Hopp til innhold

Denne skal koste drøyt 110.000 kroner

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbil er et viktig verktøy for å bli kvitt eldre dieselbiler i Frankrike. Nøkkelen er en offensiv incentivordning, som gir lettelse på 10.000 euro.

En Renault Zoe, som er Frankrikes mest populære elbil, vil få redusert prisen fra  22.400 til 12.400 euro (tilsvarende cirka 110.000 kroner). En Nissan LEAF vil koste tilsvarende 125.000-130.000 kroner. Det er nesten halv pris sammenlignet med Norge.

Samtidig kan kjøpere av ladbare hybrider (krav: CO2-utslipp under 60 g/km) regne med en lettelse på 6.500 euro, eller 55.000-60.000 kroner.

Hovedårsaken er at rundt 80 prosent av franskmenn kjører på diesel. I Norge er tallet, til sammenligning, i underkant av 50 prosent. I begge land ligger mye av dieselmotivasjonen i lavere pris, men nå vil den franske ministeren for økologi, bærekraftig utvikling og energi, Ségolène Royal, gjøre noe drastisk med saken. Første grep er allerede tatt, ved å øke avgiften pr. liter diesel med 2 eurocent.

– Vi må fjerne gamle dieselbiler som ikke har partikkelfilter. Tiltak mot denne typen biler vil gjøre det vanskeligere og vanskeligere å bruke dem, sier Royal ifølge Automotive News Europe.

– 60 prosent av den franske befolkningen puster inn helseskadelig luft, legger hun til.

Et delmål med å få vekk dieselbiler fra før 2002, er å gjøre elbilen attraktiv for mange flere franskmenn.

Faksimile fra Twitter-kontoen til Ministère de l’Écologie, du Développement durable, et de l’Énergie, @ecologiEnergie

Ytterligere tiltak for elbilen

Det er også snakk om skattefradrag på 30 prosent for den som anskaffer ladestasjon for elbil innen årsslutt. Tiltaket retter seg først og fremst mot boligsameier som er eldre enn to år.

Det er også planer om at kommende ladeinfrastruktur skal standardiseres på grunnlag av ny teknisk veiledning. Krav om at ladepunktene skal ha multistandard, og at de skal være registrert (tilsvarende norske Nobil), er dessuten aktuelt.

Mot slutten av fjoråret ble det også vedtatt en forordning om at det skal settes opp skilt som viser hvor ladestasjoner befinner seg.

Forskjellige tiltak skal sørge for at offentlige ladepunkt kommer raskere på plass. En del av dette er å sørge for hurtigladepunkt i Rhône-dalen, som skal forsynes med vannkraft. ADEME skal også, innen rammene i sine investeringsprogram, sørge for utbygging av infrastruktur for elbiler og ladbare hybrider.