Godt nytt elbilår?
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har ingen fasit for hva som skjer, men gjetter litt på salg, elbilmodeller og ladeinfrastruktur. Og ser etter om det er noen mørke skyer i elbilhorisonten.
Salg i 2012
Elbilforeningen har tidligere lagd en prognose, eller rettere sagt en kvalifisert gjetning, for en mulig innfasingstakt av elbiler fram til 2020 – med 100.000 som et mål. For 2011 anslo vi at det ville bli solgt 1.500 nye elbiler. Dette vil overgås med god margin. For 2012 har vi tidligere satt 2.600 som mål. Og holder fast ved det.
Driverne i utviklingen vil være trillingene med i-MiEV i spissen og Nissan LEAF. Det er all grunn til å tro at de vil utgjøre minst 80% av årets elbilsalg. Da må det selges over 2.000 av dem til sammen. Nå som Norge er så godt markert på elbilkartet, bør det ikke være et problem å få tilgang på nok biler for å dekke behovet.
LEAF stiller som årets salgsfavoritt. Men ikke undervurder Motor Gruppen som står bak Mitsubishi i-MiEV. Tronen som distributør av Norges mestselgende elbil, med over 1.000 stk i 2011, har de ikke lyst til å gi fra seg. Derfor er det foretatt en prisjustering som gjør i-MiEV 40.000 kroner rimeligere enn LEAF. Utover disse to modellene regner vi med at C-ZERO og Peugeot iOn vil kjempe om plass på pallen, mens det vil være mindre mengder av Buddy, Tazzari, Ford Transit Connect Electric og de siste Tesla Roadster.
Det vil neppe komme nye modeller som gjør store innhugg i markedet. Mest tro har vi på den elektriske varebilen Renault Kangoo. I 3.kvartal skal den komme til Norge, sannsynligvis i antall av 300. Noe som gjennom nyhetens interesse bør være forholdsvis greit å få solgt.
Det stilles også store forventninger til Tesla Model S som fra sommeren av leveres i USA. Men neppe vil ha volum i Norge før i begynnelsen av 2013. Gledelig er det å se at Tesla har fastholdt tidligere prising.
Europeisk lansering av elektrisk versjon av Smart er utsatt til september. Den nye fargeklatten Mia er i landet for utprøving under nordiske forhold. Smiths vare- og lastebiler sies å skulle lanseres i vinter med de første demokjøretøyene. Reva NXR er også lovt i 2012. Se forøvrig vår oversikt over Elbiler som kommer?
Vi håper også å få noen overraskelser
Vi har god nok tilgang for å nå målet på 2.600 solgte elbiler. Men hvor godt er egentlig salget? I 2011 ble det blant mange som har vært på vent, forløst en flom av oppdemma elbilbehov. Nå er det nye masser av kjøpere som må kaste seg over elbilen. En meget god grunn til at det vil skje, er alle de nye, fornøyde (det er ihvertfall vårt inntrykk!) eierne av fjorårets tusenvis av nye elbiler. Det bør vekke en interesse i nabolaget, familien og på arbeidsplassen.
Offentlige innkjøp
Vi etterlyste det på begynnelsen av 2011 – og gjør det igjen. Nå er det avgjørende at det offentlige innkjøpet av elbiler kommer igang. I et par år har Grønn Bil jobba hardt for å stimulere elbilinteressen hos større flåteeiere. Vi får håpe fruktene av deres arbeid nå høstes. Det er positive tegn i Motor Gruppens pressemelding som kom i jula. Likevel, hva med store aktører som Oslo kommune og Posten? Vi trenger ikke kun noen titalls elbilkjøp i det offentlige Norge, men hundrevis om ikke tusenvis av elbiler. Nå bør også offentlige innkjøpere ha hatt tid til å områ seg og forstå at elbil er et godt og nødvendig alternativ.
Hva kan vi vente av ladbare hybrider?
I 2012 vil vi garantert sette rekord i salget av ladbare hybrider. For første gang blir disse tilgjengelige i det norske markedet.
Først ute er Opel Ampera fra tidlig i 2012. En ladbar Priusversjon skal komme tidlig på høsten. På høsten skal også Volvo V60 komme som ladbar hybrid. I tillegg regner vi med at noen vil anskaffe seg luksusbilen Fisker Karma.
Hvor mange det blir solgt totalt? Det er virkelig vanskelig å spå markedets respons på dette nye produktet. Anslagene varierer fra pessimistiske 3-500 til optimistiske 1.500-2.000. Kan ikke 1.000 solgte ladbare hybrider i 2012 være første milepæl?
Ladeinfrastruktur
Ingen grunn til å tro at vi ikke får minst 70 hurtigladestasjoner på plass når 2012 er over. Hurtigladekartet viser hvor disse kommer. Alle med CHAdeMO-løsning, egna for «trillingene» og Nissan LEAF. I 2012 kommer det neppe verken biler eller pumper som tilbyr hurtiglading basert på en annen teknisk løsning.
I 2011 fikk vi over 400 nye normalladepunkt. Vi tør ikke spenne forventningen høyere enn at vi håper denne utviklingen fortsetter i 2012. Transnovas ressurser styres nå mot hurtiglading. Oslo kommune vil levere 100 nye normalladepunkt. Vi håper også på mer fra andre kommuner, kjøpesentre, kraftselskap, p-selskap m.fl. Normallading kan dessuten være greit å sette opp som en back-up på hurtigladestasjoner.
