Elbilturisme
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et ankepunkt som går igjen når det elbil, er begrenset kjøredistanse. – Siden jeg av og til har behov for å ta lengre turer, er elbil uaktuelt for meg, har vi hørt flere si.
Jo da, det er riktig det. De fleste elbiler på det norske markedet i dag sliter med distanser over 15 mil. På forholdsvis kort sikt vil nok dette av to årsaker endre seg.
Større og bedre batterier som gir lengre rekkevidde kommer. Tesla Model S, den amerikanske syvseteren som nå er i salg, kan klare opp til 45 mil på en lading.
Bestselgerne Nissan LEAF og Mitsubishi i-MiEV har mulighet for hurtiglading og kan fylle 80 prosent av batteriet på vel en halvtime – i varmt vær. Lengre tid tar det når det er kaldt. Og med bistand fra det statlige organet Transnova bygges det nå ut hurtigladestasjoner i raskt tempo.
Men de mest ihuga elbilentusiastene sitter ikke passive og venter på biler med lengre rekkevidde og flere hurtigladestasjoner – de legger ut på langtur uansett. På elbilforumet er det kommet flere rapporter fra elbilister som har latt det gå sport i å kjøre langt.
Lederen av Elbilforeningen i Rogaland dro i forfjor sommer på elbilutflukt til Færøyene. Som bildet viser, strøm til elbillading finnes overalt.
Elbilveteran Øyvind Lunde kjørte sin Think fra Koppang og hjem til Nittedal på en lading. Han har også vært en tur over Hardangervidda.
Med hurtigladestasjoner på Lillehammer, Hamar og Minnesund klarte en LEAFeier å kjøre fra Vinstra til Oslo med et kvarters hurtigladestopp på hver av de tre stasjonene.
En kar i Tromsø rapporterer om fin ferietur i LEAF til Finland. Han satte bilen på toget for å ta unna en lang distanse.
Den mest imponerende øvelsen i elbilturisme så langt står Sven Erik Grunsbo i Sandefjord for. I sin Mitsubishi i-MiEV dro han og samboeren på ferietur til Malaga i Spania – en distanse på 360 mil! Han brukte 17 dager på turen nedover, 14 dager opp igjen.
Han rapporterer om en fin tur som ga mersmak. – Du får se steder du ellers aldri ville stoppet innom, sier Grunsbo, som hadde med 55 meter skjøteledning på turen og tagg seg til strøm på bensinstasjoner og restauranter. Man blir kjent med lokalbefolkningen på denne måten.
Jeg har kjørt Oslo-Trondheim i Think og kan bekrefte at bilturisme i elbil er annen, mer avslappet form for biltur enn den man er vant til fra fossilalderen. Du vet at du må ha ladestopp underveis, og med god planlegging blir ladepausene interessante opplevelser.
Kona og jeg har planer om en weekendutflukt med overnatting til Strandbaren på Stokkøya. Et spennende sted jeg har lyst til å oppleve, og det er så herlig befriende å slippe de rådyre bompengene på Fosen. Til og med Fosenferga er gratis for en elbilist.
Jeg vil tro at mange bilister som har hastet ned gjennom Østerdalen har tenkt at de kanskje skulle stoppe på Aukrustsenteret, Jutulhogget eller Atna nostalgikafe, men aldri syntes de har hatt tid. Med elbil blir du nødt til å ta deg stopp underveis, og turen blir en rikere opplevelse enn om du jager til målet i ett strekk.
Derfor bør attraksjoner som nevnt ovenfor, sørge for å etablere hurtiglading. I årene som kommer vil det gi flere kunder og inspirasjon til forbedring av tilbudet. Og Østerdalen blir en mer interessant turistrute enn den er i dag.