Hopp til innhold

Elbilturisme

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ElbilturismeSist helg praktiserte Rogaland Elbilforening elbilturisme og dro på fellestur til Finnøy. På programmet sto lange tunneler, elektrisk seilskute, hyggeprat og god mat.

 

 

 

Elbilturister er ikke helt som andre turister. Noe har vi riktignok felles, men gleden over og troen på elbilen er unik. Derfor var det sikkert artig å kjøre – helt gratis – gjennom tunnelen Finnfast. Det var 400 kroner spart, det.

Turen gikk gjennom 3 undersjøiske tunneler hver vei, totalt 6 ganger ned til ca 200 meter under havoverflaten.

Elbilister i tunnel
Gjengen stoppa på bunnen av Finnfast og var der i et kvarter. En bil passerte, ungene løp rundt og lo. Alle var i perlehumør.

RestaurationEt av høydepunktene var å besiktige seilskuta Restauration som Ryfylke Trebåtbyggjeri har bygd og installert elektrisk drift i. Den originale Restauration frakta 50 mennesker til Amerika den gang det var nød og fattigdom i Bygdenorge.

RestaurationOrganisatorene som selv er ivrige elbilister, sørga selvfølgelig for at lokale hjelpere på endepunktet hadde gjort i stand nok ladeplasser. Foreløpig er det dessverre ingen registrerte ladestasjoner i Finnøy kommune, men de som drar dit trenger etter sigende likevel ikke være bekymret for å mangle strøm. Et tips er å kontakte Coop på kaia.

Lading var nok nødvendig for de fleste, det er tross alt 39 km en vei fra Stavanger ut til Finnøy, og motbakkene i tunnelene er bratte. Den verste har 2 km med 9% stigning. Noen hadde dessuten kjørt fra Sandnes eller andre steder på Jæren. For de usikre elbilistene ble dette foreslått som en kur mot rekkeviddeangst. Til og med slepetau tok arrangørene med seg. Men det ble ubrukt til tross for at dette er en ganske strabasiøs rute. Som en av deltakerne kommenterte:
«Vi kjørte ned og opp og ned og opp og ned og opp, og så var vi der.»

Familie på elbilturVæret var ikke det beste, sur vind og regn på Finnøy, men likevel skikkelig god stemning. 22 nåværende og kommende medlemmer med 10 elbiler deltok denne søndagen tidlig i januar. En skikkelig familietur for enkelte, kan vi se.

Av bildene forekommer det oss at det var et bredt utvalg av elbiler: Peugot Partner, Think Classic, nye Think, Buddy og Ford Ranger. Sannelig var også en nyklekket i-MiEV med. Og ikke nok med det, deltagerne fikk også se på en privatimportert kinesisk familiebil som visstnok har 20 mils rekkevidde.

Tidligere har gjengen hatt en tilsvarende tur til Kvitsøy. Rogaland Elbilforening har også arrangert «Grill og Spenning» og kappkjøring med elektriske biler på gokartbanen på Reve. Helt sikkert en morsom måte å dele på elbil- og andre erfaringer. Bruk gjerne dette som en inspirasjon for å starte lokalforeninger andre steder i landet, slik som Rogaland Elbilforening er et så godt eksempel på.

Foreninger med elbilister kan ha det sosialt og hyggelig sammen, prøve bilene til hverandre, ha nerdete diskusjoner om elbilteknologi og ta i et tak lokalpolitisk, gjerne sammen med Norstart – moderforeningen. Ta kontakt med Rune Haaland hvis du har lyst til å sette igang lokale aktiviteter. Vi veit hvilke elbilister du har rundt deg og hjelper gjerne til med å komme igang.

Elbiler Rennesøy

På Rennesøy før turen går ned i Finnfast. Team Baltor i teten for å bestemme en passende fart i de bratte bakkene.

Elbiler i tunnel