Hopp til innhold

Elbilister er ikke som andre bilister

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nær 100 prosent av deltakerne i Elbilforeningens spørreundersøkelse er «svært fornøyd» eller «fornøyd» med å være elbilist. Selv om elbilistene har mange innspill til hva som kan gjøres bedre, er de i det store og hele begeistret, sier Snorre Sletvold, Generalsekretær i Norsk Elbilforening.

 

Hvor fornøyd er du som elbilist?

Hele 91 prosent av elbilistene svarer «svært fornøyd» på spørsmålet «Hvor fornøyd er du med å være elbilist?». I tillegg svarer 9 prosent at de er «fornøyd». Bare syv elbilister av de totalt 1.858 som deltok på spørreundersøkelsen svarer «mindre fornøyd» eller «misfornøyd».

 Jeg bare elsker bilen min

Se bare her på noen av kommentarene som kom inn i spørreundersøkelsen: «Aldri mer fossilbil!», «Er så utrolig fornøyd med at vi valgte elbil :)», «min familie og jeg elsker vår elbil», «Elbilen innfrir mer enn forventet», «Løp og kjøp», «Jeg storkoser meg i El-bil og skulle ønske at flere foretrakk El-bil», «Vi kan aldri mer kjøpe noe annet enn elbil», «Elbil er beste investeringa vi har gjort!», «Jeg er stolt av å være elbilsjåfør!», «Skulle kjøpt for lenge siden :-)», «Jeg bare elsker bilen min».

Med slike tilbakemeldinger er det rart at ikke enda flere nordmenn løper og kjøper elbil. Som en god start kan de aller fleste husholdninger med to biler bytte ut en av bilene med elbil. I Norge er det i dag over 500.000 husholdninger som har to biler, sier Sletvold.

NorgeskartDen typiske elbilist

Den typiske norske elbilisten er en familiefar i sin beste alder med høyere utdanning og inntekt. Han kjører en Nissan LEAF til daglig, men har en vanlig bil i tillegg for lengre turer. Han bor i eller rundt en av de store byene i Norge.

Et stort flertall av elbilistene har to eller flere biler (85 prosent), men kanskje mer overraskende klarer hele 15 prosent seg med bare en elbil. Den typiske elbilist er to eller flere personer i husholdningen (94 prosent).

Kjøring i hverdagen

Dagens elbilister har kjøremønster som passer til elbilens typiske rekkevidde på 75-150 km per lading. Likevel kjører de elbilen nesten like langt som en gjennomsnittlig vanlig bil i året. 1.666 av 1.858 elbilister bruker elbilen daglig til jobb, 1.644 til handleturer og 1.431 kjører elbilen til fritidsaktiviteter. Bare 217 av deltakerne i spørreundersøkelsen bruker elbilen til ferieturer.

Det virker som at de fleste liker elbilen så godt at de ønsker å bruke den til alle kjøreturer. Derfor er lengre rekkevidde med bedre batterikapasitet og godt utbygd nasjonalt nettverk av ladestasjoner viktig for elbilistene.

Da kan elbilen også brukes til de lengre turene og man kan frigjøre seg helt fra fossilbilen, sier Sletvold.

Hele 87 prosent av respondentene oppgir at elbilen i størst grad erstatter bruk av en tradisjonell bensin- eller dieselbil. For 90 prosent erstatter elbilen bruk av vanlig bil fullstendig eller i stor grad.

Om spørreundersøkelsen

Det finnes nå over 13.000 elbilister i Norge. Elbilforeningen har spurt om deres erfaringer med elbil og hva de mener om norsk elbilpolitikk. I spørreundersøkelsen fikk vi inn 1.858 svar, noe som tilsvarer hele 15 prosent av alle Norges elbilister i juni 2013.

Her er andre resultater fra spørreundersøkelsen: (lenker fjernet)

Flere resultater vil bli publisert fortløpende på elbil.dev05.dekodes.no. Elbilforeningen vil også presentere resultatene for et internasjonalt publikum på verdens største elbilkonferanse EVS27 i Barcelona i november.