Hopp til innhold

Elbilisten 2015

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 7.780 elbileiere har deltatt i Elbilforeningens årlige spørreundersøkelse hvor vi spør hvem de er, hvordan de bruker sin elbil og hva de tenker om den norske elbilpolitikken.

Antallet betyr at over 15 % av alle norske elbilister har deltatt i årets undersøkelse «Elbilisten 2015». Det er mer enn dobbelt så mange som deltok i fjorårets «Elbilisten 2014».

Spørreundersøkelsen ble gjennomført i perioden 20. mars til 9. april 2015. I alt deltok 7. 780 (33 %) av 23.278 elbilister som ble invitert til å svare på et omfattende spørreskjema på nett.

Den typiske elbilisten

Undersøkelsen viser at «den typiske elbilisten» er en høyere utdannet mann fra Akershus i 40-årene. Han bor i en husstand med to eller flere personer og han kjører en 1-2 år gammel Nissan Leaf. Han er svært fornøyd med å være elbilist.

I forhold til bosetning ser vi at 68 % av respondentene holder til i landets fem mest befolkede fylker, nemlig Akerhus, Oslo, Hordaland, Rogaland og Sør-trøndelag. Finnmark og Troms er fylkene med færrest elbilister (1 %).

Det er et klart flertall av menn blant elbilistene. Kun 1 av 4 respondenter er kvinner. Men kvinnene ser ut til å være mer fokusert på miljøargumentet for å kjøpe elbil enn menn. 3 av 4 kvinner svarer at miljøvennlighet er grunnen til at de byttet til elbil.

Unge og høyt utdannet

Undersøkelsen viser også at elbilkjøperen er langt yngre enn den gjennomsnittlige norske bilisten. Den gjennomsnittlige norske nybilkjøperen er 54 år, mens over halvparten (63 %) av elbilistene ifølge undersøkelsen er mellom 30-49 år.

I tillegg til å være yngre, ser det ut til at elbilistene er høyere utdannet enn den gjennomsnittlige norske borger. 96 % av våre respondenter har fullført videregående og 75 % av respondentene har tatt høyere utdanning. Til sammenlikning viser SSB sine tall fra 2013 at 40 % av den norske befolkningen over 16 år har fullført videregående og 29% har høyere utdanning.

Vi kommer fortløpende med flere resultater fra spørreundersøkelsen «Elbilisten 2015» her på elbil.dev05.dekodes.no. Følg med!

{igallery id=53|cid=30|pid=1|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0}

Les også