Franskmennene har endelig bøyd seg
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Renault-sjefen i Norge, Anders Gadsbøll (bildet), skal omsider få lov til å selge batteriene med elbilene. Dermed unngås snart den omdiskuterte momsen på leasing.
FRANKFURT (elbil.dev05.dekodes.no): En lang og steil saga er slutt for Motorgruppen-eide RBI Norge AS, som henter Kangoo Z.E., Twizy og straks også småbilen Zoe til Norge. Sistnevnte var opprinnelig varslet først i mars neste år, og vil konkurrere direkte med Volkswagens nye e-Up!.
Fra det franske hovedkontoret var omkvedet lenge at man selv ville ha herredømmet over batteriene, via leasingavtaler. Men lange og tunge diskusjoner har nå ført frem: Snart får kundene selv velge om de vil kjøpe eller lease batteri.
– Ja, det kommer nå, og du er faktisk den første jeg forteller det til. Betingelsene har vi ikke 100 prosent på plass, men innen 1. oktober i år vil det bli presentert en løsning for kjøp av både bil og batteri. Den som eventuelt er skeptisk til batteriet, vil fortsatt kunne lease, opplyser administrerende direktør Anders Gadsbøll i RBI Norge AS.
Renault-optimismen, på det viktige elbilfeltet, er dermed tilbake etter lang tid i markedsmessig mørke.
Saken fortsetter under bildet.
RBI-direktør Anders Gadsbøll og produktsjef Stine Fratras er igjen offensive på Renault-elbilenes, her representert ved Zoe, vegne. Årsaken er at Renault endelig har bøyd seg, og aksepterer fra 1. oktober at norske kunder får kjøpe batteriet i elbilen sin. (Alle foto: Ståle Frydenlund)
Truet med full stopp
Gadsbøll legger ikke skjul på at det har vært krevende samtaler. Til slutt valgte han å stille et ultimatum:
– Jeg sa at hvis det ikke ble gjort en endring, ville vi slutte å ta inn bilene til Norge. Det er ingen vits i å importere biler ingen vil ha, konstaterer Gadsbøll, som fremholdt at Posten skal gå til anskaffelse av 1.500 elbiler neste år.
Det kan ha blitt et avgjørende sjakktrekk for å stoppe sta franskmenn:
– Jeg sa til Renaults folk at vi ikke kunne si nei til det største offentlige innkjøpet av elektriske kjøretøy i Europa – så langt – kun fordi vi hadde en løsning som ikke tilfredsstilte kunden. En løsning som skyldtes rigide interne regler, sier Gadsbøll.
RBI-direktøren sier det, foruten batterileasingen til privatkunder, har vært problematisk at de store leasingselskapene sitter som portvoktere inn til alle avtalepartnere.
– Leasingselskapene har overhodet ikke vært interessert i å kjøpe biler uten batteri, siden de ønsker å ta hele avskrivningen på bilen inn i regnestykket.
Sine egne regnestykker, for Zoe, Twizy og Kangoo Z.E., håper Gadsbøll å ha klare relativt snart.
Batteripris ikke helt klar
– Vi er på det rene med alle interne problemstillinger forbundet med blant annet garanti. det er løst. Det vi ikke er helt enige om ennå, er hva batteriet skal koste. Hvis franskmennene skulle fått betalt det de ønsket, ville bilene blitt umulige å selge likevel. Men vi har nå landet på en foreløpig pris, som jeg foreløpig ikke kan oppgi, men som er absolutt konkurransedyktig, sier Gadsbøll.
I praksis betyr det at Zoe vil prises i samme område som Volkswagens nye e-Up!-modell. Den koster – til sammenligning – fra 182.700 kroner.
– Vi kan vel være såpass åpne, for alle klarer å legge sammen to og to. Men vår bil er både litt større og har lengre rekkevidde, konstaterer Gadsbøll, som likevel er «veldig forsiktig» med å spå for mye om markedet fremover.
– Det kan gå i alle retninger. Når vi snakker med Frankrike om potensielle tall, snakker vi egentlig bare om 200-300 biler i hvert segment. Det blir mellom 600 og 900 biler totalt, og det vil være en bra test av markedet for oss. Hvis vi så skulle vinne anbudet med Posten neste år, vil det bli snakk om helt andre volum. Men vi kan naturligvis ikke budsjettere med det, sier Gadsbøll og ler godt.