Hopp til innhold

Iskald hurtigladesatsning

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

IshavMandag åpnet Ishavskraft høytidelig den første delen av den universelle Ishavsveien på strekningen Oslo – Halden.

Om lag ett år er gått siden Ishavskraft åpnet den første pilotladeren sin ved Marché Rygge. En lader som raskt ble populær blant elbilister. Siden da har Ishavskraft fått bevilgning fra Transnova og fylkeskommunene på strekningen for å realisere et bredere pilotprosjekt. Erfaringer er høstet og lagt til grunn for det nye ladestedet.

To typerBlant de celebre gjestene under åpningen var miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, som gjorde et nummer av at han selv bor i Vestby, og var stolt over å åpne verdens første universelle ladested for elbiler nettopp her, 5-6 mil utenfor Oslo.

Under sin åpningstale uttalte Miljøvernministeren:

– De siste månedene er det satt to rekorder. Den første i dyster forstand, nemlig at klimaendringene gjør at issmeltingen i Arktis aldri har vært større enn i år. Det andre og langt mer positive, er at elbilsalget i august nådde nye høyder og tilsvarte hele 3,6 prosent av nybilsalget.

Ishavskraft har satt seg som mål med Ishavsveien at de skal tilby en landsdekkende infrastruktur. En tydelig visjonær Bjarne Sætrum i Ishavskraft kom i sin tale inn på følgende:

– Vårt mål er å bidra til elektrifisering av bilparken. Vi skal ikke gi oss i 2020. Vårt mål er ikke nådd før vi har elektrifisert hele veitransporten! Det skal vi få til dersom politikerne bestemmer seg for at de vil ha et nasjonalt hurtigladenett for elbiler. Det er viljen det kommer an på, så har man vilje, finner man også rammer til å løse det.

Han forklarte at målet til Ishavskraft ikke bare er å selge strøm, men også å gjøre sitt for å redde verden med ren fornybar energi. I det ligger det at spart strøm ute hos kundene kan brukes til å elektrifisere transporten.

Elbilforeningen gratulerte i sin tale Ishavskraft med dagen på vegne av flesteparten av landets 8000 elbilister, hvorav om lag 5000 kan hurtiglade. Brukerorganisasjonen er imponert over hva Ishavsveien så modig har fått til med økonomisk støtte fra Transnova og fylkeskommunene.

– Åpningen her på Vestby, og tidligere åpninger, vil muliggjøre elektrisk drevet transport, og Elbilforeningen sine medlemmer er glade for at noen tør satse, sa daglig leder Snorre Sletvold i Elbilforeningen.

– Men vi etterlyser samtidig noen som også er villig til å satse i området Vestfold og Telemark. I dette området må vi få til en infrastruktur i 2013. Kjære Minister: Bilene er her; nå må infrastrukturen komme.

Ladestedet til Ishavsveien er universelt fordi elbilister her skal kunne lade alle typer elektriske kjøretøy, eksisterende som kjente, kommende standarder. Hele tre CHAdeMO 50 kW-uttak er satt opp. I tillegg finnes det AC-lading med type 2 plugg som gir 43 kW og prototype av DC-combo. Det er også satt opp en Mode 3 stolpe med to stykk type 2 (Mennekes) uttak som gir 22 kW (3fas 400V), alternativt to 16A Schuko uttak.

Noe har Ishavskraft lært det siste året, for i tillegg til laderne er ladestedet utformet med 400V uttak for montering av nødhurtiglader, f.ekse en portabel 20 kW semihurtiglader. Tiden vil vise om det blir bruk for denne. Elbil.no ser i alle fall frem til å få tilgjengelighetsdata fra Vestby når det er på plass.

Ishavsveien ladestasjon