Dette gjør vinteren med rekkevidden
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi får ofte henvendelser fra både medlemmer og potensielle elbilkjøpere som lurer på hvordan vinteren påvirker elbil og batteri. Kort sagt hvilke forholdsregler de bør ta for å kunne kjøre lengst mulig. Særlig nyttig kan denne artikkelen være dersom dette er din første vinter som elbilist.
Kanskje har du hørt om at batteriet får dårligere ytelser når det blir kaldt. Det kan bety ned mot halvert kjørelengde av det elbilen leverer om sommeren.
Men det er slett ikke bare elbilen og været som bestemmer rekkevidden. Kjørestilen din bidrar også i stor grad. Er du typen som gir full gass og full brems, påvirker det regnestykket mye. Jevn kjøring, med rolig høyrefot, er nøkkelen til suksess.
Oppsummert: Det er lettere å gjøre noe med kjørestilen enn været.
Spørsmål og svar
1 – Fungerer elbilbatteriene som andre bilbatterier ved at de tappes ekstra i kulda?
Det er velkjent at vanlige bilbatterier kan slite når det blir kaldt, og særlig dersom de ikke er blitt vedlikeholdsladet. Når det gjelder elbiler, er litiumionbatteriene i utgangspunktet kuldefølsomme. Derfor vil det merkes godt på rekkevidden om batteriene ikke er utstyrt med aktive oppvarmingssystemer. Dette varierer fra modell til modell. Undersøk hva som gjelder for din elbil, eller den du vurderer.
2 – Hvor mye strøm går til oppvarming av elbilen? Hva annet påvirker rekkevidden?
Rekkevidden vinterstid vil også avhenge av hvor mye batterikapasitet som brukes til oppvarming. En tommelfingerregel er at oppvarming gjerne fjerner 20 prosent rekkevidde, men det kan også gå vesentlig mer eller mindre dersom man har en moderne elbil med varmepumpe. Når vi legger til økt rullemotstand, på grunn av snø, is eller våt veibane, i tillegg til at vinterdekkene ruller tyngre enn sommerdekkene, kan rekkevidden i vintertemperatur bli halvert. Det er også et faktum at kald luft er tettere, og gir økt luftmotstand.
3 – Hvor kan jeg finne en oversikt over elbilenes antatte rekkevidde?
Vi tilbyr en god oversikt over dette på elbil.dev05.dekodes.no, i vår kjøpsveiledning, som baserer seg på importørenes anslag. Disse anslagene er vesentlig kvalitetssikret av oss. Vi ønsker at rekkevidde, sommer som vinter, skal angis så realistisk som mulig. Derfor godtar vi ikke hva som helst av optimistiske anslag. (Oversikten er under revidering, og kommer snart med Kia Soul, Nissan e-NV200 og Mercedes-Benz B-Klasse ED.)
4 – Hvordan kan man best sikre seg at man ikke havner opp i trøbbel med tomt batteri?
Det viktigste er å bli godt kjent med sin bil og hvordan den virker, og særlig på distansene man kjører mest. Helt grunnleggende er det å være varsom med høyrefoten, slik at forbruket ikke blir høyere enn nødvendig. Kjør jevnt, og unngå brå akselerasjon og ditto nedbremsing. Det er også lurt å forhåndsoppvarme elbilen mens den er tilkoblet strømnettet, noe en rekke modeller har mulighet til, slik at behovet for oppvarming underveis blir mindre.
5 – Må man tenke på noe rundt lading? Lade fullt? Lade litt?
Det er ingenting i veien for å klattlade batteriet i løpet av dagen dersom du finner en ledig stikkontakt. Batteriet har ikke vondt av det, tvert i mot, samtidig som du øker dagens potensielle rekkevidde. Tesla anbefaler eksempelvis at batteriet ikke lades til mer enn 80 prosent til kortere turer i hverdagen, for å beskytte batteriet, men dette er ingen generell kjøreregel. Om vinteren trenger dessuten elbilene med mindre batteripakker ofte det meste av tilgjengelig ytelse.
6 – Hvordan fungerer hurtiglading i kulda?
Det er verd å minne om at hurtiglading i kulda fungerer dårligere enn i sommerhalvåret. Ytelsen kan bli redusert til 1/2-1/4 av normal ladefart.
7 – Batteriet føles «mindre» i kulda. Er det riktig?
Litiumionbatterier har svært høy ytelse, og 4-5 ganger mer energi pr. kilo enn tradisjonelle blybatterier (som de som brukes i f.eks konvensjonelle biler). Begge batterityper har større utfordringer med kulda i den forstand at det interne tapet øker med kulde og belastning.
8 – Hva skjer med energien?
Energien blir ikke «borte» som følge av kulda. Kjører du pent kan du langt på vei hente ut all energien, men kulda krever også sitt til varmeapparat, økt rullemotstand, mer friksjon i kalde hjullager og drivlinjen. Derfor oppleves et batteri som «mindre» i kulde. Her er det verd å minne om at også diesel- og bensinbiler bruker mer energi i kulda, på kaldstarter etc.
9 – Hva tilsvarer batteriets energimengde i diesel?
Konvensjonelle biler har med seg langt mer energi, på tanken. Selv en Tesla Model S har ikke mer energi ombord enn tilsvarende 8,5 liter diesel. Med dette kan den klare opptil 500 kilometer under optimale værforhold (basert på et forbruk på 1,6 kWh/mil), men kjørelengder på 300 kilometer må påregnes vinterstid. Det tilsvarer grovt regnet mellom 0,15 og 0,3 liter fossilt drivstoff pr. mil.
10 – Hvorfor kommer elbilen relativt langt med lite? Hvordan er økonomien i daglig drift?
Batteripakken i en kompakt elbil kan altså lagre en tilsvarende mengde energi som i et par liter bensin eller diesel. Men hadde du fylt to liter på en bensin- eller dieselbil, ville elbilen kommet mye lengre på grunn av suveren energieffektivitet i elmotoren (80-95 prosent mot 20-40 prosent i en forbrenningsmotor). Strømutgiftene for en typisk elbil er kun 200 kroner i måneden hvis man kjører 15.000 kilometer i året (med strømpris på 80 øre/kWh). Tilsvarende for en bil med forbruk på 0,5 liter per mil og bensinpris på 15 kroner er 937,5 kroner per måned i drivstoffutgifter. Som figuren under viser, sparer du faktisk mer ved å kjøre elbil i stedet for bensinbil om vinteren.
