Elektrisk vekst krever lokale ladegrep
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder Eivind Falk i Mjøsen og omegn elbilforening tar ladegrep på Lillehammer, både for elbiler og ladbare hybrider.
– Lokalforeningen har i dag 153 medlemmer, og det er cirka 350 elbiler i vårt distrikt. Dette tallet er sterkt økende, sier Falk.
Det betyr også at det er behov for bedre lademuligheter. Falk har derfor vært i kontakt med Lillehammers kommunalsjef for samfunnsutvikling, infrastruktur og planlegging, Lars Rudi, om saken.
Rudi stilte spørsmål om hvordan Elbilforeningen stiller seg til ladbare hybridbiler og lading på kommunale ladeplasser, og parkering på kommunale plasser.
Vil gjøre som i Oslo
Falk har diskutert saken med Elbilforeningen sentralt, for å høre hvordan dette er løst andre steder.
– Vi har også diskutert dette på vårt årsmøte i Mjøsen og omegn elbilforening nå i helgen.
Lokalforeningen anbefaler i etterkant Lillehammer kommune å gjøre som Oslo:
- Ladbare hybridbiler kan ikke stå gratis på kommunale plasser. Denne rettigheten omfatter kun de EL-merkede bilene
- Ladbare hybridbiler kan lade gratis på elbilplasser. Så lenge de står og lader betaler de ingen parkeringsavgift. Når de er ferdige med å lade må de finne en annen plass.
Bedre batterier enn før
– Dagens generasjon av ladbare hybridbiler har et betydelig bedre batteri enn de foregående. På for eksempel Opel Ampera er kapasiteten den samme som på forrige generasjon elbiler. For eksempel i-MiEv som Lillehammer kommune forbilledlig bruker, sier Falk.
Han mener det derfor all grunn til å oppmuntre til å kjøre utslippsfritt i sentrum av byen, gjennom å legge til rette for lading også for ladbare hybridbiler.
– Her vil vi peke på at antall lademuligheter for elbil nå må økes, og at flere plasser må tilrettelegges. I dag opplever vi stadig at vi ikke får ladet fordi plassene er opptatt, og kapasiteten sprengt, skriver Falk i sitt brev til Lillehammer kommune.
Her ønskes lademuligheter
Med listen under ber Falk om at det blir satt fart på prosessen.
– Tilstrekkelige lademuligheter er avgjørende for å nå kommunens djerve mål om 20 prosent elbilandel i kommunen innen 2020, mener Falk.
- Lilletorget
- Stortorget
- Høgskolen på Lillehammer (Storhove)
- Ved Lillehammer Kirke / Kulturhuset Banken
- Stampesletta / Hallene
- Jorekstad
– Regionens elbilmotor
Falk mener også det er også lurt at praksisen med elbil-nøkkel blir gjennomført, også på Lillehammer, slik at ladestasjonene ikke blir brukt til alt mulig annet.
– Alle elbileiere har en slik nøkkel som er nasjonal standard, og som brukes til å låse opp ladeboksene i hele landet.
Falk benytter også muligheten til å takke kommunen, som bidro med god hjelp og tjenestebiler/personell i den lokale elbilparaden forrige helg.
– Det ble en flott markering av Lillehammer kommunes djerve målsetting på området. Vi er regionens elbilmotor, fastslår en fornøyd Falk.