Hopp til innhold

Jeg løp og kjøpte – en Tesla Model X

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Plutselig fikk jeg behov for å skaffe meg en Tesla fra øverste hylle, og det var slett ikke på grunn av falkevingedørene.

GJESTEKOMMENTAR: Som utsendt medarbeider for Amcar Magazine var jeg så heldig å få være med på den første pressekonferansen Elon Musk holdt på norsk jord. Det var i mars 2013, og den fant sted i den majestetiske villaen til den amerikanske ambassadøren. På sitt forsiktige og saktmodige vis kunngjorde Elon at han i løpet av kort tid skulle sette opp flere hurtigladestasjoner i Norge, og der skulle Tesla-eiere kunne fylle gratis drivstoff – i hele bilens levetid. Jeg var hoderystende begeistret for denne muligheten, men hadde liten tro på at det ville bli slik. Men Elon har tydelig demonstrert at han har evnen til å omsette sine ambisiøse planer i praksis. Har kjørt TH!NK i 15 år I dag vet vi at Musk har gitt øvrig bilindustri «elektrosjokk», og at hovedferdselsårene i Norge har strategisk plasserte Tesla-hurtigladestasjoner. Elon endret nylig på denne politikken – forståelig nok – og kunngjorde at det bare er biler som bestilles før 1. januar 2017 som får nyte godt av gratis strømpåfyll fra Teslas superladere. Da fikk jeg lettere panikk og raste avgårde til Tesla, prøvekjørte en Model X, sov på det en natt og bestilte en 90D dagen etter. Tesla Etter 15 år med TH!NK er jeg blitt elbil-minimalist, så dette ble både en større og dyrere bil enn jeg hadde planlagt å kjøpe. Jeg har også stått på venteliste for Tesla Model 3 (bildet) siden mars. For Model 3 hadde jeg håpet at gratis superladerpåfyll kunne kjøpes som en opsjon, men nå er det mindre trolig. Med dagens intelligente biler burde det likevel være mulig å tilby en opsjon om fri lading på tur. Ved å betale ekstra ved kjøpet kunne du for eksempel få gratis hurtiglading når du er minst 25 mil hjemmefra. Det ville luke vekk gjerrigknarkenes misbruk av ladestasjoner i nærområdet. Fossilt farvel Som garvet elbilbruker er jeg fullstendig klar over at det meste av strømbehovet dekkes fra egen kontakt, og jeg har ikke regnet på om det vil være lønnsomt å investere i en bil der ubegrenset, gratis påfyll medfølger. Det bryr jeg meg heller ikke om, for jeg synes muligheten til å kjøpe et kjøretøy med alt drivstoff betalt for evigheten (i hvert fall min personlige evighet) rett og slett er fantastisk. Ståle Frydenlund / elbil.dev05.dekodes.no Kona og jeg er pensjonister nå, og jeg har planer om at vi skal ta oss noen lange bilturer nedover i Europa. Så litt skal vi nok klare å hanke inn igjen av millioninvesteringen.  Og det blir jo så herlig å fylle ubegrenset uten å betale! Det er mye verdt i følelser for meg som har fylt bensin for tusenlapper på en Chrysler Voyager. I likhet med mange andre nordmenn er jeg blitt helt avhengig av å ha en bil med hengerfeste, og Voyageren har nesten utelukkende vært brukt som trekkdyr. Togtur i bil Slik jeg ser det, har vi akkurat nå det ideelle tidsvindu for oppgradering til en top of the line Tesla. Jeg tok selvsagt med full autopilotpakke/selvkjøring. Sansene blir svekket med alder, og det er fint å få litt hjelp til å holde kjøretøyet på riktig kurs. Jeg ser for meg at når jeg skal besøke barn og barnebarn på Østlandet, kan jeg cruise nedover Gudbrandsdalen og se på folk, tømmerhus og natur mye mer fritt og avslappet enn jeg hittil har gjort, bak rattet. Det blir kanskje omtrent som å ta toget? Ståle Frydenlund / elbil.dev05.dekodes.no Tilhengerfeste er selvsagt det som gjorde at X var S helt overlegen for mitt valg. Med en X som kan trekke 2,3 tonn er det farvel til fossilalderen for godt – nesten. Veteranbilhobbyen må fortsatt dyrkes, men det vil ikke utgjøre så mange liter bensin. Dessuten er jeg i en alder av 70+ bedre fornøyd med den høye sittestillingen i X fremfor S-modellens «sitte på gulvet»-følelse og mer besværlige utstigning. Glad for likhetsprinsippet Men hadde jeg hatt mulighet til å velge bort falkevingedørene på Model X ville jeg gjort det. – Vil du egentlig ha slike kompliserte, sakteåpnende dører? spør bilbladet Car&Driver, og mitt svar er et rungende nei. Chrysler Voyagers skyvedører er enklere og bedre. – Barnebarna vil like dørene, sier min X-konsulent og det er da noe. Arne Asphjell Jeg er imidlertid svært fornøyd med å handle bil direkte fra produsent til fast pris uten prutningsmonn (likt for alle). Mellommenn i form av bilforhandlere og akkedering om vinterhjul med på kjøpet etc hører heldigvis fortiden til for Teslakundene. Jeg har aldri brukt så mye penger på et bilkjøp, likevel synes jeg det er vel anvendte penger. Jeg er så fornøyd med å gi min monetære og moralske støtte til Elon Musk, mannen som virkelig har fått hele bilindustrien til å endre kurs i riktig retning.