Hopp til innhold

Mate Rimac leverer elektriske samleobjekter

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroaten Mate Rimac og hans Rimac Automobili er en elbilprodusent det etterhvert er mange som har hørt om. Ikke fordi de lager så mange biler, men fordi de bilene de lager er elektriske og ekstreme.

Den kroatiske bilprodusenten fokuserer utelukkende på supersportsbiler i den mest eksklusive enden av skalaen. Firmaet ble grunnlagt av Mate Rimac (28) i 2009. Det hele startet med en gammel BMW og et motorhavari. I stedet for å reparere bensinmotoren, byttet han den ut med en elektrisk drivlinje. Den nye drivlinjen leverte 600 hestekrefter, og bilen satte i 2011 fem akselerasjonsrekorder godkjent av FIA. Den helelektriske gamle og grønne 3-serien Rimac bygde er populært kalt «Det grønne monsteret», og skaffet Rimac verdifull oppmerksomhet blant bilinteresserte og investorer. Rimac har siden jobbet med å realisere «Concept One», deres egendesignede supersportsbil. I 2011 ble første prototype vist på Frankfurt Motor Show. På 2016 Geneva International Motor Show i mars ble bilen endelig vist i produksjonsklar utgave.

Børning på norsk

Mate Rimac står og snakker med Christian von Koenigsegg (bildet under) når vi møter ham i Geneve. Ikke helt tilfeldig. Koenigsegg Regera, som også ble vist i produksjonsklar utgave på samme bilmesse, benytter nemlig elektriske komponenter levert av Rimac. Koenigsegg rusler fornøyd tilbake til egen stand, og elbil.dev05.dekodes.no får et eksklusivt møte med Mate Rimac. Han innleder spontant og entusiastisk med at han var nær ved å bli fengslet i Norge på grunn av Concept One. Han var i Oslo og Bergen for et par år siden med prototypen, og fikk det for seg at publikum i gata ville like å se noen elektriske «smultringer». blogg 20160429 rimac koenigsegg 800 Det han ikke hadde fått med seg, var at Rimac sto utenfor en politistasjon. Politiet var ikke et like takknemmelig publikum som den øvrige folkemassen. Mate ble dratt ut av bilen, og inn til nærmeste forhørsrom. Han følte seg ikke høy i hatten da, men slapp omsider ut med en advarsel. Med bilen i god behold.

Hva er Rimac Automobili?

Concept One er en supersportsbil med en motor til hvert hjul, 82 kWt batteri, over 1000 hestekrefter og 1600 Nm dreiemoment. 0-100 gjøres unna på 2,6 sekunder, og toppfart er 355 km/t, i standardutgave. – Vi lager kun 10 biler av Concept One. Den skal være et samleobjekt, og flertallet av de 10 bilene er allerede booket. Ingen er solgt til Norge ennå. Norge bør vel ha 10 prosent av global produksjon, spør Rimac. blogg 20160429 rimac ass 800 Potensielle kjøpere inviteres til Kroatia for en nærmere gjennomgang og individuelle tilpasninger. Hvis du må spørre om prisen, har du nok ikke råd. Norske incentiver er gode, men hjelper ikke all verden her. Du må ut med kjølige 850.000 euro for å kunne ta med deg en hjem. Bilen kan konfigureres til ulike hurtigladestandarder etter ønske. Hurtiglader hjemme, til cirka 35.000 euro, er naturligvis med på listen over relevant ekstrautstyr.

