En stayer i elbilbransjen
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Skram tok initiativet til å sikre at Buddy forble i Norge etter konkursen i Pure Mobility. Vi har stilt de første spørsmålene til lederen av det nystarta Buddy Electric AS.
Det er ikke bare Buddy som er en stayer i elbilbransjen. Dette gjelder ikke i mindre grad Petter Skram. En personlighet mange av de gamle elbiltraverne – og mange elbileiere – kjenner godt. Han har alltid vært med.
Allerede i 1992 ble Petter fascinert av elbilens egenskaper. Med bakgrunn som biloppretter og seks år hos Citroën Norge, var ikke det gitt. Men da han sammen med en bilmekaniker og bilelektriker starta Kollega Bil AS, oppdaga de raskt elbilen Kewet i Danmark og starta import av den allerede i 1992.
Utfordringene sto i kø, både teknisk, markedsmessig og på grunn av ustabilitet hos den danske produsenten. Men Kollega Bil var i stand til å få ut et antall Kewet i det norske markedet som gjorde dem til en av produsentens beste importører. Til slutt endte det med at Kollega Bil ved Petter Skram og Viggo Vargum i 1999 kjøpte det danske konkursboet.
I løpet av noen år ble det sånn smått satt sammen et titalls Kewet, inntil Vegdirektoratet sa nei til mer. Da var imidlertid den nye modellen Buddy klar, nå registrert som firehjuls motorsykkel. Kollega Bil skifta navn til ElBil Norge. Deretter steg produksjonstallene til et par hundre i året før en ny modell av Buddy ble klar i 2009.
Den siste modellutviklingen var kapitalkrevende. Nytt navneskifte ble gjort til Pure Mobility, det skulle gjøre selskapet mer internasjonalt. Men det begynte å butte da konkurransen økte hjemme og internasjonale partnere ikke kom på plass. I slutten av oktober 2011 gikk Pure Mobility konkurs. Petter Skram var ansatt og medeier i selskapet, men mer på teknisk side enn i ledelsen. Petter hadde vært unormalt tilbaketrukken og stolte på at de nye kreftene skulle ta Buddy til nye høyder.
Det tok ikke mer enn tre uker fra konkursen før Buddy igjen hadde «nye eiere». Petter Skram samla noen av de tidligere investorene han fikk inn i Kollega Bil / Elbil Norge. Budrunden om verdiene i konkursboet ble vunnet.
Som alle lesere forstår, er det mye erfaring som følger Petter. Men kan det gå bedre denne gangen? Elbilmarkedet er såvisst ikke blitt mindre tøft. Buddy har gjort det temmelig bra i Norge, over 1.100 kjøretøy er på veiene. Inntil de siste månedene har Buddy utgjort en andel på ca 50% av elbilene i Oslo. Ja, i Oslo sentrum kryr det av fargeklattene.
Likevel, vi tror også alle vennene til Buddy lurer på hvordan framtida ser ut. Derfor stiller vi de første spørsmålene til Petter Skram, daglig leder i Buddy Electric AS.
Hvorfor stilte du deg i spissen for oppkjøpet av Buddy etter at Pure Mobility gikk konkurs?
– I 19 år har hjertet mitt banka for Buddy, og det er alltid lettere å jobbe for noe man er glad i. Videre er jeg utilfreds med at Buddys potensial ikke har blitt realisert. Jeg er overbevist at den motoriserte mobiliteten i byene vil bli elektrifisert. Kjøretøyene kan dessuten ikke ta så stor plass. Derfor vil det være noen som lykkes med kjøretøy beslekta med en liten elbil som Buddy. Ved riktig prising og godt markedsarbeid er det muligheter for at Buddy kan bli et suksessrikt nisjéprodukt.
Så bare kort tid etter konkursen, klarte du å motivere deg til ny innsats?
– Enda viktigere for meg, var nok frykten for at Buddy skulle ende på andre siden av kloden. Da ville alle dagens trofaste og entusiastiske Buddyister risikere å miste tilgang til reservedeler og dermed også service. I så fall ville Buddy gradvis forvitre for så å forsvinne for godt. Uten at vi kan være sikre på at noen ville overta den spesielle rollen Buddy har hatt.
– Da situasjonen ble som den ble, posisjonerte vi oss raskt for å komme i betraktning for overtagelse av boet. I siste budrunde var fire selskap med. Resten er historie. Likevel er det grunn til å være ydmyk etter overtagelsen. Flinke folk har jobbet hardt for å lykkes, men endt i skifteretten.
Hvilke investorer er med på omstarten for Buddy?
