Hopp til innhold

Nå har Moss landets mest avanserte ladetorg

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag åpnet Fortum Charge & Drive det nye Ladetorget i Østfold-byen Moss. Der venter nå 14 ladeuttak på elbiler av alle slag.

– Anlegget er dessuten dimensjonert for mulig utvidelse av ytterligere 14 uttak, forteller Fortum Charge & Drives daglige leder, Jan Haugen Ihle.

Mandag ettermiddag fastslår han overfor elbil.dev05.dekodes.no at Ladetorget så langt har vært overraskende mye i bruk. Det til tross for gratis lading i helgen.

– Det har vært 100 ladesekvenser siden oppstarten. Det er mer enn jeg hadde trodd på forhånd, og svært positivt. Hurtigladerne, samt 22 kW (Type 2), har vært mest populært så langt. Det blir spennende å følge med på bruken av de ulike ladepunktene over tid, sier Haugen Ihle.

Generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening deler sansen for det offensive ladetilbudet:

– Moss viser her fram framtidens kombinerte ladeanlegg. Dette vil være til stor nytte både for lokale elbilister og for dem som er på gjennomreise. Vi synes det er flott at Moss kommune går foran med et så fint prosjekt. Ladetorget bør være til inspirasjon for andre byer, sier Bu.

– Kvantesprang i riktig retning

Haugen Ihle mener Ladetorget Moss gjør Østfold-byen til et forbilde for norske byer for hvordan god byplanlegging og kommunal tilrettelegging kan stimulere til økt miljøvennlig transport. 

– Fortum ser fram til et samarbeid med kommunen for å tilby et attraktivt og framtidsrettet ladetilbud i sentrum, sier Haugen Ihle.

Ladetorget Moss er del av oppussingen av Kirketorget, som Moss kommune står bak.

blogg-20150609-ladetorget 3 800

– Moss kommune har et mål om å øke antall offentlig tilgjengelige ladepunkter. Når vi nå har inngått en avtale med Fortum, som vil etablere og drifte Ladetorget Moss, tar vi et kvantesprang i riktig retning. Ladetorget blir et meget godt ladetilbud på en av de mest sentrale parkeringsplassene i sentrum, og synliggjør satsningen på miljø i Moss, sier ordfører Tage Pettersen (bildet) i Moss kommune.

All strømmen som leveres gjennom ladetorget, kommer fra kraftverket i Mossefossen.

– Fortum kommer til å kjøpe opprinnelsessertifikater fra Mossefossen kraftverk for hver kWh som lades ved anlegget. Mossefossen og Vansjø har historisk vært drivverket i byens utvikling og industrialisering. Nå håper vi den kan være drivverket i overgangen til miljøvennlig transport i hele regionen, sier Haugen Ihle.

Gratis lading til åtte taxier og Renault-eiere

I anledning åpningen av ladetorget kunngjør Fortum Charge & Drive en belønningsordning for taxieiere i Østfold som velger å kjøre elbil. Haldenseren André Wauthier (bildet under), som er Østfolds eneste taxieier som kjører elbil (Tesla), mottok en ladebrikke med gratis strøm til 5.000 kilometer under åpningen.

De to neste som henvender seg vil få den samme ladebrikken, mens de neste fem vil få lading til halve distansen.

– Ifølge SSB er en gjennomsnittlig taxitur i Østfold 15,3 kilometer. Brikkene gir gratis drivstoff for henholdsvis 320 og 160 turer, sier Haugen Ihle.

blogg-20150609-ladetorget taxi 800

– Vi håper dette kan bidra til at flere taxieiere velger et miljøvennlig alternativ. To av de gjeveste brikkene er altså fortsatt tilgjengelige, i tillegg til de fem neste, sier Haugen Ihle, som ber interesserte om å henvende seg snarest.  

Gratis blir det også for Renault Zoe-eiere, de første fem årene (gjelder dem som anskaffer Zoe innen september i år, red. anm.). Bakgrunnen er at Renault har bidratt til realiseringen av Ladetorget. De samme Zoe-eierne har forøvrig gratis tilgang til hele Fortums nettverk. 

– Ladetorget Moss er, på samme måte som ladetorget på Lasses, i Bamble langs E18, en del av Renaults utbyggingsstrategi for et nasjonalt AC-ladenettverk, sier administrerende direktør Anders Gadsbøll hos importøren RBI Norge.

BAKGRUNN: Ladetorget i Moss