Hopp til innhold

Elbilsuksessen skaper arbeidsplasser

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske elbilsuksessen gir Norge et konkurransefortrinn vi kan utnytte til å skape grønne arbeidsplasser, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I dag starter en stor nordisk elbilkonferanse i Oslo som skal se nærmere på hvordan vi kan skape nye arbeidsplasser i det sterkt voksende elbilmarkedet. Konferansen arrangeres av Norsk elbilforening, Electric Mobility Norway, NCE Smart Energy Markets og Nordisk energiforskning.

Fem år foran

– Norge ligger fem år foran resten av verden og vi har en unik mulighet til å utvikle teknologi og tjenester som kan eksporteres til utlandet. Vi er et lite land med den høyeste andelen utslippsfrie elbiler i verden, sier Christina Bu.

Hun presenterte nylig innspillet til ​Regjeringens ekspertutvalg om grønn konkurransekraft.

Elbileierne er svært interessert i å bidra til å utvikle bedre teknologi og tjenester i elbilmarkedet. Norske elbileiere er blant annet først ute til å ta i bruk ny ladeteknologi, småskala solenergi og navigasjonstjenester koblet til ladestasjonsdatabasen NOBIL.

– Konferansen er en del av Elbilforeningens 20-årsjubileum. Foreningen ble opprettet for å støtte opp om norsk industriutvikling med blant annet Think. Etter hvert har vi utviklet oss til en ren forbrukerorganisasjon, og har nå 30.000 medlemmer, sier Christina Bu.

Med denne bakgrunnen er det naturlig at Elbilforeningen bidrar til industriutvikling i det nye elbilmarkedet. Elbileierne er smarte «labrotter» som villig stiller opp for testing av ny teknologi og brukeropplevelser. Det kan det norske næringslivet utnytte, men foreløpig har interessen vært laber med noen få hederlige unntak, som Zaptec, eSmart, Salto Ladestasjoner og WTW. Utenlandske aktører er derimot svært interessert og finske Fortum er for eksempel den største hurtigladeoperatøren i Norge.

Unike muligheter

– Utviklingen i elbilmarkedet går svært raskt og vi må ikke la denne unike muligheten gå fra oss. Norge gir et stort globalt bidrag for å få ned klimagassutslippene fra veitrafikken og vi kan samtidig skape nye grønne arbeidsplasser, sier Christina Bu.

Drømmen er at en av de store elbilprodusentene etablerer en batterifabrikk i Norge. Men da må norske myndigheter på banen og gjøre det attraktivt å etablere seg her. Blant annet jobber Tesla med å etablere en batterifabrikk i Europa.

– Forskning fra NTNU viser at ut utslippene fra produksjon av batteripakker til elbil kan halveres med bruk av fornybar energi. Dette gjør det miljøgunstig med en batterifabrikk i Norge, samtidig som det skaper nye grønne arbeidsplasser, sier Christina Bu.