Hopp til innhold

La bilen igjen bli moderne

Carlos GhosnDet er én person i bilindustrien som skiller seg ut i den grå massen. Uformell og slipsløs gir toppsjefen i alliansen Renault-Nissan, Carlos Ghosn, et ytterligere innblikk i hvorfor disse bilmerkene satser så hardt på elbil.

Carlos Ghosn kritiserer sterkt de siste tiåras mangler på innovasjoner i bilindustrien. En undersøkelse i Japan har vist at bilen er på 17.plass av hva som interesser folk, solid slått av f.eks. mobiltelefoner, datamaskiner og videospill. Rett og slett fordi bilen ikke lenger er et symbol på det moderne. Bilindustrien har vært opptatt av å optimalisere produktet og ikke kreert nyvinninger som appelerer til annet enn rasjonalitet. Hybridteknologien er for Ghosn et eksempel på optimalisering og manglende dristighet.

Derfor har Ghosn & Co bestemt seg for å igjen gjøre bilen moderne gjennom å stimulere følelsene våre, ikke bare fornuften – og svaret ligger i å gjøre elbilen til allemanseie.

Toppsjefen i Nissan-Renault påpeker at optimalisering handler om å redusere risiko, mens innovasjon øker risiko for å kunne oppnå reelle gjennombrudd som kan løfte bilindustrien et nivå opp i folks bevissthet. Mens verden har forandret seg dramatisk, har bilindustrien stagnert. Vi gleder oss over at Ghosn påpeker at løsning av miljøproblemer er en av hovedmotivasjonene. En rimelig nullutslippsbil skal redusere miljøskadene og frigjøre oss fra oljeavhengigheten som rir verden.

Ghosn er ikke mindre oppvakt enn at han merker all skepsisen som er til elbiler, særlig knyttet til rekkevidden. Han responderer med at det er innovasjoner som forandrer hva vi i framtida kan forvente av produkter. Elbilen som plattform har nettopp det potensialet gjennom innovasjon som skal sikre at bilen igjen kan bli moderne.

Norstart legger merke til at han bruker historien om hvordan mobiltelefonen har revolusjonert kommunikasjonen vår. Hva han finner som et godt eksempel, og sterk inspirasjon, fordi han anser at elbilen allerede er langt foran hva mobiltelefonen i 80-åra representerte i brukervennlighet og kostnad. Noe det er lett å si seg enig i. Det minner oss også om at vi i «gamle dager» ikke var vant til å lade. Nå plugger vi telefonene våre nesten hver dag. Det krever neppe særlig mye tankevirksomhet for unge mennesker å venne seg til å gjøre det samme med bilen. Det er denne generasjonen som vil utgjøre førstegangskjøpere av bil fra 2015 og utover. Barrierene vi middelaldrende mennesker har, vil ikke finnes hos dem. Særlig ikke når alle mediene de er vant til å bruke, puttes inn som applikasjoner i elbilene.

Her er en oppsummering av høydepunktene i den 17 minutter lange talen (som også finnes på Youtube).