. Da vi først begynte å snakke om Norge, handlet det mest om at det var «kind of interesting», men heller ikke noe mer. Siden har vi sett at det fungerer meget bra, sier Dean.
Og nå kommer altså e-NV 200 til Norge neste sommer. Det betyr trinn to i elbil-raketten fra Nissan, selv om det altså ikke forventes like høye salgstall som for LEAF. Modellen er basert på samme teknikk som LEAF, med visse endringer her og der.
– Den vil både komme som vare- og personbil. Taxinæringen er en stor mulighet for e-NV 200, vi har møtt myndigheter i flere storbyer for å diskutere denne muligheten. Det fantastiske ved å benytte elbiler som taxier, er at det åpner opp øynene på mange flere mennesker. De behøver ikke bruke sine egne penger for å se at teknologien fungerer, eller høre på hva andre har å si. Taxisjåfører, som trolig er blant de mest skeptiske kundene man kan tenke seg, elsker den. De kjører mye, og setter bilene på tøffe prøver, samtidig som de bidrar til å gjøre byluften bedre.
Personbilen har fem seter og et, til elbil å være, stort lasterom. Den vil dermed være svært familievennlig.
Ny elbil fra Nissans luksusmerke
– Varebilen ser vi særlig for oss til bruk innen tilbringertjeneste av varer innen bysoner, såkalt «final mile delivery». Pakker kommer til en terminal, som har ladeinfrastruktur, og går ut derfra med elvarebil. FedEx er blant dem som har testet dette, sier Dean.
– Hva med det faktum at forhandlere i Norge allerede maser om bilen, som din norske kollega sier?
– Det å produsere en bil inkluderer så mange prosesser, så det er dessverre vanskelig å fremskynde lanseringen. Også på grunn av at vi benytter et høyt antall underleverandører, og fordi vi ikke ønsker å ta noen sjanser. Derfor har vi sagt midten av neste år.
– Hva kan du si om andre elbilmodeller etter e-NV 200?
– I første omgang – selv om det ikke er endelig annonsert – kommer det en elbil fra vårt andre merke, Infiniti. Jeg kan garantere at det kommer flere enn den fra Nissan. Vi vil fortsette utviklingen, og har et stort forsprang innen nullutslippsteknologi – også fordi vi produserer våre egne batterier. Vi har tre fabrikker, en i USA, en i England og en i Japan. Batteriene kan benyttes i forskjellige biltyper, og vi vil også lansere hybrider og elbiler med rekkeviddeforlenger. Vi blir ofte spurt om å velge den beste teknologien av disse, men synes det er feil å gå for en eneste løsningen. Det er fortsatt mange ulike behov, og det er ulike klimatiske forhold og distanser.
Den ønskede rekkevidden
– Rekkevidde er viktig. I vår medlemsundersøkelse nylig svarte mange at mer rekkevidde enn dagens er viktig for å få flere til å kjøpe elbil. Vil dere gjøre noe for å imøtekomme dette om kort tid?
– Vi klarte å få til mye før lanseringen av den siste LEAF-utgaven (i våres i Norge), særlig med hensyn til effektivitet. Vi vil fortsette dette arbeidet, men uten å sprenge grenser. For eksempel kunne vi allerede ha satt inn et batteri med større rekkevidde, men som samtidig kanskje ville ha mindre ytelse og dårligere driftssikkerhet. Før vi kan lansere noe, må vi vite at batteriene klarer de klimatiske forholdene – som i Norge. Når man strekker batterikjemien, må man kunne være sikker på at folk får noe de kan stole på i mange år.
– Når blir det greit for Nissan å levere f.eks. 300 kilometer rekkevidde?
– Man kan forestille seg at det blir mulig å få til dette i fremtiden. Men det handler først og fremst om å få folk til å innse hvilke kjørevaner de faktisk har. De kjører mindre enn de tror. Utvikling av infrastruktur, også i Norge, for hurtiglading er også med på å gjøre utfordringen mindre for dem som kjører mye. Erfaring tilsier at ikke så mange bruker laderne, selv om de har dem i nærheten. Det handler mest om tryggheten de føler dersom behovet skulle oppstå.
– Men likevel; folk vil ha mer rekkevidde?
– Ja, og det forstår vi. Produkter blir stadig bedre, det er bare å se ti år tilbake. Vi lytter til kundene våre og deres ønsker, og vil gjøre det vi kan i årene som kommer.