Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Håkon B. Thoresen opplevde skrekksituasjonen da en Mercedes skar over i hans kjørefelt. Frontkollisjonen var uunngåelig, men den lille elbilen holdt stand.
Det var på ettermiddagen 19. oktober. Høvik-mannen kjørte gjennom tunnelen Mosseporten, på vei til jobb. Plutselig skjer det: Ut av køen i motgående kjørefelt skjærer en Mercedes-Benz E-Klasse og treffer i3-en hans rett i fronten.
Thoresen (bildet) opplevde å bli slengt forover, før han ble stoppet av beltestrammer og bilbelte. Så fikk han umiddelbart bevis for at bilen faktisk hjelper til når ulykker inntreffer.
– Jeg observerte at airbagen ikke var utløst, før bilen selv ringte til BMWs nødsentral. Jeg fikk forklare hva som hadde skjedd, og takket ja til at de kunne ringe politiet, sier Thoresen, som husker at politiet kom raskt til ulykkesstedet.
– Batteripakken ble også, slik jeg forstår det, koblet fra. Dette på bakgrunn av påfølgende epost om at bilen ikke måtte lades, for å redusere faren for elektrisk støt og kortslutning/brann, sier Thoresen.
Senere ble Mercedes-føreren anmeldt, blant annet for å ha kjørt uten førerkort og med falske kjennetegn, mens skadene på Thoresens bil var så store at den måtte kondemneres.
Håkon B. Thoresen rakk å kjøre nesten 4.400 kilometer med sin BMW i3 før ulykken inntraff. Her under lading på første langtur, fra Tønsberg til IKEA Ringsaker ved Hamar.– Imponert over kollisjonssikkerheten
I tiden etter har han gjort seg mange refleksjoner om hvor sikker den lille elbilen faktisk er.
Høvik-mannen var blant de aller første til å motta den oppgraderte utgaven av BMW i3 i august. Innen frontkollisjonen rakk han å tilbakelegge snaut 4.400 kilometer med den nye elbilen.
– Etter å kommet så godt som uskadet fra front-mot-front-kollisjonen, er jeg imponert over bilens kollisjonssikkerhet. Bildet av motpartens Mercedes-Benz E-Klasse, samt den utløste airbagen i bilen, viser hvor store kreftene i kollisjonen var, sier Thoresen.
Hovedårsaken til kondemnering av bilen, skal ha vært avgjørende skade på bilens lette og robuste karbonramme (som bidrar mye til elbilens lave vekt). Kostnadene til utbedring av ulykkesbilen viste seg å bli mer enn 60 prosent av nyprisen.
– Men rammens egenskaper beskyttet jo meg, sier Thoresen, som har lurt på om bilens autobrems, kombinert med lett konstruksjon, gjorde at bilen ble skjøvet sidelengs til den slo mot fortau.
– Det kan ha bidratt til at det gikk så bra, sier Thoresen, som sender mange takknemlige tanker til aktørene som bisto både på ulykkesstedet og etterpå.
Har bestilt ny: – Elbilen er blitt nummer én-bilen
– Nødetatene i Moss, Falck i Råde, forhandler Bilia Skøyen, Gjensidige og skadeverkstedet (Bilia Drammen, som er spesialutdannet på BMW i3-skader hos BMW i Tyskland) har alle hjulpet meg på forskjellige måter, og skal ha takk for sine bidrag, sier Thoresen.
De nærmeste månedene må han klare seg uten elbil. Ironisk nok blir det lengre ventetid på en ny, siden i3-modellen er så populær for tiden.
– Forventet levering er begynnelsen av februar, sier Thoresen, som fra før hadde en BMW X3.
– Tanken var at i3 skulle være nummer to-bilen, typisk til og fra jobb. Men i3-en har i praksis blitt bil nummer én, sier Thoresen, som med det har gjort seg samme erfaring som tusenvis av andre elbilister.
Han har også bitt seg merke i nylig presseomtale, som i DN (imøtegått av Norsk elbilforening), med påstander om store statlige tap som følge av elbilpolitikken.
– Jeg vil hevde at dette er ren spekulasjon. For min del ville jeg nok fortsatt å kjøre X3-en i 10-15 år. Da ville ikke staten fått en krone mer av meg i engangsavgift. Jeg ville i stedet bidratt med mer utslipp av blant annet nitrogenoksider (NOx) og partikler. Saken er jo at staten slipper å betale en eneste krone for nullutslipp siden elbilen betales 100 prosent av kjøperne, fastslår Thoresen.