Hopp til innhold

Kommentarfeltkrigeren

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stein Ole Strand har vært den kanskje aller mest aktive elbilisten i landets kommentarfelt det siste året. I møtet med elbilmotstandere bruker nordlendingen fakta som hovedvåpen.

Innsatsen hans er utrettelig, noe 188 kommentarer via disqus er bare ett bevis på. Mest tid har uansett gått med på Facebook. Han har ikke den minste peiling på hvor mye tid han har brukt det siste året på å framsnakke elbilen og dokumentere miljø- og klimafordelene elbilenogjeg1den innebærer. Såpass tydelig har innsatsen vært at Tesla-eier Strand i dag er hovedperson i den siste utgaven i artikkelserien «Elbilen og jeg» i sommer. – Det startet i forbindelse med at jeg hadde en diskusjon med en kollega om elbil. Det var en eldre kar på jobben som påsto hardnakket at «elbil bare var tull og vas». Jeg spurte ham hva han mente med det, og han kom med sine argumenter. Så gikk jeg på nettet og fant en del informasjon på Elbilforeningens sider som jeg så presenterte for ham. – Han svarte at han ikke hadde tiltro til «propaganda». Det var helt ubrukelig ifølge ham, sier Strand. Selv var han av en annen oppfatning, og fortsatte å grave videre på veien til status som toppkommentator innen elbil både her og der. Siden kom elbilen på plass. Bilen brukes daglig i Strands jobb som tekniker, og både frunk og trunk er lastet opp med verktøy som trengs i det daglige (se bilde under).

– Elbiltall fra løse lufta

Strand kom blant annet over en mye delt artikkel i avisa Vancouver Observer – som diskuterer om elbilen forurenser mer eller mindre enn fossilbiler. – Der fant jeg flere gode argumenter. Sånn tror jeg engasjementet mitt begynte, sier Strand, som i likhet med elbil.dev05.dekodes.no reagerte da Øystein Stray Spetalen gikk ut mot elbilen i februar i fjor. I ettertid ble det kjent at han plasserte pengene sine i hydrogen. blogg-20150710-strand 3 800 – Da begynte jeg å delta litt i kommentarfelt. Det var før jeg oppdaget den norske Facebook-siden vi ikke trenger å snakke om, humrer Strand. – Jeg la merke til at folk kastet rundt seg med feilkilder i kommentarfeltene, om at elbiler var så og så forurensende. Og når elbilen omtales negativt i media, er det ofte epler og pærer som sammenlignes. Eksempelvis ved at man sammenligner CO2-utslipp for eksosbiler (etter den offisielle NEDC/EU-syklusen) med tall som tilsynelatende er hentet ut av løse lufta for elbilen, sier Strand.

Studerte CO2-utslipp

Eksempelvis hevder enkelte motstandere hardnakket at en Tesla Model S, som Strand altså selv kjører, bruker 2,5 kWh i gjennomsnitt. – Men 2,5 er jo én kilowattime mer enn NEDC-forbruket, altså 68 prosent høyere, stønner Strand. – Da får man jo veldig skjeve tall. Riktignok må man ta EU-syklustallene for det de er; de er best case scenario under helt optimale forhold. Men når man benytter EU-syklustall for eksosbilen så må man bruke tilsvarende tall for elbilen, ellers blir det bare feil. Jeg må understreke at NEDC-tallet for Tesla Model S – 1,49 kWh – er basert på at modellen har 75 av 85 brutto kWh tilgjengelig og en rekkevidde på 502 kilometer ifølge NEDC-testen, forklarer Strand. blogg-20150710-strand 2 800 En annen person som virkelig manet Strand til innsats i kommentarfeltet, var en importbilselger fra Sogn og Fjordane. – Han snakket om at en Volkswagen Golf TDI BlueMotion hadde utslipp på 85 gram pr. kilometer. Jeg tenkte at det ikke kunne gjelde uansett forhold. Så begynte jeg å grave, og fant jo ut at det avhenger totalt av forbruk – akkurat som tester viser. Folk bruker jevnt over mye mer drivstoff. Dermed blir det også mer CO2-utslipp, men det er det mange som ikke tenker på. – Selv om bilen bilen har et oppgitt utslipp på 100 g/km, kan man fint komme opp i 150 g/km, uten å kjøre som en villmann, understreker Strand.

– F…, jobber du i Tesla, eller?

Strand har, i sin jakt på fakta, også vært i kontakt med Statistisk sentralbyrå for å sjekke om de hadde statistikk for utslipp som følge av produksjon av fossile drivstoff. – Da fikk jeg noe svada. Enten finnes ikke tallene, eller så er de så store at folk ville fått bakoversveis, sier Strand, før han forteller en historie fra en dag det var dugnad i borettslaget. En middelaldrende kar var frampå med at Teslaen var ubrukelig, og at det i hvert fall ikke var mulig å kjøre til Nord-Norge med den. Og Strand er nettopp nordlending. – Jeg fortalte at jeg hadde kjørt to ganger til Nord-Norge allerede. Det hadde han vondt for å tro på, og særlig at jeg bare hadde brukt 4-5 timer ekstra på 120 mil i vinter. Og det i løpet av én dag. Så tok han opp det ene og det andre, og jeg ga ham saklige svar på alt. Til slutt spurte han: «F…, jobber du i Tesla, eller?» – Jeg svarte «nei, men jeg blir ofte engasjert i slike debatter. Vet jeg ikke svaret så sjekker jeg det ofte opp i ettertid for å kunne gi et godt svar i neste diskusjon», sier Strand.

