Hopp til innhold

Franskmennene tetter hullet

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan LEAFNå blir det ikke lenger like gunstig å bruktimportere elbiler fra Frankrike.

Årsaken er at franske myndigheter nå har tatt konsekvensen av hull i egen elbilpolitikk, rettere sagt en spesiell subsidieordning.

Denne har aktører innen brukteksport til Norge kunnet nyte godt av inntil nylig. Franske forhandlere av elbiler fikk 7.000 euro (cirka 55.000 kroner) i subsidier for hvert salg. Det ble ikke stilt noen krav om hvor lenge bilene skulle benyttes på franske veier, eller om avkorting av subsidier ved eksport.

Flere norske parallellimportører har til nå tjent gode penger på smutthullet i det franske elbilsalget, skriver DN.no.

– Det blir mer vrient å få tak i biler nå, men vi får skaffe dem gjennom andre kanaler, sier Tomas Hoel, salgsansvarlig i Sandvika Bil, til avisen. Han mener likevel at det meste av fortjenesten ved ordningen har tilfalt franske forhandlere.

blogg-20131104-leaf 672

Krever faktisk eierskap

Det franske subsidiebeløpet settes ned fra 7.000 til 6.300 euro, eller maksimalt 27 prosent av bilens listepris. «Subsidiebonusen» skal utbetales først når kjøperen har eid elbilen i et halvt år og har kjørt minst 6.000 kilometer.

Nissan LEAF representerer brorparten av bilene som har kommet til Norge under det gamle franske subsidieregimet. Bruktimporten har ikke vært uten utfordringer, blant annet fordi Nissans PAN-europeiske garanti (3 år i Europa, 5 år i Norge) ikke gjelder om bilen ikke først er registrert i Nissan-systemet i opprinnelseslandet.

I praksis betyr dette at forhandleren må stå for garantien overfor Nissan, noe som kan representere et problem dersom selskapet viser seg å være en døgnflue.

USA-importerte biler har på sin side ingen garantidekning i Norge.