Hopp til innhold

Klart for elbilstøtte i Tyskland

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt ble det klart at Tyskland endelig innfører kjøpsfordeler for elbiler og ladbare hybrider. Oppstart skal være rett rundt hjørnet, men Tesla havner utenfor.

Forbundsregjeringen og representanter for den tyske bilindustrien har dermed omsider blitt enige om en løsning. Den innebærer direkte subsidier (i motsetning til den norske løsningen med avgiftsfritak) til kjøpere av elbiler og ladbare hybrider. Forbundskansler Angela Merkel (CDU), flere ministere og ledende personer i industrien – blant dem Harald Krüger (BMW), Dieter Zetsche (Daimler) og Matthias Müller (VW) – satt samlet til rundt midnatt, rapporterer blant andre Deutschlandfunk og Die Zeit. Om det mye omtalte utslippsjukset i industrien var tema på oppløpssiden, og dermed utslagsgivende, er foreløpig ikke kjent. For elbilens del ble utfallet 1.000 euro svakere enn det opprinnelige forslaget (5.000). Det betyr at forskjellen til de ladbare hybridene ikke er mer enn 1.000 euro. Det store spørsmålet er om støtten vil være nok til å utløse en voldsom økning i salget av ladbare biler. Tyskland har som kjent satt et mål om minst en million elbiler innen 2020, men ved nyttår var elbilbestanden magre 25.500.

Omdiskutert begrensning

Ifølge ubekreftede opplysninger skal støtten innføres veldig snart, trolig så tidlig som i midten av mai. Støtten er ikke begrenset til elbiler og ladbare hybrider av tysk opprinnelse, men det er satt en øvre grense for kjøpspris på 60.000 euro (listepris innstegsmodell). Målet med dette har vært å «hindre at kjøpsfordelene går til luksusbiler», selv om det har vært tatt til orde for at begrensningen er et uttrykk for proteksjonisme. Den tyske bilindustrien tilbyr som kjent ingen rene elbiler rundt og over dette nivået. Det skal etter planen settes av 1,2 milliarder euro til kjøpsstøtten, hvorav den tyske staten og bilindustrien tar halvparten hver. I tillegg kommer 300 millioner euro til utbygging av ladeinfrastruktur.  Flere detaljer om avtalen vil trolig komme fra finansminister Wolfgang Schäuble (CDU), samferdselsminister Alexander Dobrindt (CSU) og næringsminister Sigmar Gabriel (SPD) i løpet av dagen.