Statlige Investinor går ut av Think
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ting skjer fort. Mens vi denne uka lagde en oppsummering av hva som har skjedd i Think, kom det sannelig en nyhet til. Den norske stat har trukket seg ut av eierskapet til elbilprodusenten.
Høsten 2009 kommiterte Investinor seg til å investere i Think Holdings AS – eier av Think Global AS som er selskapet som produserer og selger elbilene. Think Holdings AS ble etablert i etterdønningene av at Think var under offentlig administrasjon i de første 8 månedene av 2009. På et drøyt år har Investinor totalt bidratt med 65 millioner kroner i aksjekapital og ansvarlig lån. Det har gitt dem en eierandel på 5,5%. Det er kjent at Investinor ved den første emisjonen satt som en forutsetning å finne en bedre industriell løsning enn den gamle Aurskogfabrikken. Investinor var derfor en sentral bidragsyter til at produksjonen ble flytta til Valmet, Finland.
Investinor bytter Thinkaksjer mot aksjer i batteriprodusenten Ener1. Konklusjonen er da at Think er enda litt mindre norsk – også i eierskap. Den amerikanske batteriprodusenten Ener1 har på det nærmeste full kontroll i Think. Deres dominante eier igjen er en russisk oligark, Boris Zingarevich, som har slått seg stort opp på papirmassefabrikker. Det antydes i pressemeldingen at et langsiktig eierskap i selskapet Ener1 ikke faller naturlig for et statlig investeringsselskap som skal stimulere norske vekstbedrifter med et internasjonalt potensial. Så det er nok bare et hvileskjær før batteriaksjene avhendes.
Investinor omtaler seg selv slik:
«Investinor AS er et landsdekkende, statlig investeringsselskap. Vi bidrar til økt verdiskapning ved å investere risikokapital og utøve aktivt, kompetent eierskap i internasjonalt orienterte og konkurransedyktige norske bedrifter i tidlig vekst- og ekspansjonsfase.»
Her er et utdrag fra pressemeldingen til Investinor:
Investinor AS har solgt sine aksjer i THINK Holdings AS til Ener1, Inc. Dette børsnoterte amerikanske konsernet er største aksjonær i THINK, og Investinor mottar oppgjør i form av Ener1-aksjer.
Flere aksjonærer har det siste halvåret konvertert THINK-aksjer til aksjer i Ener1.
– Ener1 er en industriell eier som har etter hvert blitt så stor og dominerende i THINK at det nå er naturlig for Investinor å tone ned sin rolle i selskapet, slik at vår kapital og kompetanse kan tilføres andre norske bedrifter, sier administrerende direktør Geir Ove Kjesbu i Investinor.
Investinor anser ikke aksjene i Ener1 Inc. som en strategisk plassering. Selskapet er notert på Nasdaq-børsen i USA.
Har Investinor tjent eller tapt penger på eierskapet i THINK?
– Det vet vi ikke før vi eventuelt selger Ener1-aksjene. Det vi vet er at Investinor har spilt en rolle i en kritisk oppbyggingsfase for selskapet, sier Geir Ove Kjesbu.
Sånn i et historisk perspektiv kan det også være artig å lese følgende uttalelse fra statlige Investinor til Teknisk Ukeblad 23.april 2010:
Kommunikasjonsansvarlig Rune Sævik mener fremdeles det var riktig å gå inn i Think.
– Ja, definitivt. Investinors oppdrag er å investere i norske selskap som er i vekst eller ekspansjonsfase og utvikle dem med aktivt og kompetent eierskap. Når tiden er inne, skal vi selge oss ut med god avkastning – det kommer vi til å gjøre med Think også. Vi ser på dette som en meget lovende investering, sier Sævik.
Han trekker frem at en sentral del av Investinors mandat er å bidra til å gjøre norske bedrifter internasjonalt konkurransedyktige.
– I Thinks tilfelle må produksjonen av bilene skje der det er forretningsmessig riktig å gjøre det. Produksjonen i Norge var lagt ned før Investinor investerte i Think, selskapet var i skifteretten og forhandlet for å unngå konkurs. Vi har altså ikke flyttet arbeidsplasser ut av landet, vi har tvert imot vært med på å legge til rette for en forsterket satsning innenfor Thinks strategiske kjerneområder, sier Sævik.
I logoen sin bruker Investinor klinkekuler. Mon tro hva det skal symbolisere? Vi vet at det er noe som er lett å miste. Og husker vi ikke feil, på gata i gamle dager kunne det være et høyt spill med mange klinkekuler i potten.