Hopp til innhold

Feit ladestasjonsdeal i California

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

EVGOPå begynnelsen av 2000-tallet oppførte flere californiske energiselskap seg særdeles usmart. Nå må det siste av dem gjøre opp for seg – og det går hundrevis av millioner kroner til ladeinfrastruktur for elbil.

 

 

Kreativ guvernør

Den nærmest legendariske guvernøren Jerry Brown har gjennomført et «forlik» med et av energiselskapene som ble avslørt som manipulatorer av strømprisen – med resultatet at California opplevde dramatisk strømmangel. Den mest kjente skurken var Enron som velfortjent gikk dukken. Nå er det NRG Energy sin tur til å betale $120 millioner i erstatning, hvorav $100 millioner skal gå til et ladestasjonsnett i California.

Mange ladestasjoner

eVgoPengene skal brukes over fire år og resultere i ca 10.000 normalladepunkt (kalt «Convenience Station») og ca 200 hurtigladere, fordelt på ca 1.000 lokasjoner fra San Francisco ned til grensa mot Mexico.

Det gjenstår bare en godkjennelse fra California Public Utilities Commission. Foreløpig har de uttrykt seg positivt og omtalt løsningen som en virkelig kreativ avtale, som med et pennestrøk lukker et uheldig kapitel i californisk historie og setter fart mot målet om ei framtid med kun rein persontransport.

Samtidig signerte guvenør Jerry Brown et direktiv om at California innen 2025 skal ha 1,5 millioner nullutslippsbiler på veien, og at staten skal føre en politikk som leder til at målet oppnås. Bl.a. med krav om at alle byer i Califorina innen 2015 skal ha en passende infrastruktur for elbiler, med et resultat om at den i 2025 skal kunne håndtere det ønskelige antallet elbiler. I 2050 skal all persontransport i staten være nullutslipp. Noe sikkert californisk elbilindustri som Tesla, Fisker og Coda, samt ladestasjonsprodusenter som Coulomb og ClipperCreek, gleder seg over.

Ferdig løsning

eVgoNRG Energy kaller ladestasjonene sine eVgo og har foreløpig satsa i Texas. De setter opp både normallading og hurtiglading (CHAdeMO). Stasjonene som tilbyr begge varianter, har det flotte navnet «Freedom Station» og tilbys hele døgnet 7 dager i uka.

På nett har de en invitasjon til butikker, arbeidsplasser og leilighetskomplekser om å være vertskap for ladestasjonene deres. Fin markedsføring av muligheten til å delta i det store teknologiskiftet.

Skal du bruke ladestasjonene, ser det ut som en abonnementsordning er hva du må velge. For hjemmeladepunkt, gratis elektrisitet og fri tilgang til nettverket deres, er prisen pr måned ca 500 kroner. Ordningen minner om hva EV Power i Trøndelag tilbyr.

Litt kritikk har kommet

Enkelte bekymrer seg over at California nå har tatt et teknologivalg for hurtiglading. I den korte tidshorisonten på fire år må det bli CHAdeMO-løsningen som velges. Den som er tilpassa biler som Nissan LEAF og Mitsubishi i-MiEV.

Imidlertid er ikke CHAdeMO en vedtatt standard, og ser ut som å bli avvist av den nord-amerikanske standardiseringskomitéen SAE J1772, med utspring i California og styrt av bilindustrien. Avvisningen skyldes at bilprodusenter som General Motors bare ønsker å ha en kontakt i elbilen, og CHAdeMO brukes ikke for normallading. Derfor jobbes det for at SAE J1772 (populært kalt Yazakipluggen etter den japanske produsenten) skal modifiseres for å håndtere høyere ladeeffekt, opp til det dobbelte av dagens hurtigladere. I løpet av sommeren 2012 forventes det å bli klart hva den mektige amerikanske bilindustrien velger.

Ford går for «Yazakipluggen» som LEAF også bruker for normallading, men har en lader som er dobbel så rask, noe vi tipper at LEAF får i 2013-modellen.

Pussig nok ser det ut som mindre mektige Tesla velger sitt helt eget løp for lading, uavhengig av SAE J1772 og CHAdeMO. Fin ladefart for sin egen proprietære plugg. Men neppe noe som bidrar til å gjøre det enklere for noen. Tenk så ergerlig å måtte kjøre forbi de fleste ladestasjonene…

Bra at det skjer noe!

Vel, vel, bekymringer kan vi alltid ha. I verste fall kan det være en liten skeivinvestering. Viktigst er det at strøm blir trukket til punkter hvor ladestasjoner blir etablert. Så må disse heller modifiseres litt etterhvert som standardene kommer på plass.

Det er en større bekymring at bilindustri som nå har investert tungt i elbil, i de nærmeste åra ikke skal få tilstrekkelig salg til å forsvare innsatsen. Bare fordi standardiseringsorgan somler med å bli enige. Nok typisk at det er enkelte «last movers» som forsøker å redusere trøkket på infrastrukturutbygging, slik at de kan hente inn forspranget andre har fått.

Nissan har sjølsagt jubla for beslutningen i California. 40% av de 11.000 LEAFene de har solgt i USA, hører hjemme der. Når vi veit at Nissan i Europa ønsker å sette opp hurtigladere som både kan betjene CHAdeMO og Renaults AC-løsning, så kan vi håpe at hurtigladerne i California også vil bli fleksible og anvendelige for forskjellige kontakter.

Dessuten, når vi ser på fordelinga av investering i normallading og hurtiglading i California, den gir 50 normalladere for hver hurtiglader, virker det som californiske myndigheter har mer sans for å satse på bekvemmelighetslading enn snøgglading. Tross alt står de fleste elbiler, som alle andre biler, parkert mesteparten av tida.

Hvorfor vi skriver om dette?Jo, fordi vi tror at elbilens suksess ikke kun avhenger av hva vi gjør i Norge. California er verdens femte største økonomi. Kraftige tiltak der vil hjelpe all industri som satser på elbil. Det er ikke fordi vi tror noen norske energiselskap må gjøre opp på lignende måte…

eVgo