Hopp til innhold

CHAdeMO-hurtiglading økes til 150 kW, prater om 350

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mye snakk om kraftig økt hurtigladefart via Combo/CCS, kunngjør nå den konkurrerende CHAdeMO-organisasjonen en økning til 150 kW for sin hurtigladeprotokoll i løpet av året.

Det opplyses at de første installasjonene forventes i 2017, og at de skal være fullt kompatible med dagens elbiler som hurtiglader med 50 kW (DC). I samme åndedrag nevnes også at det pågår en teknisk studie rundt enda mer effekt, nemlig 350 kW (1000V x 350A). Den observante leser vil legge merke til at spenningen er 600V høyere enn dagens. 350 kW effekt er, kanskje ikke helt tilfeldig, samme ladefart som grupperingen bak Combo/CCS har varslet på sikt. CHAdeMO-foreningen opplyser at tekniske studier pågår, og at «avgjørelsen om videre utvikling vil bli tatt rundt 2018 dersom det er etterspørsel i markedet».

– Må forberede oss på større batteripakker

Nyhetene ble sluppet under CHAdeMO-foreningens generalforsamling i Tokyo forrige onsdag. Det første trinnet, hurtigladefart på 150 kW (350A), ble kunngjort til organisasjonens ordinære medlemmer i fjor. Revisjonen av protokollen pågår fortsatt, gjennom tekniske konsultasjoner både i og utenfor Japan. – Ett av formålene med foreningen er å utvikle CHAdeMO-protokollen på en slik måte at den svarer på etterspørselen i markedet. Vi ser at utviklingen går mot et massemarked der elbiler har større batteripakker, og det markedet må vi forberede oss for gjennom protokollen for høyere effekt, sier CHAdeMOs generalsekretær Dave Yoshida. – Dette arbeidet betyr raskere utrulling av hurtigladeinfrastruktur med høy effekt, slik at vi er klare for elbilene som kommer – og som trenger denne effekten.
CHAdeMO ladeplugg
Kia Soul er blant elbilene som hurtiglades via CHAdeMO-protokollen (kontakt t.h.) Dagens modell er forberedt for inntil 100 kW ladeeffekt.

Pluggen blir den samme

CHAdeMO legger særlig vekt på at et framvoksende elbilmarked vil føre til behov for raskere lading ved viktige knutepunkt, og særlig langs motorveier. Under utviklingen er det lagt særlig vekt på å takle utfordringer som dimensjonering av kabler og styring av økt temperatur i hurtigladerne (områder av dem som kan komme i kontakt med brukerne). Det opplyses at selve CHAdeMO-pluggen vil være den samme som i dag. Som nevnt betyr det at dagens elbiler kan hurtiglades på de kommende hurtigladerne tilpasset neste generasjon elbiler. Verdt å merke seg er imidlertid at en eldre Nissan LEAF eksempelvis ikke vil kunne hente mer enn dagens 50 kW. PS. Vi kommer tilbake til hva effektøkning på sikt vil bety for de norske hurtigladeoperatørene.