Hopp til innhold

Grønn bil med praktisk hjelp til flåteiere

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

blogg100128bildeGrønn Bil lanser i dag sitt nye nettsted www.gronnbil.no. Nettstedet inneholder en rekke praktiske verktøy for kommuner, energiselskaper, andre virksomheter og privatpersoner som vurderer å kjøpe seg elbil eller rett og slett bare er nysgjerrige på ladbare biler.

Verktøy for profesjonelle aktører

Elbilist og leder for Grønn Bil, Ole Henrik Hannisdahl, er i kjempehumør etter å ha kjørt rundt i sin nye Fiat 500 electric i litt over et døgn. Grønn Bil ble opprettet av Energi Norge (tidligere EBL) etter at en ressursgruppe anbefalte Samferdselsdepartementet å starte informasjonsarbeid for å berede grunnen for at 10 % av alle motorvogner i Norge skal drives helt eller delvis med ren og fornybar elektrisitet i 2020. Grønn Bil skal være en del av verktøykassa i å hjelpe oss til et bedre beslutningsgrunnlag ved valg av kjøretøy. Prosjektet finansieres av Transnova.

Informasjonsvirksomhet
I løpet av 2010 vil Grønn Bil reise rundt og tilby praktisk hjelp til flåteeiere som vurderer å fase inn elbiler. Med den nye Fiat 500 som fast reisefølge antar vi at Ole Henrik går en flott vår og sommer i møte. Grønn Bil vil bidra med kontaktnett, kunnskap om elbiler og tilhørende infrastruktur, og vil sørge for at nyttige erfaringer deles på tvers av aktører og regioner. I tillegg vil Grønn Bil bidra med entusiasme og fokus på at en elbil er som et Kinderegg: Et godt klimavalg, morsom å kjøre, og billig i drift. Interesserte flåteeiere oppfordres til å ta kontakt! Med litt flaks får du en morsom kjøretur i det nye vidunderet og en smak av hvordan det er å bevege seg raskt, lydløst, komfortabelt og sikkert.

Elbilkalkulator
Det virkelige snadderet på hjemmesiden er elbilkalkulatoren som et hjelpemiddel til valg av riktig kjøretøy. Ved å fylle ut noen enkle felter med feks årlig kjørelengde, rentefot, bensinpris o.l. får man raskt opp et regnestykke som viser kostnadsbildet.

Etterhvert som det kommer flere elbiler på markedet vil kalkulatoren bli supplert, og det skal bli enklere for profesjonelle innkjøpere (eller den vanlige forbruker) å foreta rasjonelle valg. Ikke alle ting kan måles i penger, feks er kollektivfeltet antagelig ganske mye verdt for enkelte, mens det er uten betydning for andre. Poenget er å utvikle hjelpemidler og informasjonsverktøy som gjør det lettere å introdusere elbiler. Men vær oppmerksom på at kalkulatoren foreløpig har sine små svakheter, og kan gi noen pussige resultater hvis ekstremverdier legges, men dette blir sikkert bedre etterhvert som kalkulatoren brukes.

Når dette er sagt kan vi allerede nå avsløre at elbil ikke akkurat er noe billig i innkjøp sammenlignet med konkurrerende biler som produseres i millioner av eksemplarer. Det var heller ikke mobiltelefonene da de første dukket opp på midten av 80-tallet. Veldig mange av oss lot oss ikke skremme til la være å ta i bruk mobiltelefon fordi det kostet 10 ganger så mye som fasttelefonen – hadde man først blitt hekta var det for seint….Men, elbiler er billige i drift når man først har anskaffet dem. Det koster under 2 kroner mila med (dyr) strøm. Mange steder får du gratis strøm, og man betaler ikke bompenger. Hvis man ikke er ekstremt uheldig med batteripakka, kan de fleste strekke levetiden og få god økonomi ut av det. Hvis du kan bruke elbil til arbeidsreiser kan du tjene godt på dette. Du får nemlig 0,5 kr mer pr kilometer enn for bensinbiler. Her kan du sjekke kalkulatoren.

Høy reiseaktivitet
Gronnbil.no skal utvikles videre med enda mer informasjon og Ole Henrik blir lite å se på kontoret i tiden framover. Han skal ut på veien til kommuner og bedrifter i hele Norge for å overbevise dem om at de bør vurdere elbil og fornybar energi som alternativ til tradisjonelle biler som går på bensin og diesel. – Vi gratulerer Ole Henrik, Energi Norge og Grønn bil med ny hvit elbil, ny flott hjemmeside og spenstige planer for aktivitetene framover.

blogg100128bilde

Opprinnelig publisert 28. januar 2010, 11:53:24 | Rune Haaland