Hopp til innhold

Grønt lys for hurtiglading av Kia Soul

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Problemene rundt hurtiglading av Kia Soul Electric er for det meste ryddet av veien. Kun noen få ladesteder trenger fortsatt oppgradering.

Det var i november at problemene med hurtiglading av Kia Soul ble kjent. Problemene førte til at eiere ble frarådet å hurtiglade inntil problemene var løst. To måneder senere er det meste klart:

– Vi har nå fått bekreftet fra både leverandørene ABB og Efacec at de har oppgradert alle sine hurtigladere slik de takler Kia Soul Electric. Det gjenstår én ABB-lader på Gol som vil bli oppgradert nå i starten av januar, sier informasjonsansvarlig Mette Simonsen Sauge i Kia Bil Norge AS.

I praksis betyr det ifølge Simonsen Sauge at hurtigladeoperatørene Grønn Kontakt, Fortum Charge & Drive og Ishavsveien nå kan ta imot Kia Soul uten problemer.

Enkelte ladestasjoner gjenstår

– Det er fortsatt noe som er uavklart, og det gjenstår å teste tre Delta-ladestasjoner (tilhørende Ishavsveien) i Østfold. Dette vil bli gjort i morgen. Fortums 16A-ladestolper (bl.a. Strømmen Storsenter og i Bergen) fungerer fortsatt ikke på Soul Electric, opplyser Simonsen Sauge.

Hun opplyser at produsenten jobber med ny software, og denne skal testes av Fortum sammen med Kia når den er klar. Foreløpig foreligger ikke en helt klar tidsplan på dette.

Hovedgrunnen til at saken oppsto i november, var overspenning på kommunikasjonsbuss mellom bil og hurtigladestasjon.

Informasjonen tydet på at det var bilene som genererte overspenningen, og det var derfor ingen risiko for skade på bilene. Utfordringen var at flere hurtigladere ble påført skader som gjorde at de ikke kunne benyttes av andre elbilister.