Hopp til innhold

Hurtiglading helt til Tromsø

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Engasjerte elbilister i Nordland og Troms har forslag klart: Slik bør Enova-midlene til hurtiglading på strekningen Trondheim-Bodø-Tromsø brukes. Sjekk oversikten her!

På Enovakonferansen i dag la Enova fram planene som skal gjøre det mulig å kjøre Norge rundt med elbil. Over 20 nye strekninger skal utbygges med hurtigladere de neste to årene. Først ut er E39 fra Stavanger til Trondheim og E6 fra Trondheim til Tromsø, før E14 Trondheim–riksgrensen mot Sverige følger. Alle skal være i drift innen 1. november 2017. 

– Vi er beredt til å bruke det som skal til for å få på plass hurtigladere langs disse veiene, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Særlig nordpå har mange av våre medlemmer etterlyst at noe må skje snarest, og leder Niclas Ole Brannfjell i Troms elbilforening håper det blir god interesse for den ferske utlysningen.

– Vi er positivt overrasket over at det skjer noe, og at skuffelsen fra første utlysningsrunde langt på vei er snudd. Lading er aller største utfordring for samtlige elbilister i nord. Med hurtigladestasjoner Nordkjosbotn, Buktamo, Setermoen og Bjerkvik blir det utvilsomt en helt ny hverdag for elbilister i Troms. Så er det veldig godt å se at neste steget går på Skibotn med forbindelse både nordover i Norge og til Finland, sier Brannfjell. 

– Beste nyheten på lenge

Han har drøftet hurtigladesaken med mange nordpå i løpet av de siste månedene. En av dem er bodøværingen Espen Limstrand. Han er også involvert i Nordland elbilforening, der Henrik Nørve er leder. 

– Dette var definitivt den beste nyheten jeg har fått på lenge, fastslår Nørve.

Limstrands første forslag til plassering av hurtigladestasjoner i Nordland omtalte vi for et par uker siden.

Videre kan du lese deres helt konkrete forslag til plasseringer på den 115 mil lange etappen, der avstanden mellom hvert hurtigladested er +/- 50 kilometer. Begge mener det også vil være en god idé å utstyre alle stedene med CHAdeMO-adapter for Tesla, for ytterligere å bidra til bruk – og dermed inntekter til operatør.

– Det vil også være en fordel om eksisterende hurtigladestasjoner nordpå oppdateres med dobbel dekning, fastslår de entusiastene.

blogg 20160127 enova kart

Konkrete forslag: Tromsø til Trondheim 

Brannfjell og Limstrand har satt som avgjørende kriterium at det bør finnes et sted å oppholde seg ved hurtigladestasjonen, som for eksempel en bensinstasjon eller serverings/overnattingssted (eksisterende hurtigladestasjoner i kursiv).

Resten av Nord-Norge til høsten

Med den fjerde og siste utlysningen, i september i år, utvides nettet av ladestasjoner til både Kirkenes og Nordkapp. 

Den fjerde utlysningen omfatter disse strekningene:

– Før jul støttet vi 77 nye hurtigladere i Sør-Norge, men det var bare starten. Ambisjonen er å få på plass et sammenhengende ladetilbud langs alle de viktigste hovedfartsårene i Norge innen utgangen av 2017. Når elbilen kan brukes også på langturer, trenger du ikke lenger fossilbilen, sier Nakstad.

Neste runde i Sør-Norge

Senere i år kommer Enova med ytterligere to utlysinger for bygging av hurtigladere. Den tredje utlysingen går ut i mai og omfatter en rekke strekninger i Sør-Norge:

BAKGRUNN: Enova støtter inntil hundre prosent

Hva synes du om Enova-planen? Si din mening i kommentarfeltet!