Hopp til innhold

Slik ble Buddy filmstjerne

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg får ikke snakke om selve filmen, men kan bekrefte at Buddy får en sentral rolle i «Downsizing», sier Buddy Electrics Tor Einar Hanssen.

Slik starter del to av historien om den norske elbilpioneren Buddys sene og uventede vei til filmen. Som kjent skal den norske elbilen og elsykkelen Buddy Bike kaste glans i Alexander Paynes storsatsning «Downsizing». Elbilene og elsyklene er nå trygt framme i Toronto i Canada, men det har vært flere utfordringer underveis. En epost, som var en hårsbredd fra å havne i i spamboksen til Buddy Electric-sjefen Jan Petter Skram, har nå ført til at ti Buddy-elbiler og seks Buddy Bike-elsykler heldigvis er på plass. Her skal elbilene spille prominente roller i filmen «Downsizing», med stjerner som Matt Damon, Kristen Wiig, Neil Patric Harris, Alec Baldwin, Christoph Waltz og Jason Sudeikis. blogg 20160511 buddy 3 – Jeg ble jeg forklart at Payne hadde vært i Norge. Her hadde han sett flere Buddy-elbiler parkert på tvers. Han ble begeistret for bilens tidløse formspråk, og at dessuten den var batteridrevet.  I selve utvelgelsen hadde de studert flere aktuelle biler, også små biler de kunne få tak i lokalt. Buddy ble likevel en soleklar favoritt blant filmcrewet fordi den var noe utenom det vanlige og hadde sin egen personlighet, forteller Tor Einar Hanssen i Buddy Electric.

 – Welcome to the film industry

Hvilken rolle Buddy får i filmen er fortsatt uavklart. Filminnspillingen skal skje i Pinewood Toronto Studios, som ligger rett utenfor byen på et stort område med store lagerbygninger som brukes som studio. Resten av handlingen foregår i Hollywood og Lofoten. blogg 20160511 buddy pinewood – Det er et stort antall personer som jobber med en slik film. Jeg fikk se hvordan de lagde modeller, tegninger, figurer og interiør. Videre ble jeg fulgt inn til cash department. Etterpå ble jeg sendt ut med en god neve dollars og beskjed om å kose meg, sier Hanssen. I en bisetning ble det nevnt at han muligens skulle leie seg en bil for å se Niagara Falls. Fem minutter senere fikk han beskjed om at de hadde booket en bil. – Jeg fikk bare beskjeden «welcome to the film industry, ask for it and you´ll get it», sier Hanssen.

Måtte vike for Erna

At filmbransjen er ekstravagant er ingen hemmelighet, men Hanssen hadde ikke forventet å bli hentet  av en dresskledd privatsjåfør i limousin da han skulle til Gardermoen. Her fikk han tildelt sete 1A på business class, men måtte til slutt vike for statsminister Erna Solberg. – Jeg fikk beskjed om at jeg måtte flytte meg noen seter bakover, og de håpet jeg hadde forståelse for det. Jeg svarte at jeg trodde jeg skulle komme først frem med sete 1A, men greit nok. Da jeg kom ombord skjønte jeg hvorfor. Tre rader lengre fram satt nemlig Erna Solberg med et stort følge av kolleger og livvakter, forteller Hanssen. Ifølge Norwegians sikkerhetskrav måtte alle bilene ha batteriene frakoblet under flyvningen. Ved ankomst USA måtte alle de ti bilene og elsyklene kobles til igjen (bildet viser samtlige under lading i Toronto). blogg 20160511 buddy lading – Det var da jeg klarte kunststykket. Jeg satte en plugg feil da jeg skulle koble til (i blinde) inne i dashbordet. Dette resulterte i en kortsluttet car controller. Ny sådan måtte derfor bli sendt helt fra Norge. En grei måte å forlenge oppholdet på, smiler Hanssen.

 Fra champagne til melk

Noen autografer og filmstjerne-selfies ble det dessverre ikke underveis. Matt Damon, Kristen Wiig og de andre skuespillerne var nemlig opptatt med de første tagningene i Hollywood, og ankom ikke Toronto før noen dager etter at Tor Einar Hanssen fra Buddy Electric hadde reist tilbake til Økern i Oslo. – Da jeg strakte ut hånden på business class, fikk jeg et glass champagne. Jeg prøvde det samme da jeg kom hjem. Da fikk jeg et glass melk. Ja, jeg landet fort og har kommet meg tilbake «to the real life», sier Hanssen. blogg 20160511 buddy 2 Når filminnspillingen er ferdig blir elbilene og elsyklene mest sannsynlig auksjonert bort til ivrige fans i USA eller Canada. Resultatet av filminnspillingen får du trolig se mot slutten av neste år.