– I dag er det kun norske investorer. Allerede er det kjent at Buddyist og tidligere aksjonær Jan Chr. G. Sundt er med. Resten av navnene får vente litt. Jeg kan røpe at samtlige er entusiastiske brukere av Buddy. Dessuten fikk vi også henvendelser fra utlandet hvor flere ønska å være med, men disse er satt på vent. Nå dannes det første eierskapet til selskapet. Så skal vi etterhvert åpne opp for flere som er så entusiastiske for Buddy at de ønsker å være med på det nye prosjektet.
Buddy har vært en pionér og skapt mye entusiasme for elbil. Hvorfor tror du at det er rom for Buddy nå som vi ser så mange «vanlige biler» i elektrisk utgave?
– Jeg gleder meg storligen over alle elektriske kjøretøy som kommer på veien. Enten de heter Nissan eller Tazzari, jeg heier på dem! Sammen kan vi skape et godt marked for elbil, og sånn sett bidra til at vi får mindre miljøbelastende transport i byene. Som en fra Audifabrikken sa til oss: «Vi lager det markedet vil ha. Dere lager det markedet trenger.»
– Buddys mulighet ligger i å utgjøre en forskjell, samt være tydelige når vi beskriver produktet. Helt avgjørende er å sette søkelyset på kundene og samarbeide med dem. Vi vil ikke lykkes med å ta ut Buddys potensial uten alle de entusiastiske Buddyistene vi vil ha med oss.
– Vi innser at konkurransen i elbilmarkedet vil bli krevende. Det er grunn til å være ydmyk overfor de store, etablerte produsentene som har bestemt seg for å ta andeler av elbilmarkedet. De har økonomi og ressurser til det. Likevel, markedet vil bli mangfoldig fordi kjøretøyene skal dekke ulike behov og nisjér. Vi kan bare si det så enkelt: Man får ofte den plassen i markedet man fortjener.
Hva skal nå skje i lokalene på Økern, der det har vært elbilproduksjon nesten midt i Oslo?
– Produksjonen settes igang igjen selv om det isolert sett er vanskelig å regne hjem lønnsomhet. Det er ikke de store produksjonstallene vi ser etter. Den vil være fleksibel og ordrebasert, med mulighet for å lage morsomme, skreddersydde Buddyer. Noe vi håper mange vil se på som små smykker som gjør byene triveligere. Og ha lyst til å ha en sjøl.
– Men viktigst er det å få på plass en produksjon utenfor Norge med et helt annet kostnadsbilde og volum. Løsningen på dette skal være på plass innen utgangen av 2012.
Vil dagens Buddyeiere være sikra tilgang på reservedeler?
– Ja, dagens Buddyister vil nå bli sikra tilgang på deler. Skulle det likevel mangle noe i startfasen, vil vi få dette på plass innen rimelig tid.
Hvordan vil tilbudet for service bli?
– I starten vil nok vårt eget servicetilbud halte litt. Flere av våre dyktige medarbeidere er blitt headhunta til nye stillinger, både i og utenfor bransjen. Men det er mer enn nok erfaring og kompetanse igjen. Dessuten har vi flere samarbeidspartnere som sammen med oss skal hjelpe alle Buddyister.
Hvordan håndterer dere garantiforpliktelsene på Buddyene som ble solgt fra Pure Mobility?
– Som nye eiere er vi ikke forplikta til å påta oss det økonomiske garantiansvaret. Vi vil heller ikke ha rygg til å bære dette sammen med alt annet vi forsøker å få til for Buddy. Naturlig nok er vi opptatt av å ivareta kundenes interesser på en best mulig måte. Derfor er vi allerede i dialog med flere av underleverandørene om nøkkelkomponenter for å få kartlagt hvem som står med et fortsatt garantiansvar på delene de har levert. Vi tror vi skal finne en løsning hvor alle parter må bidra litt hver, også vi, slik at ingen skal få store garantismeller. Nå er det heller ikke så mange fryktelig dyre komponenter i Buddy, da.
Hvordan oppfatter du at dagens eiere av Buddyer opplever produktet?
– De som har skaffa seg en Buddy fordi de vil ha et enkelt, arealeffektivt kjøretøy til bybruk – og stort sett bruker den til hva den fortrinnsvis er konstruert for – blir raskt dus med sin urbane venn. Dette bekreftes av at mange brukere som starta med Kewet eller en av de første versjonene av Buddy, idag kjører den nyeste Buddyen. Selv om de sikkert hadde anledning til å skaffe seg en større elbil fra en av de anerkjente bilprodusentene.
– Det er ikke vanskelig å erkjenne at produktet i dobbel forstand består av plusser og minuser. Likevel, det er en rørende lojalitet til Buddy. Noe jeg tror må skyldes at den har en særegen sjarm og bruksnytte. Som igjen vil føre til at enda flere i åra framover vil kjøpe Buddy. Noe vi i det nystarta selskapet Buddy Electric AS skal gjøre vårt beste for å gjøre mulig.