Hopp til innhold

Må dette være nødvendig?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

SkjøteledningI forrige uke svingte vi innom Hammersborg Torg i Oslo for å parkere. Da fikk vi se et skrekkscenario av dårlig utnyttelse av en ladestasjon.

6 elbiler fylte opp ladestasjonen som har 3 timers tidsbegrensning. Av de 6 elbilene var det 2 som lada. De trengte nok strøm. De 4 andre trengte bare parkering. På et torg hvor det er flust av p-plasser. Og som bildet i bunn viser, alle disse var langifra i bruk. God plass for elbiler å parkere uten at noen krever avgift for det. Riktignok med 2 timers tidsbegrensning mot 3 timer på ladestasjonen. Men er det god grunn nok til å okkupere en populær ladestasjon?

LadestasjonEtter at ladestasjonen var fylt opp, var det ankommet en elbil som tydeligvis må ha vært svært nøden. Siden det er et felt reservert for HC-parkering og et for MC-parkering før vanlig bilparkering igjen, var nærmeste plass knappe 20 meter nedenfor.

Den stakkars Buddyeieren som så ut til å være temmelig langt nede på kapasiteten, det kunne vi se av displayet, måtte da trekke en fryktelig lang skjøteledning opp til ladestasjonen. Noe som ikke er perfekt for noe formål. Men i nøden lærer strømtom elbilist å bruke lange ledninger. Og vedkommende var nok glad for å ha en kabeltrommel med seg. Heldigvis var mesteparten av ledningen trukket ut slik at varmgang i rullen ikke ble et problem.

SkjøteledningMen er dette noe kult? Kunne ikke disse elbilene som opptok ladestasjonen uten å lade, stått på plassene der alle som ikke trenger strøm kan parkere? Kom ikke og fortell meg at alle de ledige plassene vi så, hadde vært opptatt tidligere på morgenen, det vil si før vi ankom 09.55. Dette er ikke akkurat stedet for nattparkering.

Sjøl er jeg en gammel elbilist som husker de dagene hvor det var ekstremt viktig å vise at ladestasjonene ikke var unødvendige. Ja, vi gjorde vårt ytterste for å bruke flest mulig av dem. Den gangen var skrekkscenarioet en ørken av ubrukte ladestolper. Det er ikke dagens realitet. Noe Oslos elbilister kjenner til. Derfor har jeg sjøl lært meg å bruke de vanlige p-plassene siden jeg sjelden trenger strøm annet enn 2-3 ganger i uka. Ja, det er mulig å lære en gammel hund å sitte!

Samtidig er jeg en liberaler og mener at det må være grenser for hva myndighetene skal regulere. Er det virkelig noen som ønsker at Stortinget skal behandle en forskrift som påbyr ladeplikt for elbiler som benytter ladestasjoner. Bør ikke vi være voksne og ansvarlige nok, miljøbevisste skal vi også være, til å kunne løse dette innad i elbilmiljøet?

Jeg tror ikke vi har noe alternativ til det. Budskapet må gjentas gang på gang. Denne gangen som en litt ubehagelig pekefinger. For hva vi så på Hammersborg var fryktelig unødvendig. Da tenker vi ikke på hva den lille, strømhungrige elbilen gjorde. For det ble nødvendig.

Vi blir aldri helt kvitt unotene. For elbilister er som alle andre bilister, gjerne ganske så egoistiske i trafikken, og vi har sikkert våre svarte får. Men uavhengig av det, som flokk har vi et betydelig forbedringspotensial.

Klarer vi ikke det, så kan vi også lure på om vi fortjener den offentlige satsingen på å bygge ut ladestasjoner basert på at elbiler trenger strøm for å komme rundt. Opphopning av ikke-ladende elbiler på ladestasjonene viser det motsatte. Trenger vi bare parkering, hvorfor skal da plassene reserveres for oss?

Det må presiseres at det slett ikke er tilfelle at alle ladestasjoner er så overstrødd med elbiler at dette er et problem. Mange steder i landet savner ladestasjonene elbiler. Ja til og med i Oslo ser vi at det enkelte steder er god plass. Problemet er først og fremst på ladestasjonene i og rundt sentrum. Så igjen må vi oppfordre om å bruke hodet og vurdere situasjonen der du er. Bare vi tenker oss litt om, handler vi gjerne mer fornuftig.

For halvannet år siden starta bekymringene våre, og vi hadde noen forslag til hvordan situasjonen kan bedres. Dette må vi jobbe videre med. Oppfordringen fra den gangen er fortsatt gyldig:

Vi må være tålmodige, høflige og hjelpsomme elbilister som hjelper de svakeste av oss – dem som trenger strøm.

Ledig parkering
Et par elbilister parkerte fornuftig på de ledige p-plassene. Den røde Buddyen står bak den svarte bilen.