Ishavsveien innfører abonnement på hurtiglading
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig har Ishavsveien sendt ut et ladekort til snaut 3.000 elbilister i Østlandsområdet. Hurtigladeoperatøren legger opp til en abonnementsordning for å få tilgang til Ishavsveiens foreløpig tre hurtigladestasjoner.
Abonnementet koster 350 kroner i måneden for ubegrenset tilgang til Ishavsveiens tre ladestasjoner mellom Oslo og Halden. I tillegg får man tilgang hos samarbeidende operatører i andre deler av landet. Ladestasjonene til Ishavskraft har vært åpent tilgjengelig i en testperiode, men vil bli stengt fra 15. februar.
Inviterer til dugnad
– Vi inviterer til å bli med på en dugnad for å bygge ut et landsdekkende hurtigladenett, sier prosjektleder for Ishavsveien, Frank Hugo Storelv i konsulentselskapet Stavn.
Han forsvarer prisen på abonnementet med at utbygging og drift av hurtigladestasjoner har en høy kostnad.
Kan ikke være gratis
– Vi kan ikke fortsette å gi bort hurtiglading gratis. Elbilistene må se på abonnementet som en forsikringsordning om man er i ferd med å gå tom for strøm. I forhold til et abonnement på et treningsstudio er det billig. Vi tvinger ingen til å bli abonnent, sier Storelv.
– Tilbakemeldingene jeg har fått foreløpig fra elbilister er at abonnementsprisen kan forsvares. Men folk reagerer på prisen for enkeltlading. 500 kroner dekker deler av våre administrasjonskostnader og må sees på som nødhjelp når man er tom for strøm, fortsetter han.
– Vi har vurdert betalingsordning og pris i et helt år nå. Med mobilbetaling for enkeltlading vil 40-50 prosent av prisen gå til mobiloperatøren. Vi ønsker å bruke inntektene effektivt til videre utbygging, sier Storelv.
Men Storelv lover at det blir flere valgmuligheter for betalingsordninger neste år.
– Det blir garantert annerledes i 2014. Vi er bare i startfasen, sier han.
Mål om 1.000 abonnenter
I løpet av året har Ishavsveien et mål om 1.000 abonnenter for å dekke noen av kostnadene Ishavskraft har med hurtigladestasjonene. Satsingen har foreløpig gått med underskudd, men håpet er at hurtiglading skal gi overskudd innen syv år.
Ishavsveien har planlagt nye hurtigladestasjoner fra Oslo mot Sørlandet, Lillehammer og Noresund. Totalt 11 ladestasjoner er planlagt åpnet i september 2013, forutsatt deltakelse fra staten gjennom Transnova. Totalkostnaden er beregnet til 12 millioner kroner.
Tilgang til andre operatører
– Med abonnement fra Ishavsveien får du tilgang til andre operatører sine hurtigladere uten ekstra omkostninger. Vi har avtale med EV Power i Trøndelag, Lyse Energi i Rogaland og Eidsiva Nett i Hedmark og Oppland. Detaljene i dette samarbeidet må vi komme tilbake til, sier Frank Hugo Storelv.
De samarbeidende operatørene har i alt 16 av 53 hurtigladestasjoner per dags dato, ifølge oversikten på ishavsveien.no.
Reagerer på prisen for enkeltlading
Snorre Sletvold, leder i Elbilforeningen reagerer i likhet med mange elbilister på elbilforum på prisen for enkeltlading.
– Myndighetenes satsing på en hurtigladeinfrastruktur skal være et bidrag til at mange flere blir elbilister. Hurtigladerne er et sikkerhetsnett som vi elbilister kan bruke for ikke å bli strømløse, og når vi har behov for raskt energipåfyll. Da må ikke hurtigladerne bli for vanskelige eller dyre å benytte, men vi ber ikke om at de skal være gratis, sier Sletvold.
– Vi forstår at Ishavskraft ønsker å sikre seg faste inntekter gjennom å få så mange som mulig til å bli abonnenter. Men 500 kr for enkeltladinger når du er i nød for strøm, framstår som svært lite forbruker- og markedsorientert. I praksis vil ikke Ishavsveiens hurtigladere være offentlig tilgjengelige, men bare etter avtale i form av abonnement som er opprettet på forhånd. For 500 kroner for 6-10 mils kjørelengde vil jo mer skremme enn å innby til bruk?
– Igjen vil jeg påpeke at Elbilforeningen ikke ønsker løsninger som går på bekostning av hurtigladeoperatørenes inntjening. For den er nødvendig for å stimulere til videre utbygging. Det er mer et spørsmål om å finne de rette løsningene som ikke ødelegger markedet, men utvikler det, sier Sletvold.
(Bilder fra ishavsveien.no og Electric Vehicle Union – EVU)