Elbilbygda Orkdal
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkdalingene har kastet seg på elbilbølgen. Hos Bjørnstad Bil er LEAF en bestselger, og mulighetene til å fylle gratis strøm ved distriktets ladestasjoner er gode. Flere bør kjenne sin besøkelsestid og skaffe seg elbil og dermed billigere bilhold, mener de som «har sett lyset».
I mange år har jeg kjørt bil mellom Orkdal og Trondheim. Det siste året har det skjedd markerte endringer i trafikkbildet. Jeg kjører ofte mot strømmen – fra Orkdal inn til byen ved firetida, og det har blitt stadig flere elbiler å se på veien. Ja, det spys nærmest Nissan LEAF ut av tunnelåpningene på strekningen. Samt noen Mitsubishi i-MiEV og Peugeot iOn, og en og annen Think. De som pendler inn til Trondheim har tydeligvis fått øynene opp for hvilke besparelser som ligger i å kjøre elektrisk, samt at de har oppdaget at elbiler slett ikke er «tilbakestående» i forhold til fossilbilene.
Nisan LEAF en bestselger
– Det siste året har vi nok solgt mellom 40 og 50 LEAF til kunder i vårt distrikt, opplyser bilselger Pål Erik Krangsås hos Bjørnstad Bil.
Bjørnstad Bil solgte de første Nissan LEAF i fjor høst, og det var til entusiastene, de som hadde bestilt lang tid i forveien. Men nå er det hovedsaklig til pendlere det selges biler, de som har sett seg lei på dyre bomutgifter, forteller Krangsås.
– LEAF er en vanlig bil for den vanlige bilbruker, mener han. Bilen har godkjent komfort, kjørelengde og utseende.
Krangsås tror at overivrige elbilentusiaster har hatt en tendens til å skremme vanlige bilbrukere bort fra elbil. Men nå kommer familiene, de som ikke er elbilentusiaster primært. Disse blir entusiastiske på grunn av bilen, som har mange positive egenskaper i tillegg til at den er billig.
I nabobutikken Prøven Bil har ikke salget gått fullt så strykende. Selger Terje Haugen forteller at to Peugeot iOn er solgt til kommunen, to til private. En hovedårsak kan nok være at dette er en mindre bil med plass til fire, mens femseteren LEAF er mer familiebil. Svinsås Auto på Løkken har solgt fire Mitsubishi i-MiEV.
Store besparelser
Elbiler er som kjent fritatt for det meste av avgifter, også merverdiavgift, dermed blir det mye bil for pengene i forhold til en avgiftstynget fossilbil.
– Men den primære årsaken til et eksepsjonelt salg av LEAF er sparte driftsutgifter. Folk tror ikke på regnestykket, men det er faktisk snakk om opp mot 4.000 kroner i måneden, proklamerer en entusiastisk bilselger.
Bjørnstad Bil har til og med laget et brosjyreblad (bokstavelig talt – det er formet som et løvblad) om oppnådde besparelser ved å pendle i elbil til jobb i Trondheim: Bensinbil koster i løpet av et år vel 60.000 kr, buss 11.000 kr, mens for elbil slipper du unna med knapt 4.000 kr. Det er bare å gå, sykle eller å sitte på med naboen som er billigere, hevdes det.
I tillegg kommer at kunder som har kjøpt LEAF som pendlerbil eller bil nummer to, finner ut at den dekker de fleste av familiens behov for biltransport. Dermed blir besparelsene enda større enn antatt, ved at bensinbilen blir mindre brukt.
Elbilgoder til 2018
En innvending som ofte kommer fra skeptikerne er: Vi kjenner politikerne – det er ikke lenge til det blir slutt på elbilgodene.
– Innmari dumt å tenke slik, sukker en frustrert bilselger. – Det må da være bedre å bli med på å nyte godene så lenge det varer, mener han. Ikke vent, grip sjansen når den er her, oppfordrer Krangsås. Et klimaforlik på Stortinget tilsier at elbilgodene i alle fall ikke røres før tidligst i 2018.
– Fritak for bomavgifter er det siste de vil endre, tror Krangsås, for disse går i lokal pott, ikke i statskassa.
«Gratis bil»
Rune Kvernland var den første som fikk LEAF i Orkdal. Han bor i Hoston og pendler til jobb på Rosten i Trondheim.
– Nå har jeg kjørt LEAF i nesten ett år, og spart masse penger, skryter Kvernland. Han jobber hos Atmel (utvikler mikroelektronikk), og reiser mye til utlandet i forbindelse med jobben. I USA kom LEAF på markedet ett år før Norge, og Kvernland oppsøkte en Nissan-forhandler i California høsten 2010. Han ble overbevist om at dette var bilen han ville ha, og la inn sin bestilling ti måneder før den kunne leveres.
Kvernland oppsummerer besparelsene slik: 1.200 kr spart i bomavgift pr måned, 2.400 kr i diesel, og i tillegg kommer billigere forsikring. Det blir minst 3.600 kr i måneden.
– Men hvis du skulle få batterihavari – hvordan blir regnestykket da?