Bruker gjerne humor

Han har også skrevet flere tilsvar til kronikker i media, men opplever at det kan være vanskelig «å komme på». Den store aktiviteten har derfor vært konsentrert rundt sosiale medier og kommentarfelt i nettaviser, og Strand går heller ikke av veien for å bruke litt humor eller ironi innimellom faktahenvisninger. Fri for selvironi er nordlendingen heller ikke: blogg-20150710-strand 1 800 – Jeg har en annen kollega som kjenner en som er veldig negativ til elbil. Han får gjerne en del linker til artikler fra denne fyren. Her om dagen sa kollegaen min at han ble litt overraska over at jeg ikke hadde vært inne og kommentert… ennå, gliser Strand. Strand engasjerer seg generelt i det som skjer i trafikkbildet. Etter en observasjon i mai fikk han også omtale i Romerikes Blad, etter å ha ligget bak to trailere på E6. Episoden ble filmet med dashbordkameraet i Teslaen, og Norsk Lastebileierforbund sa seg helt enig i at kjøringen var uakseptabel.

– I det minste en halvgod jobb

Han understreker at folk gjerne må få kjøre med eksosbiler. – Det er ikke det jeg er opptatt av i debatten. Det jeg fokuserer på, er mytene om at elbilen er mer forurensende enn fossilbiler, at folk feilinformerer. Det er det jeg vil til livs. At en bil bruker en halvliter bensin på mila, ja, det må den få lov til å gjøre, sier Strand. Derfor er kommentarene hans som regel faktabaserte. Han er opptatt av livsløpsanalyser og sammenligninger som inneholder så mange etterrettelige data som mulig. Dette inkluderer selvsagt også utslipp ved produksjon av både fossilt drivstoff og strøm. Slik møter han nettroll som har lite annet enn fordomsfulle oppgulp å komme med. – Jeg lagde en PDF til slutt, med fakta jeg klarte å finne, som jeg la ut på Facebook-siden til Tesla Owners Club Norway. Den har jeg også publisert flere ganger i andre kommentarfelt, både nettaviser og sosiale medier. Da blir det gjerne helt stille fra motstandere. Strand svarte på tilsvarende grundige måte etter å ha lest en Nettavisen-artikkel han reagerte sterkt på. – Jeg sier ikke at jeg skriver den absolutte sannhet, men når meningsmotstandere ikke kan peke tilbake og si at «du har jo ikke regnet med det, det og det», mener jeg det må være et tegn på at jeg i det minste har gjort en halvgod jobb, sier Strand. For egen regning kan vi legge til at dét er en sterk underdrivelse.

Ti kjappe til Stein Ole Strand!

– Hvor lenge har du eid elbil (og når prøvde du elbil første gang)? – Jeg har eid elbilen min i ett år og noen uker. Første gang jeg prøvde elbil, en Model S, var i november 2013. Før det hadde jeg sittet på i noen LEAF-er. – Hvorfor byttet du til elbil, og hva bruker du den til? – Mange grunner, egentlig. Men økonomi spilte mye inn, og det at jeg er veldig glad i teknologi. Det at bilen i tillegg ikke har lokale utslipp ser jeg på som veldig positivt. – Hva kjørte du før (tre foregående)? – Ser man bort fra firmabiler, så er det to Mitsubishi Galant og en Ford Galaxy. – Hvor fornøyd er du som elbilist, på en 1-10-skala? – En helt soleklar tier. – Ser du på deg selv som bilinteressert? – Jeg er ikke noen bilnerd, nei. For meg er bil hovedsakelig et transportmiddel. – Hva er den viktigste elbilfordelen for deg? – Det å slippe å betale ti kroner pr. mil for fossilt drivstoff. – Har du blitt mer energibevisst av å kjøre elbil? – Jeg har vært energibevisst i alle år, siden jeg bodde hjemme. Så egentlig ikke. – Må du ofte oppklare myter om elbil? – Ganske ofte. (Nok en understatement fra Strand, red. anm.) – Frykter du at elbilfordelene forsvinner før elbilen er konkurransedyktig? – I grunnen ikke. Politikerne ser ut til å skjønne viktigheten av å stå løpet helt ut. – Hva synes du om lukten av eksos? – Det er til tider sjenerende. Kommer først og fremst an på mengden biler. Les flere intervju i serien «Elbilen og jeg»:

03.04.15: – Den neste bilen måtte bli en elbil (Tom Stiansen)

10.04.15: Måtte ha elbil etter turen med Leif Elmer (Iren Vestly Sveistrup)

17.04.15: Han elsker elbil og hater eksos (Thorvald Sæby)

24.04.15: De har C-Zero som eneste familiebil (Kari og Nicolas Kolnes-Cassis)

29.04.15: Intet e-Golf-fjols til fjells (Knut-Magnus Betten)

01.05.15Elbil var helt uaktuelt (Tom Kevin Nedrejord og Renate Grunnvåg)

08.05.15: Denne mannen er ikke bilselger (Espen Limstrand)

15.05.15: Russ med elektrisk damedrag (Sebastian Hovland og Håkon Andreas Hyttedalen)

22.05.15: Han er blitt glad i Tesla-familien (Claes Reitan)

29.05.15: Jannes rene elbilidyll ved Mjøsa (Janne Vikerødegården)