Hopp til innhold

Elbilsalget er suverent!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyvind Lunde. Foto: Egil Nordlien HM FotoØyvind Lunde, sjefstesteren vår av elbiler, får boltre seg i Dagbladet. En fin måte å feire at elbilsalget i august var rekordhøyt. Hele 3,6% av det totale personbilsalget.

Øyvinds gode elbilråd spres nå til hele folket. Dagbladet viser seg fra sin bedre side og har en informativ artikkel for å hjelpe nervøse sjåfører. Vi er helt enige i Øyvinds sluttsats:
– Det handler til syvende og sist om å lære sin egen bil å kjenne. Min egen Think kjenner jeg så godt at jeg alltid vet nøyaktig hvor langt jeg kan kjøre. På den måten har jeg kvittet meg med rekkeviddeangsten.

Resten leser du på Dagbladet.no. Mer om hva Øyvind kan om å maksimere gleden av å kjøre elbil, det kan du finne i rapportene som ligger i Lundetesten.

Elbilene har 3,6 % markedsandel

OFV formidler fantastiske nyheter. I august ble det registrert 428 nye personbiler med kun elmotor. Det er hele 3,6% av alt salget. Markert mer enn tidligere i år hvor elbilandelen har vært rundt 2,5%. Nesten 50% høyere enn norrrmalt! Så frykten for at elbilsalget skal dale, er en like misforstått nevrose som rekkeviddeangsten. Begynner vi å innrømme.

Ifølge OFV er vi nå oppe i 2.400 nye personbiler med elmotor. Intet mindre enn 133% høyere enn ifjor på samme tid. Målet vårt om 3.000 elbiler (inkl varebiler og firehjulsmotorsykler) i 2012, nås seinest i løpet av oktober. Vi lukter så absolutt på å passere 3.500 for 2012. Fabelaktig er ordet.

Øyvind Lunde. Foto: Egil Nordlien HM FotoVi har ikke finstudert alle detaljtallene. Men vi ser at LEAF fortsatt er på 16.plass på modellstatistikken med 213 nye LEAFer på veien i august. Vi må tilbake til februar i år for å finne en like god måned for denne elbilen. Men august er mye mer imponerende da dette ikke har vært å skuffe ut en ordrebeholdning samla over tid, men nysalg – nysalg – nysalg. Totalt i år er det registrert 1.420 nye LEAFer. Modellen utgjør nesten 40% av Nissans totale augustsalg i Norge. Puster Qashqaien i ryggen. Så kjære Nissan Norge, øser dere på med mer markedsføringspenger for LEAF, så blir dette høstens bestselger for Nissan. Sann våre ord.

Vi ser at den berømmelige naboeffekten virker. Hvem vil ikke ha en elbil når naboen hver morgen setter seg smilende inn i et elektrisk vidunder. Alltid like blid. Mens du sjøl tenker på alle kostnadene og fortredelighetene du i det daglige har med fossilbilen. Nei, tidene skifter. For det er ikke bare LEAF som gjør det bra. I tillegg er det solgt 215 av andre elbiler. Tipper det er «trillingene» (i-MieV, C-ZERO og iOn) som triller ut i større mengder. Ikke store odds på den spådommen. Spennende å se hvem av dem som har kapra størst andeler i den knallharde konkurransen dem imellom. Rom for pruting og gode priser hos forhandlerne, inkludering av tilleggsutstyr og skryt av beste batterigaranti. Hører vi mye om.

Takk til politikerne

Vi tror at augusttallet er markedets umiddelbare respons på at politikerne i juni inngikk et enstemmig, tverrpolitisk forlik som sikrer elbilfordelene fram til 2018. Jo, vi tror dette er belønningen for rakryggethet og prioritering av forutsigbarhet for alle som ønsker å kjøre bil uten å grise til lokalmiljøet mer enn nødvendig. Augusts rekordlave gjennomsnittlige nybilutslipp på 127g C02/km kan glede dem som er bekymra for skiftende vær. Interessant nok øker både hybrider og elbiler kraftig istedenfor å spise hverandres markedsandeler. Nei, det er de reine fossilbilene som taper kampen om personbilkundene. Ihvertfall i august.

Svenskene blågule av misunnelse

Vi skulle nesten tro våre nærmeste naboer kjente til det suverene augusttallet. For idag tidlig gjorde svensk TV tilgjengelig en reportasje om den norske elbilsuksessen. Med leder i Elbilforeningen i førersetet.

Siden Dagbladet har lånt vår elbilekspert, så lånte vi det fine bildet de tok av Øyvind. Takker for samarbeidet. (Foto: Egil Nordlien HM Foto)