– Jeg frykter ikke det noe særlig. For det første er det garanti på batteriet og jeg tror det vil vare i mange år. Dessuten ser vi at ytelse øker og pris går ned når det gjelder batterier. Jeg vil ha spart så mye i løpet av de årene jeg har hatt bilen, at regnskapet tåler godt en batterianskaffelse til ca 25.000 kr. På en fossilbil koster det jo fort 15.000 kr bare å skifte registerreima, og med andre slitedeler kommer du fort opp i 25.000 kr der også.
Litt spøkefullt legger han til: – Jeg etterisolerte huset omtrent samtidig som jeg fikk bilen, så jeg merker heller ikke noe på strømregninga, selv om jeg fyller 24 kilowattimer daglig.
Pionéren: Ved Hostovatnet finner vi Rune Kvernland som fikk sin Nissan LEAF 18. november i fjor, den første i Orkdal. Og Marte Hoston som får sin LEAF i neste uke.
Spredningseffekt
Krangsås fortalte oss at den beste reklame er fornøyde brukere som skryter av elbilanskaffelsen til bekjente. At elbilfeberen sprer seg i et nabolag er ikke uvanlig, og slik er det i Hoston. Nære bekjente av Kvernland er ekteparet Geir Morten og Marte Hoston. Marte jobber på Dragvoll i Trondheim, og i kommende uke får hun sin LEAF til pendlerkjøring til Trondheim. Og det kan bli en liten LEAF-klubb i Hoston: en annen nabo, Edvar Hoston, er også på nippet til å skrive kontrakt.
Verktøykasse på hjul
Marius Solem ved Teknisk etat i kommunen har hatt to problemfrie år med Think som tjenestebil. Solem er leder for vaktmestertjenestene i kommunen, og farter bygda rundt hele dagen.
Hans Think er den mest bruksbilpregede vi har sett: Hele toppen av dashbordet er som en skrivepult full av hendig redskap – hodelykt, tape, penn, notatblokk, ja til og med en fjernkontroll! Like pakket er det i bagasjerommet som er ganske romslig til tross for at bilen er liten: Verktøy, gardintrapp, silikon, brannslukkingsapparat osv.
Bilen rommer alt Marius trenger i sin daglige dont, og om natta settes den på lading i garasjen. Med 18 mil rekkevidde er Think blant de beste på kjøredistanse, og det holder i massevis for Marius. Han har hatt litt problemer med å få bilen i revers, men ikke mer enn at det går greit når han lirker litt. Mikrobrytere for å rette feilen er bestilt og mottatt, men foreløpig ikke satt inn.
King-size verktøykasse: Tjeneste-Thinken til Marius Solem er verktøykassa hans – full av nyttige redskaper både på dashbordet og i bagasjerommet.
Stresset hjemmetjeneste
Ikke alle kommuneansatte er fornøyd med å kjøre elbil. Ved aldersheimen på Fannrem møtes kommunens hjemmesykepleiere og -hjelpere til lunsj, og vi treffer Mari Fagerli i det hun kommer inn for ladeparkering.
– Jeg var litt spent på om jeg klarte runden, for det er litt kaldt i dag og da kan det bli knapt med strøm, sier hun. Men hun sier også at bilen er grei på sommerstid, og den har gode kjøreegenskaper.
Hun gruer seg for vinteren, med lavere temperaturer og snøføre kan det bli vanskelig å klare hele runden. Da må hun spare på bruken av varmeapparatet.
Denne tirsdagen har hun kjørt over Monsetjåren opp til Svorkmo og ned igjen og lander på Fannrem med tre mil igjen på batteriet.
– Hjemmetjenesten har flere biler, men det er de to Peugeot iOn elbilene som blir valgt sist, konstaterer hun.
– Vi har nok utfordringer om vi ikke skal leve i frykt for at vi ikke kommer fram, klager hun, og legger til: Du kan gjerne skrive at vi har for lite biler, jeg må bruke privatbilen min to dager i uka. Jeg blir provosert at av ingen på Teknisk kjører elbil, de kommer i sine store, stødige biler, sier hun. – Vi har de samme oppdragene. Jeg har alle med meg i dette, legger hun til.
Ikke fornøyd: – Se hit og se litt blid ut, oppfordrer fotografen. – Egentlig er jeg jo sint, jeg liker ikke bilen, repliserer hjemmesykepleier Mari Fagerli som plugger inn for lading.
SUV-latskap: På ladestasjonen ved kommunesenteret på Bårdshaug er det fire ladeplasser reservert for elbil. Men som vi ser her, hender det at late folk med fossilbil parkerer på ladeplass for å få kortere vei til inngangen. Ikke populært, og bør belønnes med bot. Elbilforeningen har laget en lapp som gir sløve fossilførere opplæring i parkeringsskikk (legges under vindusviskeren).
Fersking: En av dalførets ferskeste elbilister er sannsynligvis Jan Ove Rønning (t.h.) som bor på Løkken og arbeider ved kommunesenteret på Orkanger. Onsdag kveld denne uka kjøpte han en Think City av lederen i Trøndelag Elbilforening, Håkon Markussen, Trondheim. Markussen er en av de mest kunnskapsrike når det gjelder Thinkens funksjon og vedlikehold. – Jeg føler det som jeg har fått en verksmester med på handelen, sier Rønning.