Mer teknologi enn bil

Han startet Rimac Automobili for å realisere en visjon om en elektrisk supersportsbil. Og det stopper ikke med 10 Concept One. Etter den kommer en helt ny modell. Om den forteller han kun at det blir et fullstendig nytt design, og neppe rimeligere. Rimac vurderer ikke å gå inn i noe volummarked. Det er mulig de likevel vil lage en rimeligere sportsbil på litt sikt. Med «rimelig» menes her «i Ferrari-territoriet». Altså ikke billig i normal forstand. Gründeren forteller videre at Rimac Automobili er mer et teknologiselskap enn en bilprodusent. – Vi går med overskudd, og vi er nok eneste elbilprodusent som gjør det, forteller Rimac stolt.  – Alt lages inhouse. Vi selger alt fra enkeltkomponenter til komplett bildesign til andre produsenter. Det er på disse områdene overskuddet i Rimac Automobili genereres. Rimac leverer til både små og store bilprodusenter. De store produsentene krever hemmelighold, mens de mindre er ofte mer åpne. blogg 20160429 rimac hoved 800 En av «de store» spurte Rimac (på bildet sammen med Elbilforeningens Rune Hole) for noen uker tilbake om de kan selge Rimacs teknologi som sin egen. At de ikke vil markedsføre sine underleverandører er en ting, men at de ville late som at teknologien var deres egen overrasket selv Rimac: – Vanligvis er aktørene mer diskrete. Koenigsegg, derimot, fremhever selv samarbeidet med Rimac i sin salgsbrosjyre for Regera-modellen. Svenskene bruker det for å underbygge sin påstand om at de kun bruker de beste komponentene i bilene de bygger.

Fra garasjerotte til toppleder i superbilfart

Rimac har nå 150 ansatte. Opp fra 90 i fjor, og 300 ansatte er forventet i løpet av året. Rimac er blitt et relativt stort selskap i kroatisk målestokk. – Hvordan opplever du det? – Det betyr at jeg må gjøre masse kjedelige CEO-greier, og at jeg må skrive ut 150 lønningssjekker om et par dager, humrer Rimac. – Du er bare 28 år gammel. Hvordan har dette gått til? – Jeg begynte alene i garasjen. Jeg ville vise at elbil er kult, og bygde «Det grønne monsteret». Tesla Motors var i gang med sitt i USA, men jeg er kroat – og Nikola Tesla var kroat. Så jeg syntes det var naturlig at den råeste elbilen skulle komme fra Kroatia. Jeg fikk litt hjelp av familien, og startet selskapet i 2009. – Etter å ha kommet godt i gang med prototypen av Concept One, gikk vi tom for penger. Da jobbet vi et par år primært med å levere komponenter til andre selskap, for å finansiere Concept One. Vi fikk også med oss investorer før vi fikk utviklet produksjonsmodellen av Concept One ferdig. Men jeg eier fortsatt 77 prosent av aksjene, svarer Rimac. I likhet med flere store industriprofiler, droppet Mate ut av universitetet. Han hadde startet selskapet da han gikk førsteåret på universitetet, og underveis i tredjeåret hadde han ikke lenger tid til å studere.

Elsykkel fra øverste hylle

I tillegg til bilindustri, er Rimac blitt en produsent av elsykler. Foreløpig er sykkelen de lager en eksklusiv og kostbar variant, noe tilsvarende bilene, med modellen Greyp 12S. Men her har selskapet planer om å gå inn i et volummarked i langt større grad. De jobber allerede nå med rimeligere varianter av elsykler, og har skilt ut sykkelproduksjonen i et eget søsterselskap som bærer navnet Greyp. Mate er CEO og teknisk sjef også her. blogg 20160429 rimac greyp 800 Greyp har solgt sine sykler til 24 land. Det er 15 ansatte i Greyp nå, og dette tallet vil øke raskt. Om du ikke har råd til en bil fra Rimac, så kan det kanskje gå med en sykkel? Greyp12S koster to nuller mindre (NOK 99.000 inkl. mva). Og her trenger du heller ikke dra til Kroatia for et kjøp. Det er akkurat kommet på plass en norsk agent, Wired AS, som i tillegg lover 10 prosent rabatt til Elbilforeningens medlemmer denne sesongen. Kontakt Wired AS for mer informasjon og eventuell bestilling.

Les mer fra vår Genève-dekning