Kabelfri elbillading på gang
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

På EVS26 i Los Angeles var det mulig å glede seg over å se progresjonen i arbeidet for at vi elbilister skal slippe å fomle med kabler. Induktiv lading funker og er slett ikke dyrt.
Pluggfri, kontaktfri, trådløs, induktiv, induksjonslading, kabelfri, ledningsfri, wireless eller hva vi skal kalle det? En hundreogåttiårgammel oppdagelse skal hjelpe oss. Elektromagnetiske felt som sikkert overfører energi fra strømnettet til elbilen.
Store selskap som Siemens, Qualcomm og Delphi promoterer dette som framtidas løsning for enklere elbillading. En teknologi de har erfaring med gjennom mange, mange år, men ikke før nå tilrettelagt for elbil.
På EVS26 var det ingen reelle problemer som ble trukket fram. Snarere var budskapet at elektromagnetisk induksjon nå er blitt så bra for elbil at det innen svært kort tid er i markedet. Det påstås å være et viktig, forenklende tiltak for at elbilene skal nå massemarkedet.
På EVS26 hang vi oss mest opp i prosjektet Plugless Power fra selskapet Evatran. De er i gang med full markedsintroduksjon og kan være et godt eksempel på hvordan dette skal fungere.
- Systemet består av en fastmontert coil (spole) på elbilen med kontakt til laderen, en «parkeringsmatte» (også en coil) på bakken som sender energien, samt på veggen kontrollenhet og informasjonsmodul (som bl.a. anviser nøyaktig parkering).
- På knappe 50 meters avstand gjenkjennes elbilen din. De siste meterne får du parkeringsveiledning for å plassere deg optimalt slik at ladingen blir mest mulig effektiv.
- Gjennom en standard protokoll for elbillading kommuniserer elbil og ladepunktet trådløst slik at ladingen kan starte automatisk.
- Det er ikke virkelig «strøm» mellom spolene, men magnetfelt som gjør at energien overføres fra en spole til den andre. Kontrollfunksjonen skal være så god at kraftfeltet heller ikke kan oppstå i andre retninger enn mellom de to dedikerte spolene på bil og bakke.
- Når batteriene er fullada, stopper ladingen. Eller du kan kjøre din vei når det passer deg.
Denne illustrasjonen viser komponentene som får det til å fungere.
Vi fikk en prat med Timothy Briggs (med biladapteren i henda) i Evatran som promoterer systemet Plugless Power.
Hva er det dere nå kan tilby markedet?
– I første omgang leverer vi kit som kan ettermonteres på Chevrolet Volt og Nissan LEAF, samt monteres f.eks. hjemme i garasjen din. Da får du wireless charging med effekt 3,3 kW, noe som tilsvarer det samme som normallading med kabel, det vil si 14-16A.
Ikke raskere enn dette?
– Vi anbefaler alle å installere en kurs med 30A kapasitet. Vi skal klare å doble effekten til 6,6 kW. Da fyller du f.eks. en batteripakke for Nissan Leaf på drøye 3 timer.
Det er ikke en store fare for at strømmen «forsvinner» i løse lufta?
– En forutsetning er at du parkerer noenlunde presist. Følger du anvisningene som gis, garanterer vi en utnyttelse på over 90% av strømmen du tar ut fra nettet.
Er ladeprosessen godt nok kontrollert?
– Kommunikasjonsprotokollen mellom ladepunkt og bil er SAE J-1772, akkurat den samme som når vi lader de nyere elbilene med kabel. Ladingen styres på samme måte, det er bare at elbilen ikke vet om den er plugga inn eller ikke.
Hvem tror dere vil være pionérene?
– Tidlige kundegrupper vil definitivt være selskaper som leiebilfirmaer, større flåter eller for den saks skyld taxier som står og venter på en holdeplass. Konseptet vårt har gjennom et større forsøksprogram blant annet vært testa ut hos Hertz og Google.
Men hvem som helst kan få kjøpe dette?
– Vi selger også til private eiere av elbiler. Da utstyrer vi disse med et kit som modifiserer elbilen for å fungere med wireless charging. Nå er det mange som via web reserverer utstyr fram til vi starter leveransene i fjerde kvartal 2012.
Oppfatter dere dette som komplisert og dyrt utstyr?
– Nei, det er enkle coiler som skaper den kabelfrie overføringen av strøm. Ikke er det store eller dyre komponenter, vekta for utstyret i bilen er ikke mer enn 8 kg. En utfordring har vært å tilpasse laderen i bilen til dette. For å sikre kvaliteten på utstyret og kommunikasjon, er produktet utvikla i samarbed med Yazaki North America. Yazaki er verdens største leverandør av ledningsnett til biler. Men det er klart, kan vi få løsningen integrert i bilproduksjonen, vil det være det aller enkleste.
Kan du gi en antydning om kostnadene for dette?
– Modifiseringssettet til en bil koster ca $300. Installasjonen hjemme kan variere fra $400-800 for et anlegg på 220V / 30A.
Vi takker Briggs for den kjappe praten. Skal vi tro tallene han oppgir, og det bør vi fordi Briggs er finansdirektør i Evatran, vil det i USA være mulig å få en ettermontert løsning for kabelfri lading for mellom 5-10.000 kroner. Det er absolutt konkurransedyktig med prisene på dedikerte hjemmeladeuttak. Siemens estimater peker i samme retning, om noe dyrere. De opererer med en totalkostnad på $2.000.
Det vil være spennende å se hvem som kommer først med dette til Norge. Åpenbart er det genialt i flåter hvor mange bruker elbilene. Betraktelig enklere å huske parkering av elbilen enn plugging av den. Det er ikke lenger et spørsmål om å gidde å få elbilen på lading. Med dagens batteriteknologi vil det stort sett være helt uproblematisk å lade like hyppig som vi parkerer.
Sjølsagt er det tvilere tilstede. Argumenter om for høyt energitap, manglende sikkerhet, farlig for helsa med mer. Det følger alle nyvinninger. Men dette er ikke ny teknologi, bare velkjent teknologi som anvendes på et nytt område. Elektroindustrien er godt regulert av lover og krav til sikkerhet, miljø og helse. Om det ikke frister å ha et lite kraftfelt på soverommet, gjør ikke det så mye. For der pleier heller ikke elbilen å være.
Dette er framskrittet! Idag sliter vi med dyre ladeledninger (6-9.000 kroner) med en svær klump for tilstrekkelig el-sikkerhet. Noen som har moro med den? Nei, da vil vi heller presisjonsparkere etter anvisning i frontruta, slik som Siemens demonstrerte. Litt sånn dataspillaktig.
I framtida vil det være ladeledningen til mobiltelefonen som irriterer deg, med alle sine krøller og knuter. Elbillading blir en lek.
Her er et eksempel på en Nissan LEAF med Plugless Power på Ride Drive & Charge på EVS26.