Det er litt bekymring om hurtigladestasjonene virker eller ei. «Ute av drift» er en skikkelig nedtur når du skal på elbileventyr. En trøst kan det være at NOBIL i løpet av 1.kvartal vil vise status på alle ladestasjoner som har kommunikasjonsmulighet. Det bør da absolutt gjelde for alle offentlige hurtigladere, noe som er et krav fra Transnova for dem som mottar støtte derfra. I NOBIL-sammenheng jobber Elbilforeningen hardt for å få alt det tekniske på plass. Vi håper også leverandørene og eierne av hurtigladere får gjort sin del av jobben.
Rammebetingelser
I lang tid har vi venta på at de nye parkeringsforskriftene skal komme ut på høring. For over et år siden ble det gjort et grundig arbeid for å sikre at elbilene får gunstige betingelser på privatdrevne p-områder. Opptil 3% av plassene skulle settes av for gratis elbilparkering og opptil 6% av plassene skulle ha lademulighet. Mens det fortsatt ville være gratis overalt ved offentlige gateløp. Foreløpig har saken kokt bort i departementet. Neppe så mye på grunn av elbilgodet, men andre vanskeligere forhold i de nye forskriftene. Får vi tro. Likevel, nå er vi utålmodige og venter på at Samferdselsdepartementet får ut fingeren. I løpet av 2012 må dette spikres.
Vi fortsetter å mase om langsiktighet og forutsigbarhet for elbilgodene. Til tross for at ingen politikere ennå har skuffa oss. Det vil heller ikke skje i 2012. Derimot kan de kanskje glede oss litt ekstra ved å skape en konsensus om en mer langsiktig elbilplan, helst fram til 2020, f.eks. som en del av klimameldinga. Da fjernes noe av den utryggheten som elbilforhandlerne rapporterer er blant potensielle kjøpere. Men denne utryggheten er ikke så mye politikernes skyld, mer media og organisasjoners markeringsbehov. Vi holder en knapp på at politikerne i 2012 vil rydde opp i dette.
Mørke skyer over Europa?
Elbilens suksess avgjøres ikke av hva vi får til på vårt lille berg. Noe vi bare må innrømme, som det så fint ble sagt av en forhenværende statsminister: «Norge er et land i verden».
I USA og Japan virker det som å ha blitt litt fart i elbilsalget. F.eks. ser det ut som Nissan når målet i 2011 om å selge 10.000 LEAF i USA.
Men i Europa er situasjonen bekymringsfull. Vi har ennå ikke hørt om andre europeiske land som så langt har en bemerkelsesverdig suksess med elbiler. Snarere tvertimot. Europeiske land med 10-15 ganger større befolkning enn Norge kan i 2011 havne på 1.000-2.000 nye elbiler. Vi har tidligere rapportert at i 1.halvår var 16% av Europas elbilsalg i Norge. Har vi grunn til å tro at det er særlig annerledes i 2.halvår? Neppe. Gledelig er å se varsler om store offentlige innkjøp i Frankrike av titusenvis av elbiler. Håper mange av dem (brorparten er Renault Kangoo) kommer på veien i 2012.
Den europeiske finanskrisa gjør ikke situasjonen mindre bekymringsfull. Elbiler kan bli nedprioritert og nødvendige myndighetstiltak som kjøpsinsentiver og infrastruktur settes på vent. Etterhvert vil skuffende salgstall publiseres. Negative konsulentutredninger (de er som værhaner) distribueres. Litt bråk blir det rundt sikkerhetsproblemene som har vært med batteriene i de ladbare hybridene Chevrolet Volt og Fisker Karma. For ny teknologi kan også andre negative forhold oppstå. Alt dette gir elbilens motkrefter anledning til å rette et kritisk søkelys på elbilen og så tvil om dens mulighet til å vinne markedet. Noe en del helt sikkert ikke vil klare å la være å gjøre, ikke minst for å sikre sine egne forretningsinteresser.
Dette er noe vi bare må være forberedt på og tåle. Annet er naivt. Derfor er det viktig å være nøktern med målsettinger, og i arbeidet vårt ikke tro at elbilen ennå har vunnet markedet. For det har den langtifra. Det tar mange år å endre markedets oppfattelse av elbil, forstå hva du som forbruker trenger og utvikle teknologien til å bli bedre. Nå vil det være altfor tidlig å evaluere en teknologi med potensial til å bli realisert over tiår, ikke kun et år eller to.
Konsekvensene av et år med mer negativitet rundt elbilen kan bli:
- De som allerede har satsa hardt og investert tungt, må bare gjøre alt for å stå løpet ut og ta maksimalt av de markedsandelene som er der. Gjelder f.eks. Nissan, Renault, Tesla og Mitsubishi.
- Andre bilprodusenter vil sannsynligvis velge å se an utviklingen og skyve på lanseringer for å redusere investeringer og risiko.
Vi må krysse fingrene for internasjonal elbilsuksess. Ikke bare den norske. Men la oss ikke se på oss sjøl som ei dråpe i havet. Vi kan heller være det gode og inspirerende eksemplet til etterfølgelse. La oss fortsatt vise veien videre. For det trenger det internasjonale elbilmarkedet.