Hopp til innhold

Krav om ladestasjon i alle nyere hus i Quebec

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trodde du Norge var fus i alt innen elektrisk mobilitet? Canada, og særlig provinsen Quebec, vurderer flere spenstige tiltak.

Som del av sin overordnede miljøstrategi, planlegger myndighetene i provinsen Quebec krav om ladestasjoner (240 volt AC) for elbiler i alle nyere boliger. Det kommer fram i en artikkel i Journal de Montréal, der essensen er gjengitt på engelsk hos Cantech Letter. Transportminister Jacques Daoust har bekreftet overfor samme avis at arbeidet med en konsekvensutredning allerede er underveis, og at retningslinjene for opplegget vil bli presentert i løpet av sommeren.

Tilskudd på 1.000 canadiske dollar

Myndighetene estimerer prisen for en ladestasjon til mellom 600 og 1.300 kanadiske dollar, mens installasjonen trolig vil koste noe mindre. Alt avhenger selvsagt, som for norske elbilister, av om sikringsskap (tavle) må oppgraderes eller gravearbeider og nye kabler trengs. Huseiere som allerede har kjøpt en ny elbil eller ladbar hybrid vil få tilskudd på 1.000 dollar til kjøp og installasjon av ladestasjon. Men ikke bare det; i planene ligger det også at utleiere også må tilby ladestasjoner til leietakere. Dette skal ikke bare gjelde nybygg, men eksisterende bygg. Det foreligger dessuten planer fra myndighetshold om å stille krav til kraftprodusenter, slik at de setter opp offentlig ladeinfrastruktur for elbil.