Hopp til innhold

Skal du på langtur med elbilen? Derfor vil så mange norske elbilister lade på reisemålet

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

VIL LADE NÅR BILEN LIKEVEL STÅR I RO: Idylliske Hamn på Senja er et av stedene hvor du kan destinasjonslade. Et slikt tilbud ønsker stadig flere elbilister seg når de er på reise. Foto: Jamieson Pothecary/elbil.dev05.dekodes.no

De aller fleste elbilister vil gjerne lade der de overnatter eller oppholder seg flere timer, viser tall fra Elbilforeningens ferieundersøkelse.

Så mange som 78 prosent svarer at de ville benyttet seg mer av destinasjonslading hvis tilbudet var bedre.

– Overnattingssteder og andre turistdestinasjoner som tilbyr lading, bør lokke med dette i kampen om høstferierende elbilister, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen. 

Hun er ikke overrasket over at elbilistene ønsker seg lading der de likevel skal oppholde seg.

Elbilferie i Norge: Turistmålene hvor du kan lade elbilen under besøket

Skaper fornøyde gjester

Det aller beste tipset til elbilistene er å finne et sted å overnatte der man også kan lade elbilen.

– Vår ferieundersøkelse gir en overtydelig beskjed til turistnæringen. Folk vil lade der de langtidsparkerer elbilen. Det koster ikke så mye å få på plass, og vil gi et konkurransefortrinn, sier Christina Bu. 

TYDELIG BESKJED TIL TURISTNÆRINGEN: – De som har skjønt det og allerede har fått på plass ladere, erfarer at gjestene blir veldig fornøyde, sier Christina Bu.

Generalsekretæren i Elbilforeningen er overbevist om at flere i turistnæringen ville fått på plass et ladetilbud dersom de skjønte hvor lite som skal til og hvor mye mer attraktive det ville gjøre dem.

– En parkert bil bør stå til lading. Det er nok oppfatningen til brorparten av dem som brukte elbilen på ferie denne sommeren. 

– De som har skjønt det og allerede har fått på plass ladere, erfarer at gjestene blir veldig fornøyde, sier Bu.

Flere ladeselskaper har skrudd opp prisene:

Du kan spare opptil 100 kroner på én ladeøkt med Ladeklubben

Kan forkorte reisetiden

De aller fleste lader i hovedsak bilen hjemme og bruker hurtigladenettverket kun på langtur, men det negative med hurtigladestopp, er at det forlenger reisetiden.  

– Dersom man vet at hotellet der man skal bo tilbyr lading, vil dette forkorte reisetiden. Det siste besøket på hurtiglader er gjerne noe man gjør for å ha nok igjen på batteriet til å kunne reise videre neste dag. Vet man derimot at det blir lading over natta, er det mulig å planlegge annerledes, sier Bu.

Destinasjonslading:

Disse hotellkjedene satser på lading

Alle er tjent med destinasjonslading  

Høye strømpriser er et heftig tema om dagen, og det gir økt pris på hurtigladerne. Destinasjonslading er gjerne en rimeligere måte å lade bilen på.  

– Destinasjonslading er en form for saktelading som det er greit å forlange en rimelig betaling for, men det bør ikke koste det samme som hurtiglading, mener Christina Bu. 

– Dersom flere kan lade på reisemålet, vil det avlaste hurtiglading og tjene alle elbilister. Destinasjonslading lønner seg i både tid og penger, avslutter Christina Bu.

Om ferieundersøkelsen fra Elbilforeningen:

  • «Elbilferie» er en årlig spørreundersøkelse som gjennomføres av Elbilforeningen.
  • I 2022 svarte 6500 ferierende elbilister på undersøkelsen.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!