Hurtig- og lynlading underveis

Hurtigladerne er elbilens svar på bensinstasjoner. Her lader du elbilen raskt når du er underveis.
Fersk elbilist? Her får du 10 nyttige tips.
1. Hvor lang tid tar det?
Typisk tar det fra 20-45 minutter å lade elbilen din opp til 80 prosent, som er anbefalt. Hvor lang tid det tar avhenger batteristørrelsen på bilen din og temperaturen. Det tar lengre tid dersom det er kaldt.
2. Trenger jeg egen kabel?
Nei, hurtigladerne har egne kabler, slik som bensinpumpene. På hurtigladerne er det festet to forskjellige kabler med ulik ladeplugg. Hvilken av kablene du velger, avhenger av hva slags kontakt bilen din har. Den vanligste kalles CCS, men noen asiatiske bilprodusenter bruker en standard som heter Chademo. Det er enkelt å se hvilken av kablene som passer til din bil.
Tesla har sine egne superladere, som de er i ferd med å åpne for andre merker.








3. Hva er forskjell på hurtig- og lynlading?
Hurtigladere leverer en effekt på inntil 150 kilowatt (kW), mens lynladere går fra 150 kW og oppover.
4. Velg riktig ladeeffekt når du lader
Sjekk hvor høy effekt elbilen din kan ta imot. For enten det er en 50 kW eller 150 kW-lader, leverer den bare det bilen ber om. Er du usikker, finner du svaret i Elbilvelgeren, eller du kan slå opp i bilens instruksjonsbok.
Det kan spare deg for endel kroner, for det er dumt å velge dyre lynladere hvis bilen din ikke kan ta imot så høy effekt.
5. Hvor er hurtig- og lynladerne?
ElbilAppen er nyttig å laste ned før du drar på tur. Den viser deg de aller fleste hurtig- og lynladerne i Norge og Europa, og den har en ruteplanlegger. Legg til hvilken elbil du kjører, og få forslag til ladestopp underveis.
6. Hvordan bruker jeg hurtigladere?
Sett riktig kabel inn i kontakten på bilen din. Følg instruksjonene på laderen for å sette i gang. Normalt starter, stopper og betaler du for ladingen med ladebrikke eller app.
Elbilforeningens blå ladebrikke fra Ladeklubben er forhåndsregistrert, og kan brukes hos flere ladeselskap i Norge. Bruker du den, unngår du å måtte laste ned alle appene fra et titalls ladeselskaper.
Har du den den svarte ladebrikken må den registreres hos selskapene for å fungere. Les hvordan her.
Bare unntaksvis er det mulig å tæppe bankkortet ditt direkte på laderne, men dette er noe vi i Elbilforeningen jobber hardt for at skal bli mulig.
For drop in-kunder tilbyr noen selskaper betaling via Vipps.

7. Hvor mye koster det?
Hurtiglading er dyrere enn å lade hjemme. Det er over ti ulike ladeselskaper som tilbyr hurtiglading i Norge, og prisene varierer fra leverandør til leverandør.
Snittprisen ligger på cirka 6 kr per kWt. Vi har samlet alt i en oversikt her
8. Stopp ladingen når du har nådd 80 prosent
Det er god ladeskikk å stoppe ladingen når bilen har nådd 80 prosent. De siste 20 prosenten går veldig sakte, og skaper ladekøer. Dessuten kan det bli dyrt om ladeoperatøren du lader hos tar betalt for hvert minutt.
9. Pass på hvordan du plasserer bilen
Vanligvis er ikke dette noe problem, men vær bevisst på hvordan du parkerer når du lader. Kan det tenkes at du står i veien for sidemannen din, som kanskje dukker opp om et par minutter?
Still deg så fornuftig som mulig, og i hvert fall hvis du har tenkt til å forlate bilen mens du lader.
10. Har du henger? Ikke blokker to plasser
Lar det seg ikke gjøre å hurtiglade uten å legge beslag på to plasser så lenge hengeren er på? Da er den en fin gest å koble av hengeren, selv om det ikke er ladekø.
Vi anbefaler nye elbilister å teste ut en hurtiglader før man legger ut på langtur. Da vet du hvordan det fungerer og slipper å få eventuelle overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.
God tur og kjør forsiktig!


Hva koster hurtiglading?
Kun 12 prosent av elbilistene synes det er enkelt å forstå prismodellene for hurtiglading