Hopp til innhold

Her kommer vinter’n

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er våre beste tips for å øke rekkevidden på din elbil i vinter.

Elbiler har kortere rekkevidde om vinteren på grunn av mindre kapasitet i nedkjølte batterier og økt energiforbruk fra varmeapparat og rullemotstand i snø og slaps.
  1. Sett på forvarming før du kjører
De fleste moderne elbiler kan tidsinnstille forvarming en stund før du kjører. Helst når du står på lading. Da bruker du ikke batterikapasitet på oppvarming og kan sette deg inn i en varm og isfri elbil hver morgen.
  1. Bruk setevarme
Bruk av setevarme, rattvarme og varmetråder i front- og bakrute er mer energieffektivt enn varmeapparatet (noen modeller har muliget til å varme opp kun førerplassen), selv på elbiler med varmepumpe. Sjekk hva din elbil har av utstyr i vinterpakken.
  1. Parkér innendørs
Om du har mulighet er det en fordel å parkere innendørs i oppvarmet garasje. Da blir ikke batteripakken kald og rekkevidden blir lengre.
  1. Tilpass kjørestil etter forholdene
Er det snø og is på veiene er det uansett lurt å senke farten og kjøre forsiktig. I tillegg bruker du mindre energi og øker rekkevidden.
  1. Sjekk lufttrykk i dekkene
For lite lufttrykk i dekkene øker rullemotstanden og energiforbruket. Det samme gjelder piggdekk, så kjør heller med piggfrie vinterdekk om mulig.
  1. Lading varmer opp batteripakken
En kald batteripakke har lavere kapasitet. Sett ladingen på tidsinnstilling slik at den er ferdig ladet rett før du skal kjøre om morgenen.
  1. Skru på kjørelys og radio
Lys og radio bruker så lite strøm at det ikke påvirker kjørelengden merkbart. I tillegg er det essensielt for trafikksikkerhet og trivsel i elbilen.
  1. Unngå kondens
Tørk av gummimatter og la elbilen stå med varmeapparat på og et vindu på gløtt noen timer for å fjerne fukt og begrense kondens og is.
  1. Hurtiglading underveis
På ekstra kalde dager kan det være nødvendig med litt påfyll av strøm underveis. Husk at hurtiglading går saktere når batteripakken er kald.
  1. Lade når du kan
Sett elbilen på lading der du kan. Da øker du rekkevidden og opprettholder driftstemperatur på batteripakken. Hva er dine erfaringer og tips for bruk av elbil på vinteren? Bruk kommentarfeltet under.