Hopp til innhold

Elektrisk framgang på to hjul

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gledelige tall for elsykkelsalget gir håp for byens framtid, skriver Elbilforeningens elsykkelekspert Hulda Tronstad.

I over fire år har jeg jobbet med elsykkel. Først i Syklistenes Landsforening og nå i Elbilforeningen. Vårt prosjekt Jobbsykkelen.no går nå inn i sin siste høst.

Her har vi hatt ETT mål – å få flest mulig til å prøve en elsykkel.  Og vi har satt mange tusen nordmenn på en elsykkel for første gang.

Hvor mange av dem som i etterkant har kjøpt en elsykkel, er ikke mulig å regne seg fram til. Men det er mange.

Før endelig rapport skrives er min foreløpige konklusjon at det er gledelig hvor mye det har vært mulig å påvirke norske forbrukere. (Vanlig svar i møte med skeptikere 1: Ja, du må tråkke for at motoren skal virke)

Transportsektoren trenger elsykkelen

I et land der svette, treningseffekt og Birken-tid er vesentlige honnørord, til og med når du skal søke jobb, så har det altså vært mulig å få folk både til å prøve, kjøpe og hverdagssykle på en sykkel med elektrisk hjelpemotor. (Vanlig svar i møte med skeptikere 2: Jo, du har bedre treningseffekt av elsykkel, fordi du sykler oftere og lengre når du sykler)

Og transportsektoren er overmoden for dette gledesspredende transportmiddelet. For i de siste utgavene av Nasjonal transportplan har målet for sykkeltrafikken vært konstant, samtidig som at sykkelens andel av transportmidlene har stått på stedet hvil.

Det vil si: Statens måloppnåelse for sykkeltrafikken, skyves på. Når målet faktisk nås, har verken politikere eller byråkratier kontroll over. Ikke er virkemidlene som legges inn særlig kraftige heller. Utviklingen av sykkelveinettet går sørgelig tregt.

Du bare må prøve den!

Men nå, som manna fra himmelen, kommer elsykkelen. Til stor glede personlig for dem som har oppdaget den.

Endelig kan dårlig samvittighet for manglende sykling legges på hylla, endelig kan de grusomme bakkene på vei fra jobb overvinnes, endelig er det mulig å sykle til og fra barnehagen med et smil, endelig er det slutt på venting på buss og t-bane, endelig kan jeg sykle igjen, jeg som hadde et dårlig kne. (Vanlig svar i møte med skeptikere 3: Nei, det er ikke juks. Juks, det er å ta bilen, men det er det ingen som sier)

Argumentene for elsykling er mange! Men felles for alle som har kjøpt elsykkel i Norge, er at folk er så fornøyd med kjøpet. De elsker elsykkelen sin. Og for hver elsykkel som blir solgt, har du et ekstra menneske som markedsfører elsykkelen. (Vanlig svar fra ny elsykkeleier i møte med nabo: Du bare MÅ prøve den!)

En viktig del av løsningen

Det er bare et tidsspørsmål før de nye hordene av elsyklister gjør utslag på Den nasjonale reisevaneundersøkelsen – rapporten som måler de syklendes andel av transporten. Svært mange av dem som kjøper elsykkel, er folk som til vanlig har brukt bil eller kollektivtransport til jobb. Og mange av dem bor i by.

Dersom elsykkelsalget fortsetter i samme tempo, vil elsykler bidra til økning i framkommelighet i byene i årene som kommer – og dertil reduksjon i klimagassutslippene.

Elsykkelen er ikke den eneste løsningen på kø, kork og fossil-utslipp – men den er sannelig en del av løsningen!